Könnyen felismerhető és kellemes
A borok fajtái még a szakértők számára is nehezen felismerhetők vakkóstolás esetén. Van néhány fajta, ami kivétel ezek közül, amelyek olyan fajtajegyekkel rendelkeznek, amelyeket még az amatőr borfogyasztók is könnyen felismernek. Természetesen csak abban az esetben, ha a bor megfelelő minőségű. A Sauvignon Blanc ilyen bor, amelyet mára szinte mindenhol termesztenek a világon, de érdekes módon fajtajelleget nem mindenhol mutat.
A bor leírása valóban egyedi és talán ez már önmagában jelzi, hogy a bor valóban megkülönböztethető illata alapján. A Sauvignon Blanc legfőképpen zöld. Frissen vágott fű, borsó, brokkoli, spárga és nagyon tipikusan egres. A másik jellemzője a trópusi gyümölcsök, legfőképpen a passion fruit, mangó és grapefruit. A legtipikusabban ezek a jegyek, az Új-Zélandi Sauvignon Blanc-okban fedezhetőek fel. Ott az óceánparti területeken ezt szépen egészíti ki a sós karakter.
Eredeti hazájában Franciaországban, a Loire mentén és Bordeaux-ban némileg más. A Loire mentén ez kiegészül egy határozott mineralitással, a lime és a kovakő illatával.
Ezek a területek egyúttal a legfontosabb termőhelyei is a fajtának. Talán kevésbé ismert, hogy a Bordeaux-i fehérborok erre és a Semillionra épülnek és az itteni híres édes borok is ebből a fajtából készülnek.
Az újvilágban Chile nagyon magas, 2000 méter feletti ültetvényei, gleccserek közelében teremnek nagyon szép szőlők, de Argentína és Dél-Afrika is sikeres a fajtával. Nálunk szinte minden borvidéken megtalálható, Etyeken és a Balatonnál is vannak ígéretes próbálkozások.
Végül meg kell említeni az egyik legspeciálisabb és nem feltétlenül kellemes illatot, amit néha megtalálunk a borban és ez a macskapisi. Az hiszem ezzel nem szívesen találkozunk, de szerencsére nem is gyakori.
Nagyon jól illik a modern étkezéshez
A Sauvignon Blanc népszerűségének másik titka az lehet, hogy nagyon illik a modern, egészséges étkezéshez. A legtradicionálisabb párosítás a szőlő őshazájából a Loire mentéről származik, ahol a Crottin de Chavignol nevű kecskesajtot eszik hozzá. (Ez olyan, mint a tokaji és a kéksajt.) Egyesek esküsznek az olasz mozzarellával való párosításra.
A bor azonban nagyon jól fogyasztható mindennel, ami zöld, ami friss, ami könnyű és zöldfűszeres. Olyan ételekkel, amit szívesen eszünk manapság. Könnyű húsok, mint a csirke, hal, kagylók, saláták, grillezett zöldségek.
A tökéletes párosítás a roppanósra grillezett zöldspárga. Talán nem véletlen, hogy a nemzetközi napja épp a spárga szezon kellős közepére esik. Nagyon jó párosítás az ázsiai ételekhez is, amik mostanában szintén népszerűek.
Ahogy a nehéz ételek szorulnak ki az életünkből, úgy kap egyre nagyobb teret a Sauvignon Blanc.
Könnyed, nem megterhelő
A Sauvignon Blanc az egyik legkönnyebb bor. Ritkán megy 12 fölé alkoholfoka és ez a légiesség és könnyedség nagyon illik a modern élethez. Sokan szeretnének néhány pohár bort inni a vacsorához, vagy barátaikkal elfogyasztani de nem szeretnék, ha a fejükbe szállna vagy túlzottan megterhelné a szervezetet.
A jó Sauvignon Blanc savai életteliek, de nagyon elegánsak és van bennük egy sajátos könnyedség. Legfőképpen nem megterhelőek, nem azt a típust képviselik, amelyek sokaknak rosszul esnek. Egy-két pohár jó Sauvignon Blanc után nem kell attól tartanunk, hogy esetleg rosszul érezzük magunkat.
Együttesen ezek a tulajdonságok a fajtát nagyon alkalmassá teszik a sikerre és a fogyasztók közötti népszerűségre.
Ezért megérdemli, hogy ünnepeljük a Nemzetközi Sauvignon Blanc napon egy jó pohár Sauvignon Blanc-al. Ehhez ajánlunk néhány akciós terméket.
Kupa-Kovács