Zinfandel - Kalifornia ikonikus bora
A leghíresebb magyar, aki a borral foglalkozott bizonyosan Haraszthy Ágoston, a Kaliforniai bor hivatalos atyja. Ő volt az Egyesül Államokban az első, aki Kaliforniában, majd az egész országban borról szóló könyvet adott ki. Rengeteg szőlőfajta meghonosítását tulajdonítják neki, ezek közül egyesek a Zinfandelt is, ami ma Kalifornia ikonikus bora. Haraszthy legendás személyiség volt és
ezért nem minden igaz, amit mondanak róla, például ez sem, annak ellenére, hogy jó néhány weboldal így tartja, de ez egyáltalán nem csökkenti érdemeit. A Zinfandel az 1800-as évek eleje óta, már Haraszthy érkezése előtti korszakban megtalálható volt Kaliforniában. Közel 200 évig azonban a kutya sem foglalkozott vele. Diadalútját csak 1992-ben indította, igaz azóta töretlen. Ma a negyedik legfontosabb szőlőfajta Kaliforniában. A Zinfandelt korábban egyáltalán nem gondolták jó fajtának. A 70-es évek közepétől egy Fehér Zinfandel őrület dívott, ami a neve ellenére egy gyenge rosét takart, ami gyakran édes volt. A fajta klónjai nem voltak megfelelők a nagy borok készítéséhez, de mindenki érezte benne a potenciált és sok találgatás övezte. A megfelelő klón megtalálásával közel egyidőben aztán a titok is megoldódott.
A Puglia-i Primitivo
A világon rengeteg borkedvelő találgatta vajon mi is ez a furcsa nevű, máshol ismeretlen, mondhatni
titokzatos bor, ami meglehetősen zamatos, fűszeres és sokan azonnal megszeretik. Azt, hogy ezt senki nem tudta, még inkább fokozta az izgalmakat. Azt gondolták nagy levelei alapján, hogy dél-európai fajta és sokan a pugliai primitivo rokonának kezdték tekinteni. Nem is sokat tévedtek. Csupán annyit, hogy nem rokona, hanem teljesen megegyezik vele. Ezt a genetikai vizsgálatok igazolták a 90-es években.
Ez azonban nem vetett véget teljesen a találgatásnak, mert a primitivot nem tartják olasz fajtának, ott is csak néhány száz éve termesztik. Egy szerencsének köszönhetően derült fény az eredetre, ami Horvátországba vezetett. Kiderült, hogy a Zin, ahogy becézik, barátja az egyik legrégebbi fajta, több, mint 8000 évesnek tartják és eredetileg a Kaukázusból származik, de első virágkorát az adriai térségben élte 1000 évvel ezelőtt. A vizsgálatok végül igazolták is, hogy Crljenak Kaštelanski nevű horvát szőlőfajta valóban a felmenőjük, sőt egy elszáradt múzeumban őrzött levélből az is kiderült, hogy egy már nem létező Tribidrag nevű szőlő is azonos vele. Az azonosság ellenére a zin és a primitivo megkülönböztethető, de hasonló.
Akkor mi a különbség?
A kaliforniai Zinfandel világosabb színű, nem túl testes bor meglehetősen magas alkohollal, amely akár a 17%-ot is elérheti. Érdekes módon a vele azonos genetikai felépítésű Primitivo sötét és vastag Olaszországban. Illatviláguk azonban hasonló, lekváros, fűszeres, de a Zin egy kicsit borsosabb, megtaláljuk benne a kardamont és az ánizst is, de a Primitivora jellemző karácsonyi fűszereket, a sötét gyümölcsök mellett és szivaros doboz illatát. Olyan bor, ami azonnal felkelti még a borhoz kevésbé értők érdeklődését is.
A különbségen azonban nincs mit csodálkozni. Még Kalifornián belül is különböző stílusok dívnak, sőt Pugliában is vannak egészen más stílusú primitivok is.
Egy közös van bennük, mind nagyon szerethető.
Nálunk mindkét bor megkóstolható. A Terrecarsiche primitivoi minden árkategóriában tökéletesen fajtajellegesek és a Coppola Zin egy igazi kaliforniai. Otthon is összekóstolhatjuk őket. Érdekes lesz.
Kupa-Kovács