Aki olvasta korábbi blogjainkat, nem lepődik meg, ha megtudja, hogy a Burgundit is a szerzeteseknek pontosabban a Bencéseknek köszönhetjük. Ők voltak azok, akik francia területeken tökélyre fejlesztették a Pinot termelését és akik elsőként alkottak olyan klasszifikációt, ami a különböző területek értékét meghatározta. A Pinot már 1345-ben említik, de ma egységes a vélemény arról, hogy az egyik legősibb szőlőfajtáról beszélünk, ami még római időkön túlra nyúlik vissza. Hogy a Nagy Francia forradalom milyen mértékben forgatta fel a világot, arra a legjobb példa, hogy 1789-ben elvették szegény Bencésektől a szőlőterületeket azoknak a parasztoknak adták, akik addig dolgoztak rajta. Ez azonban nem jelentett visszalépést a Pinot fejlődéstörténetében.
A Pinot Noir a leginkább olyan fajta, amihez szinte minden borkedvelőnek van érzelmi viszonya. Sokan nem isszák, mert túl könnyűnek tartják, ezért is mondják azt, hogy a Pinot-hoz meg kell érni, az soha nem a kezdő borivók fajtája, hanem a gyakorlott szakértőké. Nem véletlenül nevezik néha arisztokratikus fajtának. Ez soha vissza nem térő alkalmat jelent mindannyiunknak, hogy szakértővé váljunk. Csak azt kell mondani, hogy imádjuk a Pinot Noir-t
. Félretéve a tréfát a Pinot egy rejtőzködő fajta, akkor is poharunkba kerül, ha nem akarjuk, vagy ha nem is iszunk vörösbort. A vékonyhéjú, hideg klímát kedvelő Pinot ugyanis kiváló fehér bort ad és fantasztikus pezsgő alapanyagot. Champagne régió legfontosabb fajtája. Ezért aztán soha ne mondjuk, hogy nem szeretjük a Pinot, mert sokkal gyakrabban iszunk, mint gondolnánk.
A Pinot nagyon eltér a többi bortól, ezért az a fajta, amit legkönnyebb felismerni vakkóstoláson. Érdemes kipróbálni, már néhány Pinot kóstolása után is sikerülhet. A Pinot korai fajta és valóban könnyedebb bort ad, de rendkívül változtatosat. Tim Atkins „Master of Wine” szakértő, aki természetesen Pinot imádó azt állítja, hogy ez a fajta az, amin keresztül egy terület a legjobban megmutatkozik. A talaj, a klíma közvetlenül érződik a borban és jó területről nagyszerű bort ad, de nem megfelelőről rosszat. A burgundi borvidék szabályozása rendkívül bonyolult és természetesen régi, de jól kifejezi a területek valódi értékét. A bor különlegessége, hogy könnyedsége ellenére a jó területekről származó Pinot Noir rendkívül sokáig, akár évtizedekig eltartható és a korral folyamatosan fejlődik és értékesebbé válik. Fiatalon könnyed gyümölcsös, cseresznye, málna, hibiszkusz, rózsa illatok, de később gombás, bőrös, virágföldes illatok jellemzik. A genetikai kutatások fejlődésével bizonyossá vált, amit már korábban is sokan sejtettek, hogy a Pinot blanc, a Pinot Grigio csupán színváltozatai a Pinot Noirnak. Genetikailag egyformák.
A Pinot Noir-nak van egy jó tulajdonsága a borvásárlók szempontjából. Vacsorához nem lehet vele tévedni. Szinte minden ételhez megy és ha nem tudjuk mit válasszunk és biztosra akarunk menni, akkor válasszunk egy Pino Noir-t és biztosak lehetünk benne, hogy megdicsérnek bennünket a választásért. Ugyan Tim Atkins szerint szinte csak Burgundiában mutatkozik meg igazi értéke, erről más országok termelőinek nem ez a véleménye. Az újvilágban általában enyhén testesebb borokat eredményez, de alapvető karaktere kevéssé változik. Az újvilág két legmagasabbra értékelt területe Új-Zéland és Kalifornia. Nálunk mindkét területről származó Pinot Noir-t megtalálod. Kaliforniából a Coppola borászatot, Új-Zélandról a Sauvingnon Blanc-jairól is jól ismert Yealands-ot.
Magyarországon a hűvösebb Eger borvidéket tartották régebben a legnagyobb potenciállal rendelkező területnek, de a Balatonnál is szép borok születnek ebből a fajtából.