Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Pátzay Borbirtok – A Római birodalomtól Londonig

Pátzay Borbirtok – A Római birodalomtól Londonig

Már az időszámításunk szerinti első században Domitianus császár megpróbálta a Pátzay Borbirtok Badacsonyi sikereit ellehetetleníteni, de nem sikerült neki. Az egyre magasabbra törő és egyre népszerűbb pincészetnek négy bora ért el újabb nemzetközi sikert.

Írásos emlékek bizonyítják, hogy Domitianus császár az első században majdnem betett a badacsonyi szőlőtermesztésnek. Amikor nem volt háború a katonák földet műveltek és miután a gabonatermés többször gyengére sikerült, ezzel szemben a szőlő és bortermelés tökéletes volt, a császár Rómából intézkedett a Pannóniai területek fölött.

Írásba foglalta, hogy a szőlőt ki kell vágni és helyére gabonát kell telepíteni. Valószínű azonban, hogy a Badacsonyi vulkánikus dombokon könnyebb volt szőlőt művelni, mint gabonát termeszteni, ezért itt megmaradt a szőlő. Muszáj megemlíteni, hogy ehhez biztos hozzájárult, hogy a bor finomabb is, mit a kenyér és ez még akkor is igaz, hogy ugyan kenyér nélkül nem lehet élni, viszont tudjuk, hogy bor nélkül meg nem érdemes.

A Pátzay Borbirtok mai sikereihez egy kicsit hozzájárul ez a történelmi esemény, de abban bizonyosan nagyobb szerepe van az utóbbi évek előremutató koncepciójának, fejlesztéseinek és Zsurki Sándor főborász precíz munkájának. Így jutott el a Pátzay Borbirtok a Római birodalomtól Berlinen át Londonig, ahol évente tartják az International Wine Challenge nemzetközi borversenyt. Ez a több évtizedes múltra visszatekintő borverseny jól mutatja, hol tart most a pincészet a fejlődésben.

Néhány éve egy teljesen új, nemzetközi elvárásoknak megfelelő stratégiába kezdtek a Pátzay Borbirtoknál. Szeretnének túllépni azon a problémán, amivel a legtöbb magyar borászat küzd. Adott egy történelmi borrégió, amely alkalmas lenne nemzetközi szinten is magas minőségű borok készítésére, de a sikerek valami miatt elmaradnak, miközben olyan országok, mind Új-Zéland alig néhány évtizednyi múlttal letarolják a világpiacot. A Pátzay Borbirtoknál megvizsgálták az okokat és a nemzetközi siker receptjét valósítják meg.

 

Az első lépés a tökéletes, kompromisszumok nélküli technológia. A borkészítés technológiai háttere olyan mértékben fejlődött az elmúlt évtizedekben, ami valódi különbséget jelent a borkészítésnél. Főleg a fehér és rosé borok tekintetében. A Pátzay Borbirtok a világon ma megtalálható legmagasabb technológiai szintre fejleszti borászatát, amely a szőlő beérkezésétől a bor palackba kerüléséig minden ponton érvényesül. Munkába állítanak például egy optikai válogató asztalt, amely képes az éretlen vagy beteg szemeket kiválogatni a szőlőből. A jó bor a tökéletes szőlőnél kezdődik és ahhoz, hogy a kiváló dűlőkben megtermelt szőlőből valóban jó bor legyen ez a technológia a legjobb garancia. Az erjesztés, hűtés, fűtés, a szűrés területén is a legmodernebb gépeket vásárolják. Célul tűzték ki, hogy megtalálják minden fajtához a legjobban illő hordót is, ezért több országból és gyártótól, különböző fajtájú hordót vásároltak. Reményeik szerint néhány év múlva már tudják majd mi illik a szürkebaráthoz, rizlinghez és a chardonnay-hoz.

Az ültetvények újratelepítése folyamatosan zajlik, hogy ott is a legjobb minőséget garantálva tudják a szőlőt megtermelni. Ehhez a legjobb klónokat hozzák el a világ különböző pontjairól. Az integrált szőlőterületeket teljes kontroll alatt tartják, a terheléstől a szüret időpontjáig. A cél, hogy nemzetközi piacra is kilépjenek és ehhez legalább egymillió palack bort készítsenek középtávon. Ez az a mennyiség, amellyel már jó minőség mellett észre lehet vetetni magát egy pincészetnek a piacon és a borkészítés költségei kezdenek olyanná válni, ami a borok árazását a piaci elvárásoknak megfelelővé teheti. Vagyis a cél, hogy jó áron, jó bort, megfelelő mennyiségben legyenek képesek előállítani.

Úgy tűnik munkájuk már hozza az eredményeket és a gyönyörű badacsonyi dombok ismertek és sikeresek lehetnek a világban. Korábban Berlinben értek el szép eredményeket, most az IWC londoni borversenyen négy boruk szerepelt. Két roséjuk, amely közül a Pinot Noir rosé két, egymást követő évben lett a legjobb magyar rosé, itt is begyűjtött egy újabb elismerést. A másik rosé is figyelemre méltó, mely a Pinot Noir rosé kistestvére, még van belőle néhány palack, érdemes kipróbálni, most adventi akcióban van ráadásul. A Tégladomb 2018-as szürkebarát bronz érmet, a Prémium Chardonnay 2018 ezüst érmet kapott, amely nagyon különleges bor, hordós erjesztéssel készül. Érdekes, hogy a Chardonnay, ami a világ legismertebb és legelterjedtebb fajtái közé tartozik Magyarországon még nem találta meg a tökéletes termőhelyét. Talán Badacsony lesz az. Mindenesetre a bor fantasztikus, nem csak a londoni zsűri szerint.

Gratulálunk és sok sikert kívánunk a további munkához.

Kupa-Kovács