A Sangiovese, Toszkána és egész Olaszország legnagyobb mennyiségben termesztett fajtája, mégis kevés borospalackon találjuk ezt a szót. Nagyon régen termesztik, de eredete mint annyi más fajtának homályos, amiben még a genetikai vizsgálatok sem hoztak teljes bizonyosságot. Amit biztosan tudunk, hogy a Sangiovese nevet először 1590-ben írta le Giovanvettorio Soderini. Soderini szenvedélyét a mezőgazdaság iránt egy félresikerült összesküvésnek köszönhetjük. Bolognai tanulmányainak befejezése után, ugyanis a gyűlölt Mediciek meggyilkolására szőtt tervekben vett részt. A merénylet azonban csúfosan elbukott és rá fejvesztés várt. Dosztojevszkijhez hasonlóan azonban neki is megkegyelmeztek és őt is száműzték. A fagyos Szibéria helyett azonban a kivételesen szép Volterra városába. Toszkána egyik legmagasabban fekvő városkájában a mezőgazdaság tanulmányozásának szentelte életét. Több műve közül számunkra legfontosabb a „Tanulmány a szőlőültetvények műveléséről” című. Külön érdekesség, hogy Volterra-nak egyáltalán nincsenek ismert borai, sokkal inkább alabástrom köveiről híres.
A Sangioveseről újabb kutatások kiderítették, hogy a Ciliegolo fajta az ősei között van. Ez fajta sokkal gyümölcsösebb, de sötét szőlőt ad és Maremma területén önállóan is palackozzák.
A Sangiovese évszázados termesztése során a borvidékek saját név alatt kezdték palackozni boraikat, de hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a szőlőnek is több nevet adtak. Ezért szinte soha nem találjuk a toszkán borokon a Sangiovese szót, pedig szinte minden bor alapját ez adja. A Chianti, a Brunello, a Vino Nobile, a Morellino is ebből a szőlőből készül. A szőlőt azonban Montepulcianoban Prugnolo Gentile-nek, Scansano-ban Morellinonak nevezik, pedig általában ezek ma már mind a R24 vagy T19 Sangiovese klónt takarják, amik a legjobbnak bizonyultak az elmúlt évtizedekben.
A legtestesebb a Brunello. Ez a nevet a Montalcinoban termesztett Sangiovese grosso használhatja. Nálunk a Fanti Borászat képviseli a fajtát, de a Bottega és Gaja is megtalálható kínálatunkban. A Chianti, a talán legismertebb toszkán bor is Sangioves-ére épül és a korábbi könnyed hamar öregedő stílus felől már több évtizede elmozdultak a testesebb, elegánsabb felé. Ez főként a Sangiovese 85%-os használatának és a fehérborok tiltásának volt köszönhető. Korábban ugyanis lehetett fehér bort használni a Chiantiban. Főleg Malvasiat. Nálunk a Castello Verrazzano Pincészet különösen szép borait találjátok meg.
A Vino Nobile di Montepulciano jellemzője a mineralitás. Valamelyest könnyebbek és elegánsabbak a borok, jellegzetes ásványos jegyekkel. Nálunk a világ egyik legismertebb pincészet borai, a Poliziano kapható. Ők rendelkeznek pincészettel Maremmaban is. Ezeket a borokat szintén megtaláljátok nálunk. Hozzá kell még tenni, hogy a Super Tuscan borokban is megtaláljuk a Sangiovese-t, de ott főként Bordeaux-i fajtákkal házasítják.
Sangiovese névvel a legtöbb bort Emilia-Romagna-ban forgalmazzák, Sangiovese de Romagna néven. Ezek hagyományosan a fajta könnyebb, világosabb, egyszerűbb arcát mutatják, mint a toszkán borok. Érdekes, hogy az olaszos, de Franciaországhoz tartozó Korzikán is van Sangiovese, de itt Nielluccio néven.
A Sangiovese fajta illata rendkívül komplex lehet. A cseresznye, a ringló szilva, a füge ugyanúgy megtalálható benne, mint a szárított paradicsom, pörkölt borsos aromák, a rózsaillat, a bőr és a föld. Mindenképpen érdemes kóstolgatni a különböző stílusokat, amihez most azzal szeretnénk hozzájárulni, hogy minden toszkán borunkra 10% kedvezményt adunk.
Kalandra fel!
Kupa-Kovács