Írásos emlékek bizonyítják, hogy Domitianus császár az első században majdnem betett a badacsonyi szőlőtermesztésnek. Amikor nem volt háború a katonák földet műveltek és miután a gabonatermés többször gyengére sikerült, ezzel szemben a szőlő és bortermelés tökéletes volt, a császár Rómából intézkedett a Pannóniai területek fölött.
Írásba foglalta, hogy a szőlőt ki kell vágni és helyére gabonát kell telepíteni. Valószínű azonban, hogy a Badacsonyi vulkánikus dombokon könnyebb volt szőlőt művelni, mint gabonát termeszteni, ezért itt megmaradt a szőlő. Muszáj megemlíteni, hogy ehhez biztos hozzájárult, hogy a bor finomabb is, mit a kenyér és ez még akkor is igaz, hogy ugyan kenyér nélkül nem lehet élni, viszont tudjuk, hogy bor nélkül meg nem érdemes.
A Pátzay Borbirtok mai sikereihez egy kicsit hozzájárul ez a történelmi esemény, de abban bizonyosan nagyobb szerepe van az utóbbi évek előremutató koncepciójának, fejlesztéseinek és Zsurki Sándor főborász precíz munkájának. Így jutott el a Pátzay Borbirtok a Római birodalomtól Berlinen át Londonig, ahol évente tartják az International Wine Challenge nemzetközi borversenyt. Ez a több évtizedes múltra visszatekintő borverseny jól mutatja, hol tart most a pincészet a fejlődésben.
Néhány éve egy teljesen új, nemzetközi elvárásoknak megfelelő stratégiába kezdtek a Pátzay Borbirtoknál. Szeretnének túllépni azon a problémán, amivel a legtöbb magyar borászat küzd. Adott egy történelmi borrégió, amely alkalmas lenne nemzetközi szinten is magas minőségű borok készítésére, de a sikerek valami miatt elmaradnak, miközben olyan országok, mind Új-Zéland alig néhány évtizednyi múlttal letarolják a világpiacot. A Pátzay Borbirtoknál megvizsgálták az okokat és a nemzetközi siker receptjét valósítják meg.
Az első lépés a tökéletes, kompromisszumok nélküli technológia. A borkészítés technológiai háttere olyan mértékben fejlődött az elmúlt évtizedekben, ami valódi különbséget jelent a borkészítésnél. Főleg a fehér és rosé borok tekintetében. A Pátzay Borbirtok a világon ma megtalálható legmagasabb technológiai szintre fejleszti borászatát, amely a szőlő beérkezésétől a bor palackba kerüléséig minden ponton érvényesül. Munkába állítanak például egy optikai válogató asztalt, amely képes az éretlen vagy beteg szemeket kiválogatni a szőlőből. A jó bor a tökéletes szőlőnél kezdődik és ahhoz, hogy a kiváló dűlőkben megtermelt szőlőből valóban jó bor legyen ez a technológia a legjobb garancia. Az erjesztés, hűtés, fűtés, a szűrés területén is a legmodernebb gépeket vásárolják. Célul tűzték ki, hogy megtalálják minden fajtához a legjobban illő hordót is, ezért több országból és gyártótól, különböző fajtájú hordót vásároltak. Reményeik szerint néhány év múlva már tudják majd mi illik a szürkebaráthoz, rizlinghez és a chardonnay-hoz.
Az ültetvények újratelepítése folyamatosan zajlik, hogy ott is a legjobb minőséget garantálva tudják a szőlőt megtermelni. Ehhez a legjobb klónokat hozzák el a világ különböző pontjairól. Az integrált szőlőterületeket teljes kontroll alatt tartják, a terheléstől a szüret időpontjáig. A cél, hogy nemzetközi piacra is kilépjenek és ehhez legalább egymillió palack bort készítsenek középtávon. Ez az a mennyiség, amellyel már jó minőség mellett észre lehet vetetni magát egy pincészetnek a piacon és a borkészítés költségei kezdenek olyanná válni, ami a borok árazását a piaci elvárásoknak megfelelővé teheti. Vagyis a cél, hogy jó áron, jó bort, megfelelő mennyiségben legyenek képesek előállítani.
Úgy tűnik munkájuk már hozza az eredményeket és a gyönyörű badacsonyi dombok ismertek és sikeresek lehetnek a világban. Korábban Berlinben értek el szép eredményeket, most az IWC londoni borversenyen négy boruk szerepelt. Két roséjuk, amely közül a Pinot Noir rosé két, egymást követő évben lett a legjobb magyar rosé, itt is begyűjtött egy újabb elismerést. A másik rosé is figyelemre méltó, mely a Pinot Noir rosé kistestvére, még van belőle néhány palack, érdemes kipróbálni, most adventi akcióban van ráadásul. A Tégladomb 2018-as szürkebarát bronz érmet, a Prémium Chardonnay 2018 ezüst érmet kapott, amely nagyon különleges bor, hordós erjesztéssel készül. Érdekes, hogy a Chardonnay, ami a világ legismertebb és legelterjedtebb fajtái közé tartozik Magyarországon még nem találta meg a tökéletes termőhelyét. Talán Badacsony lesz az. Mindenesetre a bor fantasztikus, nem csak a londoni zsűri szerint.
Gratulálunk és sok sikert kívánunk a további munkához.
Kupa-Kovács