Múlt és jövő Fonterutoliban
Ritka élményben volt részünk az ősz folyamán. Meglátogathattuk a Mazzei borászat központját Fonterutoli településen. Amikor keresztül gurulunk a pici falun úgy érezzük visszamentünk az időben néhány száz évet, amikor viszont a szupermodern borászatba
érünk, az volt a benyomásunk előreugrottunk néhány évtizedet. Így a különleges élményhez még az időutazást is hozzácsaphatjuk.
Az ajtóban Dario fogad bennünket és már alig várjuk, hogy feltehessük a bennünket foglalkoztató egyik kérdést. Miért hívják Mazzeinek a borászatot, ha Fonterutoliban van és ráadásul a feleséget hívták Mazzeinek 1435-ben. A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk és azt mutatja, hogy már 600 éve is értettek a marketinghez és a brand értékkel is tisztában voltak. Mivel a Mazzei család ismert volt már akkor borszakértelméről és arról, hogy kereskedtek borral, ezért választották az újdonsült ara nevét. A Mazzei lány nagyapja Lapo Mazzei volt az első ember Toszkánában, Chianti néven igazolhatóan bort adott el, még a 14. század végén. Egy iratban Chiantiként hivatkozik arra a néhány hordó borra, amit értékesített.
Talán nem tartják olvasóink túlzásnak, ha azt állítjuk a család rendelkezik némi tapasztalattal a bortermelés terén. 600 éven és 25 generáción át megőrizték és fejlesztették a birtokot, folyton megújultak, új technológiákat alkalmaztak és trendeket alkottak vagy épp alkalmazkodtak hozzájuk. Lenyűgöző történet.
A jövő borászata
A mostani borászat az olasz, egyszerre praktikus és extravagáns építészet remeke. A domboldalba épült a felső fogadótér föld felett a
feldolgozó, tároló és barrique tér a föld alatt. Az alsó szint már 14 méterrel a talajszint alatt. A szőlő és leve gravitációsan közlekedik egészen a barrique hordókig és onnan néhány év múltán a palackokban tér majd vissza a felszínre. Boraik életük első néhány évét a föld alatt töltik.
A méretek ellenére egy befogadható borászat, ugyanis a Mazzei hiába nagy történelmi ház, ma is családias borászat. Nem növekedett a végtelenségig nem állít elő sokmillió palackot. Ma is a történelmi birtokon gazdálkodik, ami alig több száz hektárnál. A már borvidékeken alapított borászataik is családi méretűek, néhány 10 hektáron termesztenek szőlőt. A családias hangulat érzékelhető még annak ellenére is, hogy a fogadótér rendívül elegáns. A borok pedig egyszerűen fantasztikusak.
A hordós érlelőtér, ami a borászat legalsó szintjén van igazán különleges élmény. Az egyik fala nem betonból készült, hanem a
természetes sziklák adják, amik az építkezés során váltak láthatóvá. Ezeken cseppköveket is találunk. A hatalmas pincetér érdekessége a magas páratartalom, ami a sziklafalak, cseppkövek nedvessége miatt van. Fonterutoli ugyanis a forrásokról kapta a nevét, amik itt vannak. Ezért a föld alatt rengeteg nedvesség van. A pincében a nedvesség egy adott szintig egyébként nem tesz rosszat a boroknak, mert csökkenti a hordók párolgását.
A barrique tér másik érdekessége, hogy az 1000 körüli hordóból jó néhány magyar, zempléni tölgyből készült. A borászat folyamatosan vásárol magyar hordókat is. A folyamat rendkívül alapos. Előbb egy-egy hordóban próbaképpen érlelnek borokat párhuzamosan több hordókészítőtől is. Majd ezek eredménye alapján választják ki a szállítót. Állandóan kísérleteznek új beszállítókkal ilyen módon, keresve a legjobb eredményt adó hordókat.
Az olasz borok – Toszkána, Szicília, Prosecco
A webshopban kapható borokon kívül megkóstolhattunk még néhány különleges tételt, Grand Selezione kategóriájú bort, amik igazi
különleges élményt nyújtanak. Ezeket a borokat a terület legjobb részeiről készítik és csak néhány száz vagy pár ezer készül belőlük. Természetesen az áruk is ennek megfelelő. Általánosságban elmondható, hogy a Mazzei borok elegáns stílusúak, amelyek a harmóniára törekednek. Nincs túlzott tannin, de nagy a test és igyekeznek kifejezni a különböző terroirok, területek sajátosságait. A 110 hektár körüli birtok nagyon sokféle terroirt tartalmaz, amelyeknek megvannak a maguk egyediségeit, a fekvést, benapozást, talajt és talajnedvességet illetően. A 20 tételes kóstolóban megismerhettük a Mazzei maremmai, Prosecco és szicíliai borait is. Ezek jó része a webshopban is megvásárolható. Néhány különlegességtől eltekintve. Mint például Maremmaból a V Vermentino superiore, amely egy fahordós, nagyon ritka tétel, inkább kisérleti jellegű bor vagy a Tenuta Belguardo Riserva, ami egy igazi toszkán bor különleges bőrös jegyekkel.
Szicíliából a Zisola Cataratto nem szerepel a kínálatunkban, amit nagyon szokatlan technikával készítenek. Kétszer szüretelik, először még magas savakkal, majd másodszorra teljesen éretetten, ugyanis ilyenkor a szicíliai meleg miatt a savak gyakran elégnek. Érdekes módszer, amire szerencsére nálunk még nincs szükség.
Minden vásárlónknak ajánljuk, hogy amennyiben Toszkánában járnak a Chianti régióba térjnek be a Mazzeihez. Előzetes bejelentés alapján fogadnak látogatókat, sőt egy fantasztikus vendégházuk is van, ahol meg is lehet szállni és innen túrázni a környéken.
Kupa-Kovács