A 19. század közepén az emberek fehér bort ittak, esetleg sillert. A testesebb vörösek ekkor kimentek a divatból. Természetesen Tokaj már ekkor is fontos borvidék volt és a tokaji borok minden budapesti étteremben ott voltak. Szinte csak folyóborként. A kor legnagyobb kihívása a borok stabilitásának megőrzése és szállítása volt. Szekerekkel nagy hordókban hozták a bort Budapestre és a tokaji édesek nagy piaci előnye éppen az volt, hogy hordóban is évekig stabilak maradtak. Akár más országokba is lehetett kockázat nélkül szállítani.
A szállítási nehézségek miatt voltak értékesebbek a budapesti szőlőterületek is. A mai Budapest területén több helyen termeltek bort. Híres volt például a kőbányai, amit ma már a sörrel azonosítunk, de a budai hegyekben mindenhol termeltek szőlőt. A Gellért hegyet, Óbuda jó részét és Budafokot is szőlőültetvények foglalták el. A budai borosgazdák pedig jól kerestek a pesti polgárok borisszaságán. A budafoki pincerendszer már ebben az időben kiépült és sok bort tároltak ott. A pezsgőkészítés kezdete későbbre tehető csak. A bort négy kategóriába sorolták közönséges bor (ordinárium), szamorodni (főbor), aszú (aszúszőlőbor, aszúbor), eszencia (nektár). A korabeli étlapok tanúbizonysága szerint meglehetősen sokféle bort tartottak a komolyabb éttermekben. 1848-ban a Marczius tizenötödike újság szerint „Az Arany-kéznél” komoly borkínálat volt már, hiszen külön ismertetik a fehér (asztali bor, kőbányai, neszmélyi), a vörös (budai, villányi, egri) és csemegeborokat (tokaji, ruszti, ménesi). A szintén pesti, Angol Királynő Szálloda 1847-es italkínálata egyszerűen lenyűgöző! A számtalan magyar bor mellett, mint például: neszmélyi, somlói, badacsonyi, villányi, egri, budai, tokaji, ménesi tartottak német borokat és francia pezsgőt is. A francia Champagne-t ekkor már jó minőségben palackozták és képesek voltak bárhová szállítani, de igazi világsikere csak későbbre tehető.
A mi tavaszi borkínálatunkhoz a jó időt nem tudjuk garantálni, de reméljük az is megjön hozzá. Nincs mit tagadni a szép napsütésben minden bor jobban ízlik.