Tokajból Bordeauxba
Ha az ember eljut Bordeaux-ba és azon belül is a legendás jobb-parti Pomerolba mindenképpen próbáljon ellátogatni a Clinet nevű borászathoz, amely a 2000-es évektől kezdve új ambiciózus vezetés alatt betört a borrégió legjobbjai közé. Amikor a Chateau kóstoló termében körbenézünk meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a polcokon tokaji borokat is látunk, mégpedig a Pajzos Pincészetét. A történet csattanója nem csupán az, hogy a Clinet tulajdonosa ugyanaz a Laborde család, aki a Pajzos Tokajt is birtokolja. A történet ennél érdekesebb.
Jean-Louis Laborde egy nem átlagos francia üzletember, nem az, aki megijedne az új kihívásoktól és kalandoktól. Mezőgazdasági végzettséget szerzett és jól menő gabonaüzletet vitt fiatalon, de másra vágyott és otthagyta és ingatlanvállalkozásba fogott. A 90-es években a magyar rendszerváltás után a nemzetközi borszakmában sokan gondolták, hogy Tokaj sikerre van ítélve és több nemzetközi befektetői csoport is birtokot épített a borvidéken. Egy ilyen csoporthoz csatlakozott Laborde úr, aki 11 társával együtt 1992-ben megvette a Pajzos Birtokot. Akkor még nem különösebben érdeklődött a bor iránt, csendes társ volt, inkább befektetésként kezelte a vásárlást. Ráadásul ez volt első borászati érdekeltsége.
Ő azon kevés francia közé tartozik, aki magyar borászata vásárlása után szeretett bele a borba.
Olyannyira, hogy 1997-ben kivásárolta 11 társát és később úgy döntött megveszi a Megyer birtokot is. Mivel akkoriban még a vállalkozások birtokolhatták saját szőlőterületüket, így létrejött Tokaj legimpozánsabb szőlő birtoka, ami két tagból a Pajzos dűlőből és a Megyer dűlőből állt és 117 hektáron terül el.
Ennek a bor iránti szeretetének köszönheti, hogy jóval később, 1998-ban úgy döntött a család, hogy Bordeauxban is birtokot vásárol. Méghozzá a legendás Pomerolban. Itt a Chateau Clinet lett a család tulajdona és így kerültek a Pajzos borok Bordeauxba a kóstolóterembe. A vállalkozást 2004-óta Fia Ronan viszi, aki a borkedvelők igazi hőse. Ő a professzionális sport karrier helyett a jó borokat és ételeket választotta. Ronan fiatalon nagyszerű maratonfutó volt 2.27 perc volt legjobb eredménye, ami feljogosította, hogy az ország legjobbjaival eddzen. Ehhez csupán a jó ételeket és borokat kellett volna feladnia. Ezt azért túl nagy árnak tartotta a sportsikerekért, így kitartását és munkabírását a Chateau Clinet felvirágoztatására fordította, amiben komoly sikereket ért el.
Ma a Chateau Clinet a Pajzos borok nemzetközi forgalmazója és az ő munkájuknak köszönhetően a tokaji borok eljutnak a világ legjobb éttermeibe is. Az összes értékesítés 75% külföldön történik, ami rendkívül sokat jelent egész Tokaj jövőjét illetően.
A Pajzos Tokaj újjászületik
A Clinet brand értéke rengeteget növekedett az elmúlt 20 évben és ezt a munkát most Tokajban is el akarják végezni a tulajdonosok. A munka pedig nem másnak, mint a Pajzos birtokigazgatója Laurent Comas a feledata. Amikor telefonon
beszélünk a birtokigazgatóval egyetlen pillanatra sem gondoljuk róla, hogy francia lenne. Tökéletesen beszél magyarul, annak ellenére, hogy csak felnőttkorában 1994-ben érkezett Magyarországra. Már 9 éve dolgozik Tokajban és jól ismeri a régió értékeit és gondjait. Az új stratégia első lépéseként beolvasztotta a Megyer birtokot a Pajzos brand alá, ami valljuk be sokunk válláról vett le terhet. Még a hozzáértők is gyakran elvesztek a két elnevezés között. A káosz megszűnt.
A Megyer ezentúl kizárólag dűlő, amiről a Pajzos Tokaj készít dűlőszelektált borokat.
Comas rendkívül gyakorlatiasan látja Tokaj jövőjét. „A fogyasztóknak meg kell érteniük – mondja-, hogy miért lehet 500 Ft-ért furmintot kapni egy láncban és miért lehet egy másikat 10 ezerért egy borboltban. Egyértelmű minőségi kritériumokat kell meghatározni, ami érthető és követhető a fogyasztók számára. Mi a Pajzosnál ezt tesszük.” Véleménye szerint Tokaj jövőjét nem lehet csak a legmagasabb árú borokra alapozni, mert a prémium márkák csupán az eladások 3-5%-át teszik ki. Ezért például a Covid alatt azok, akik csak éttermekben értékesítettek komoly bajba kerültek.
A Pajzos minden kategóriában jelen van és mindenhol a lehető legmagasabb minőséget képes garantálni.
A Pajzos és a Megyer dűlők tökéletesen kiegészítik egymást. A Pajzos melegebb és szárazabb, inkább aszúra alkalmas, a Megyer pedig inkább száraz borokra, jobb savakkal. Egy ilyen nagy birtokról minden igényt ki lehet elégíteni. A Pajzos jövőbeli stratégiája pedig ez. A nemzetközi prémium éttermektől a kis élelmiszer boltokig mindenhol a fogyasztóknak legjobban megfelelő terméket kínálják. Egy igazi, minden szegmensben jelenlévő brandet építenek. Véleménye szerint a fogyasztókat egyértelmű szabályozással kellene segíteni.
Pajzos Tokaj - Lehető legmagasabb minőség minden kategóriában
A Pajzos 400 ezer palackot készít évente és ezeket a világ minden táján értékesíti. Legerősebb piacaik Ázsia, USA, Kanada. Külföldön bizonyosan jobban értik a Pajzos brandet, mint itthon, de ezen most mindenképpen változtatni szeretnének.
A borok arculatváltáson mentek keresztül, egyértelműbbek lettek az elnevezések, tisztább a filozófia.
A Megyer tufás talaján és öreg tőkéin, sokkal jobban lehet száraz borokat készíteni. Dűlő szelektált borokat hordósan erjesztik és érlelik 500 literes zempléni tölgyben. 20%-ban új hordóban. De a birtokigazgató elárulja, hogy néhány francia hordót is kipróbálnak, hogy az képes-e valami extrát adni a borokhoz. A hordós érlelésű borok közül kerül ki,
a most akcióban lévő Pajzos Furmint Selection 2018, amely aranyéremet nyert a Berlini Wine Trophy-n,
így a nemzetközi értékelések szerint 90 pont fölötti bornak számít. További díjnyertes boraik is akcióba kerülnek a jövőben, sőt első pezsgőjükkel is megismerkedhetünk az ősz folyamán.
Sok sikert kívánunk munkájukhoz és várjuk az újizgalmas borokat.
Kupa-Kovács