Ezért koccan a pohár többször tavasszal: a hormonok is közre játszanak!
Lassan vége a kandalló mellett ülős, merengős, vörösboros estéknek: egyre többet látjuk a napot, amelynek már melegét is érezhetjük bőrünkön, ha kiállunk pár percre magunkba szívni a napsugarakat: ami igen ajánlott, hiszen a legjobb D-vitamin forrás.
Hogy is van ez? Télen vörös, tavasszal a világosabb?!
A téli hideg, a zord időjárás egy kicsit bezártabbá teszi az embert: sajnos évek óta nem volt szerencsénk igazán szép fehér télhez, amely egy kicsit dobna a humán hangulatán. Ilyenkor sokszor lehangoltabbnak, fáradtabbnak érezzük magunkat, és szociális viselkedésünk is beszűkültebb. Hányszor mondtál vissza egy baráti borozást, mert süvítő szél volt odakint?! Biztosak vagyunk benne, hogy Veled is történt már ilyen!
A tavasz beköszöntét sokan az újjászületéssel, ébredéssel kötik össze. Ez pedig nem csak a természetre, vagy a szőlőre igaz, hanem az emberi szervezetben lezajló változások is alátámasztják.
De mi változik tavasszal?
A téli szürkeség és hideg után üdítően hat ez a hangulatunkra és a szervezetünkre is, amikor munkából kilépve nem a sötét, lámpafényes utcákon bandukolunk haza, hanem a lenyugvó nap sugaraiban sütkérezve. Mi is történik pontosan ilyenkor és miért érezzük azt, hogy újra elkezdünk élni, és kedvünk lenne meginni egy jó fröccsöt?!
Az első érzékszervünk, aki választ ad a napsütésre, a retinánk. A retinánk érzékeli a fényerő emelkedését, amely elindítja a hormonális változásokat, mint pl. a melotonin termelődését.
Ami viszont a társas életünkre, és a poháremelgetésünkre hat, az a szerotonin nevű hormon, azaz a boldogsághormon. Termelődését a fény növeli, így a téli fényszegény idő jelentősen lecsökkenti ennek a hormonnak a szintjét a szervezetünkben, talán ennek (is) köszönhetjük a visszahúzódóbb, mormotákra hasonlító énünk a téli időszakban. A tavaszi napsütés beindítja a szerotonin termelődését, ami a hangulatunkat is pozitív irányba tereli. Nem csoda tehát, hogy egyből kedvünk van kimenni a szabadba, pincészeteket látogatni, és borokat kóstolni. Sok borászat várja tárt karokkal a látogatókat már ilyenkor is, hiszen tudják a nap, és a friss oxigén még a fejfájást és a vérkeringésünket is javíthatja. Remek kilátással, és megannyi finom borral vár minket pl. a Pátzay Villa is. Furmint, Irsai Olivér, vagy épp egy jó rosé ?
Mutatjuk mit ajánlunk tavaszi borozáshoz: