Hogy megy szüret? Mióta tart? Mikor lesz vége kábé?
Augusztus végén kezdtük az Irsaival és a Pinottal és elég gyorsan kellett dolgoznunk. Nyugodt és jó ütemű szüretre számítottunk, de az augusztus végi jó idő összeérlelte a szőlőket. Ami kihívás volt hely és technológia tekintetében, de megoldottuk. Három hét alatt be is fejeztünk nagy részét. Már csak kb. a szőlő 10%-a van kint, a Merlot és a Cabernet. Jó évjárat, jó alapanyag, és a szüretet megkönnyítette, hogy csak egyszer esett az eső. Ez a mostani eső már nem árt a vöröseknek.
Miben különbözik ez az év a megelőzőkétől?
A savak magasabbak, mondhatnám ideálisak, ennek örülünk itt Badacsonyban. Az nyár eleje nem volt forró, mint mostanában olyan sokszor és ezért nem égtek el a savak. A nagy kánikula csak a végén jött. Jó savszerkezet, jó egyensúly, így jellemezném az évjáratot.
Milyen bort tervez elsőnek 2020-ast a piacra hozni?
A must készült el először, komoly kalandok után. Ezt most készítettük először és nagyobb kihívás, mint elsőre gondolnák. Az Irsai jön október végén, mint újbor, Márton nap előtt. Utána a Pinot rosé, november elején, amit már nagyon vár a piac, mert már két egymást követő évben is a legjobb magyar rosé lett a Vince nagy tesztjén.
Melyik lesz a legrégebbi bor amit ebben az évben hoznak forgalomba a pincéből?
A pincészet ilyen név alatt még fiatal, így csak a 2017-es és 2018-as nagy vöröseink vannak készen, ezekkel talán kijövünk idén. A fehérek közül a 2019-es Tégladomb is készén van, ami nagyszerű bor lett.
Ki a kedvenc filmhőse és milyen borral kínálná meg?
Szeretem többe között a Ponyvaregényt és Travoltát szívesen megkínálnám egy Prémium rajnai rizling 2017-el, mert ez a bor olyan sokoldalú, mint ő.