Villányi borok - Villányi Borvidék
A magyar borászat megújulásának egyik legfontosabb központja a Villányi borvidék, amely hazánk legdélebben fekvő szőlőtermő területe. A szőlőművelés gyökerei egészen a római korig vezethetők vissza, de a mai borvidék karakterének kialakulása a török időket követő időszakhoz kötődik. A délről menekülő rácok hozták magukkal a Kadarka szőlőfajtát, valamint a héjon erjesztés technikáját, amellyel meghonosították a vörösborkészítés hagyományát a térségben.
A később érkező sváb telepesek a Portugieser fajtát terjesztették el, és ők alakították ki a borvidékre jellemző pincesorokat, amelyek a mai napig meghatározó elemei a villányi falvaknak. A filoxéravész Villányt sem kímélte, de a rekonstrukció során megjelentek a francia szőlőfajták, amelyek új lendületet adtak a borvidék fejlődésének. Ennek köszönhetően Villány a magyar vörösborok fővárosává vált, míg Siklós térsége a fehérborairól vált ismertté.
A szubmediterrán éghajlat, a hosszú, száraz nyarak és az enyhe telek ideális feltételeket biztosítanak a szőlőnek. A Villányi-hegység védelmet nyújt a hidegebb szelek ellen, a domboldalakon elhelyezkedő ültetvények pedig kiváló beérést garantálnak. A löszös alapkőzet barna erdőtalajjal és vörös agyaggal keveredik, így biztosítva a szőlő számára gazdag ásványi környezetet.
A borvidék legismertebb szőlőfajtája a Cabernet Franc, amelynek kiemelkedő minőségű tételei a Villányi Franc néven eredetvédelmet is kaptak. Emellett meghatározó fajták a Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Kadarka, Pinot Noir, valamint a Portugieser, amely továbbra is a borvidék egyik legkedveltebb, könnyedebb bora. A fehérszőlők közül az Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini és a Muscat Ottonel is szép tételeket ad a Siklós környéki területeken.
A rendszerváltás után a helyi kistermelők összefogással, szakértelemmel és szenvedéllyel építették újra Villány hírnevét. Ma már nemcsak a borok, hanem a térség pezsgő kulturális élete és gasztronómiája is vonzza az érdeklődőket. A Villányi borvidék a minőség, hagyomány és innováció találkozási pontja.
Borvidék területe: 2550 hektár
Földrajzi jellemzők: Löszös talaj vörös agyaggal, mészkő alapkőzet
Éghajlat: Szubmediterrán, száraz nyarak, enyhe tél, sok napsütés
Jellemző szőlőfajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Portugieser, Kadarka, Pinot Noir, Zweigelt, Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini, Ottonel muskotály
Híres borok: Villányi Franc, prémium cuvée-k, Portugieser
Borászatok: Kis kézműves pincéktől a nagy presztízsű borászatokig
Tiffán Villányi Mondivin Cabernet Franc & Sauvignon 2014 (0,75l)
Platina ár | 3.285 Ft |