A tokaji borvidék a történelmi borvidékünk, mely a XXI. században is világhírt jelent a magyar bornak. Sok mindenben kitűnik ez a borvidék. 2002 óta az Unesco Világörökség része Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. A világ első zárt borvidéke, 1737 óta, hiszen itt volt a világon az első eredetvédelem. III. Károly királyi rendeletben szabályozta ugyanis 1737-ben a tokaji borok klasszifikációját, azaz hogy bizonyos területről származó szőlőből készült borokat lehet csak egy adott névvel ellátni. Édes bort több helyen is készítenek a világban, de ilyen tökéletes cukor-, alkohol-, és savtartalom egyedülálló, legalábbis számunkra biztosan. Köszönhető ez a tokaji borvidék adottságainak együttesen. Borvidék területe: 5900 hektár Földrajzi jellemzői: Vulkanikus tufa, ezen kialakult fekete nyiroktalaj Időjárás: Kontinentális jellegű, ami hosszú, meleg, párás őszt jelent, ez fontos az aszúképződéshez. Hosszú hideg tél és meleg nyár jellemzi. Jellemző szőlőfajták: Sárgamuskotály, Furmint, Hárslevelű, Kövérszőlő, Zéta, Kabar Borászatok: