Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Szüreti beszámoló 2021- Villa Pátzay Borbirtok

Szüreti beszámoló 2021- Villa Pátzay Borbirtok

Szüret a Villa Pátzaynál Badacsonyban - Nemsokára megérkezik kedvenc rosénk

Idén is visszatértünk Badacsonyba, hogy megnézzük milyen borokra számíthatunk. Kíváncsian várjuk a rengeteg nemzetközi és hazai díjat begyűjtött Pinot Noir rosé, a fantasztikus prémium Chardonnay és a közönség kedvenc Tégladomb Szürkebarát folytatását.

Mivel már ez a hatodik helyszín, ahova látogatunk idén, ugyan nem lepődünk meg, a kijelentéstől, hogy az év eddig nagyszerű, de azonnal feltűnik, hogy a pincészet milyen mértékben átalakult. Nagy építkezések folytak a nyáron, amik már szinte véget értek. Ezúttal nem technológiai, hanem a fogyasztók kényelmét szolgáló beruházások valósultak meg. Új fogadóház készült, amihez új kóstolóterem kapcsolódik. Új kerítés és új parkoló várja az ide érkezőket, de ami talán a legfontosabb és leglátványosabb, hogy 50 év után újra telepítették a borászat körül a szőlőt, amivel egy sok évtizedes hiányosságot pótoltak.

De térjünk vissza a szüretre. A pincében lévő szőlőből, az kifogástalan, élénk savú, nagy beltartalmú borok lesznek. Két nagyon várt bor már erjed. A Pinot Noir rosé, ami annyira népszerű volt, hogy már nyár végére elfogyott, de jó hír rajongóinak, köztük nekünk is, hogy már november elején várható az új 2021-es évjárat. A Tégladomb szürkebarát, ami igazi közönség kedvenc, már szintén erjed a pincében, de ennek megjelenésére még sokkal többet kell várnunk. Ez a fajta nem érik olyan gyorsan, mint a rosé és később, de jóval tovább fogyasztható.

A szüret eddig nem tartogatott kihívásokat, de ahogy Zsurki Sándor borász mondja ez sajnos még változhat. A kései fehérek, mint az olaszrizling és rizling és a vörösek még kint vannak és egy kitartós esős időszak még sok kárt okozhat.

Ilyen például a Chardonnay prémium alapanyaga, amely még várja a szüretet. Fontos bor, mert a Chardonnay Du Monde versenyen tavaly ezüstérmet kapott, ami bizonyítja milyen potenciál van a fajtában a Balatonnál.

Az évjárat itt is hasonlókat hozott, mint máshol. A tavaszi hidegek lassították az érést, a meglehetősen kiegyensúlyozott nyár, szép savakat és jó beltartalmat hozott. Zsurki Sándor nagy borokban reménykedik, mert nem csak a szőlő tűnik kiválónak, de a technológia fejlesztéseknek köszönhetően

"a pince olyan állapotban van, ami minden nemzetközi szintnek megfelelő".

Mi kivárjuk azt a néhány hónapot, hogy az évjárat megmutassa mit tud a palackban.

Kupa-Kovács