Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Tokaji Pezsgő: Év végi pezsgés a Serpens Borászatban - Serpens Brut Pezsgő

Tokaji Pezsgő: Év végi pezsgés a Serpens Borászatban - Serpens Brut Pezsgő

Zsurki Sándor nem fér a bőrébe. Saját borászatánál a Tokaji Serpensnél egy hagyományos palackos erjesztésű BRUT pezsgővel rukkolt elő, aminek igazán örülünk így év végén. Azokat pedig, akik karácsonyi asztalra libamájat is tesznek egy 6 puttonyos aszú borral lepett meg. Ráadásul mindkettő díszdobozzal együtt érkezett, ami ideális karácsonyi ajándékká teszi.

Tokaji Pezsgő:

A Serpens borászat már eddig is készített buborékos italt a vagabund Frizzcot, ez most megkapta elegáns nagytestvérét, a Brut pezsgőt. Azért nagytestvér, mert valójában előbb született, mint a fiatalos habzóbor. 2019 óta finomseprűn érik a pince mélyén. A magyar szabályozás ugyan csak 9 hónapot ír elő, de minél tovább érlelnek egy pezsgőt, annál finomabb lesz a szerkezete. Ugyan a palackon nem szerepel, de a Somosban és Királyhegyen termett furmint válogatott szüretéből készült. A pezsgő alapanyagot egy picit korábban kell szüretelni a száraz boroknál, hogy cukrai még alacsonyabbak legyen. A pezsgő technológia miatt ugyanis az erjesztés folyamán cukrot kell adni hozzá, hogy buborékok képződjenek. Ez valamicskét emel az alkohol fokon. A pezsgő pedig nem jó magas alkohollal. Elveszti eleganciáját és nagyon könnyen be lehet csípni tőle. Szóval a szüretnél előre kerül a pezsgő,  utána a gyöngyöző bort, a Frizzco-t és legvégül a száraz borok alapanyagát szedik. A Frizzco furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasításból készült és hozzáadott szénsavval palackozzák. Nem is gondolnánk, de Tokajban gyakran nem egyszerű száraz bort készíteni. Az őszi esők ugyanis könnyen beindítják a botritisz képződést és az aszúsodást. Ilyen esetben, pedig lőttek a száraz boroknak.

A pezsgős palackok 18 hónapot a borászat Sátoraljaújhelyi Ungvár pincéjében töltötték. Ez a pincerendszer a világörökség része, ami a Tokaji világörökségi területen belül külön is kiérdemelte ezt a rangot. Az itteni 100 méteres pincéjük az 1700-as évekből származik. A degorzsálást, (a seprő eltávolítását) a Tokaji közösségi infrastruktúra központban végezte, ami egy nagyon jól felszerelt közösségi üzem, amelyet az itteni kistermelők használhatnak. A pezsgő 6.4 gramm cukrot tartalmaz, ami a lehető legkevesebb a Brut esetén, mert 6 alatt már Extra Brutnak számítana.

Az ital egy újabb bizonyítéka, hogy a tokaji borvidék és a furmint nagyon alkalmas a pezsgő készítésre. Érdemes kipróbálni a Karácsonyi és Új évi időszakban.

Tokaji Aszú:

Muszáj megemlíteni a 2017-es 6 puttonyos Aszú borukat is, ami egy szerelemgyerek. Zsurki Sándor nem tervezett aszút abban az évben, de olyan mennyiségű és minőségű aszúszem keletkezett a szőlőben, hogy nem tudott ellenállni a kísértésnek és elkészítette a pincészet első aszúját. Elmondása szerint ilyen minőséget 2000 óta nem látott, ezért „kénytelen” volt belevágni. A bort kóstolva ez nagyon megérte. Jó tudni, a jövőbeli aszú vásárlások miatt, hogy a 2021-es év hasonlóan jó minőséget hozott.

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: Furmint pezsgő Serpens tokaj