Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Szekszárdi borok - Szekszárdi Borvidék

Szekszárdi borok - Szekszárdi BorvidékEgyes források szerint már a kelta időkben is termesztettek szőlőt a mai Szekszárd területén, de az biztos, hogy a rómaiak már bort készítettek ezen a vidéken. A borvidék egyik legrégebbi ábrázolása egy szőlőtőt mutat, amelyet a római kori Alisca település egyik márványszarkofágján találtak. Ez a történelmi lenyomat is jól mutatja, milyen régre nyúlik vissza a térség szőlő- és borkultúrája.

A középkorban elsősorban fehérborokat készítettek a környéken, de a török idők alatt a vörösborkultúra is megjelent, amelyet a későbbi német telepesek fejlesztettek tovább. Így született meg a híres szekszárdi vörösbor karaktere, amely tüzes, bársonyos és színanyagban gazdag. A borvidék egyik emblematikus bora a Szekszárdi Bikavér, amelynek alapját a kadarka és a kékfrankos adja, de több más kékszőlőfajta is gazdagítja a házasításokat.

A dombvidéki fekvés, a világos színű lösztalaj, valamint a védett völgyek különösen kedveznek a szőlőtermesztésnek. A napsütéses órák magas száma, a meleg, száraz nyarak, valamint az enyhe telek révén ez a borvidék kiegyensúlyozott, harmonikus borokat ad, legyen szó vörös-, rosé- vagy fehérborokról. A szekszárdi borok különlegessége a terroir, amely egyedi, helyben felismerhető karaktert kölcsönöz a boroknak.

A Siller bor is Szekszárd egyik jellegzetessége, amely a rosénál sötétebb, de a vörösbornál világosabb árnyalatú. Ezt a különleges bort helyi becenevén Fuxlinak is hívják, utalva a német „róka” (Fuchs) szóra, amely a bor árnyalatát idézi. A borvidék 2600 hektáros területen terül el, és kiváló alapot kínál a világfajták mellett a hagyományos magyar szőlőfajták számára is.

Borvidék területe: 2600 hektár
Földrajzi jellemzők: Világos színű lösztalaj, védett dombvidék, napsütötte lejtők
Éghajlat: Meleg, száraz nyár, késői tavasz, enyhe tél
Jellemző szőlőfajták: Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Zweigelt, Olaszrizling, Chardonnay
Híres borok: Szekszárdi Bikavér, Siller (Fuxli), prémium vörös cuvée-k
Borászatok: Neves pincészetek kis családi borászatoktól a nagyobb birtokokig

Rendezés: