A Quinta da Romaneira szóban a Quinta birtokot jelent és azt hiszem ez nagyon jó szó ennek a borászatnak a leírására. Nem akármilyen vidéken fekszik és nem akármilyen a története, ami az 1700-as évekre nyúlik vissza. Portugália természetesen a portói borral vált világhírűvé, annak ellenére, hogy ma már sokan vörösboraikért kedvelik.
Főleg mi magyarok, akiknek az édesbor egyenlő a Tokajival. A portói persze teljesen más tészta, egészen más módszerrel és más stílusban készül és más alkalmakhoz is illik. A Romaneira kiemelkedik az itteni készítők közül is.
Ez a pincészet volt az első, amely a Christie's angol aukciós házban, ami híres borárveréseiről, 1872-ben Romaneira borait elsőként árverezte úgynevezett Single Quinta-ként.
A borászat olyan festői és vadregényes környezetben helyezkedik el, amit szinte sehol sem látni a világon. 3 kilométer hosszan nyúlnak el ültetvényei a Duoro folyó mentén, amit Spanyolországban a Ribera del Duero miatt már jól ismerünk. Ez csak közel 500 hektárnyi területet jelent, hiszen a meredek folyóvölgyben minden teraszra csak két sor szőlő fér el. Az itteni bortermelés valódi kihívás és kaland.
A Romaneira nemrégiben épített egy szupermodern borászatot, mert véleményük szerint a technológia ugyan nem eredményez önmagában jó bort, de a jó csapat és jó terület sem képes magából a maximumot kihozni megfelelő eszközök nélkül.
Mi vörösborairól ismerjük és nemrégiben olyan új borok érkeztek tőlük, amik mind 90 pont fölötti értékeléseket kaptak, fontos megmérettetéseken. Az egyik legérdekesebb boruk a Petit Verdot. Ez egy olyan Bordeaux-i faja, amit ott alig találunk. Nem szereti ugyanis a klímát, sokkal melegebb vidékre vágyik, nem érik be biztosan és ezért a helyi termelők nem szeretik annyira. Portugáliában azonban új otthonra talált. A fajta meglehetősen titokzatos, aminek nem ismerjük történetét. Azt gondolják, hogy már a Cabernet Sauvignon előttről származik, de igazából sötétben tapogatódznak. Testes, sötét, tanninos bort ad, amely a portugál meleg klímán sokkal jobban érvényesül. Meghálálja a hordós érlelést, a Romaneira bora 12 hónapig van hordóban, erős, határozott, nagyon sötét bor, azoknak, akik kedvelik a mediterrán ízvilágot. Akár 15 évig is eltartható, de most is nagy élményt ad. A nyári grillezés tökéletes kiegészítője.
Nálunk Villányban található belőle kisebb ültetvény és ott is szép eredményekkel termesztik, de az újvilágban, melegebb klímán is jól érzi magát.
Kupa-Kovács