Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Tokaji borvidék – Az aszú hazája és a világ első eredetvédett borvidéke

A Tokaji borvidék nemcsak Magyarország egyik legismertebb, hanem a világ egyik legkülönlegesebb borvidéke is. A 18. század óta világhírű aszúborai révén a magyar borászat jelképe lett. A térség 2002 óta az UNESCO Világörökség része, mint a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj”. E terület a világ első hivatalosan zárt borvidéke: 1737-ben III. Károly rendeletben szabályozta a borok eredetvédelmét, megelőzve ezzel minden más ország hasonló törekvését.
A borvidék hírnevét elsősorban a Tokaji Aszú alapozta meg, amelyet a nemespenésszel borított pincékben, egyedi eljárással és többszöri szüretből készült, túlérett szőlőből készítenek. A borvidék éghajlata kontinentális: hosszú, meleg, párás ősz jellemzi, amely tökéletes feltételeket teremt a nemes rothadás kialakulásához (Botrytis cinerea). A hosszú, hideg tél és a meleg nyár ugyancsak segíti a szőlő lassú érését és a savak egyensúlyát.
A vulkanikus eredetű talaj, elsősorban tufa és azon kialakult fekete nyiroktalaj, különleges ásványosságot kölcsönöz a boroknak, amit a tokaji borok eleganciája és hosszan tartó savai is tükröznek. A borvidék 27 településen terül el, mintegy 5900 hektáron.
A három fő szőlőfajta a Furmint, a Hárslevelű és a Sárgamuskotály, de jelentős szerepe van a Zéta, Kövérszőlő és Kabar fajtáknak is, különösen az aszúk és késői szüretelésű borok házasításaiban. A borvidék ugyanakkor nemcsak édes borairól ismert: egyre több figyelem irányul a száraz furmintokra is, amelyek a terroir tiszta kifejezői.
Tokaj különlegessége, hogy a bort nemcsak ízében, hanem történelmi jelentőségében is hordozza a világban. A pincék, ahol a borok érlelődnek, akár több száz évesek is lehetnek, a vulkanikus kőzet pedig állandó páratartalmat biztosít. A tokaji borok több évszázados hírnevüket a minőség iránti elkötelezettségüknek és egyedülálló termőhelyi adottságaiknak köszönhetik.

Borvidék területe: 5900 hektár
Földrajzi jellemzők: Vulkanikus tufa, fekete nyiroktalaj
Éghajlat: Kontinentális, meleg-párás ősz, hideg tél, meleg nyár
Jellemző szőlőfajták: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Kövérszőlő, Zéta, Kabar
Híres borok: Tokaji Aszú, Szamorodni, késői szüretelésű borok, száraz Furmint
Borászatok: Tradicionális és modern pincészetek, történelmi dűlőkben gazdálkodó borászatok

Tokaji borok - Tokaji Borvidék

Rendezés:

MÁD Tokaji MÁD from MÁD 2016 (0,75l)

Raktáron
2.390 Ft 1.675 Ft
-30%

MÁD Tokaji MÁD from MÁD 2017 (0,75l)

Raktáron
2.390 Ft 1.675 Ft
-30%

Mád Dry By Tokaj 2015 (0,75l)

Raktáron
2.890 Ft 2.025 Ft
-30%

Sauska Tokaji Furmint 2023 (0,75l)

Raktáron
3.795 Ft 3.415 Ft
-10%

Kvaszinger Hatalos Furmint 2021 (0,75l)

Raktáron
5.690 Ft 4.750 Ft
-17%