A Gere Kopar forradalom

A ’90-es évek első felében egy villányi borászcsapat elutazott Franciaországba,
Bordeaux-ba tanulmányútra, ahonnan életreszóló tapasztalatokkal és élménnyel tértek haza. A nagy chateauknál tett látogatás és az ott kóstolt borok mély nyomot hagytak bennük. Az utazók között volt Gere Attila is, aki ennek az útnak a hatására döntötte el, hogy megalkotja a Kopart. Amire nem sokkal később 1997-ben került sor.
Most 2024-et írunk és 1997 ugyan 27 éve volt, de mégis csak a 20. évjáratát kóstolhatjuk, mert a Kopar csak a legjobb évjáratokban készül.
Miért volt forradalmi a Gere Kopar?
Egy brand névvel jelent meg a bor, ami a ’90-es években nem volt szokás, akkor még szőlőfajtákat írtak rá a palackokra. Azért nevezték Koparnak, mert a Kopár-dűlőt a borvidék legjobb dűlőjének tartották. A bor a kezdetek óta nem kizárólag a Kopár-dűlő terméséből készül, de mindig a legjobb dűlők, legjobb ültetvényeinek terméséből készített válogatás, de még most is a Kopár-dűlő képviseli a legnagyobb arányt.
Előjegyzési rendszert alakítottak ki a Bordeaux-i en primeur rendszer mintájára, de attól némileg eltérően. Ott hordós tételként értékesítik a borokat itt már lepalackozott borokat, amely nagyobb biztonságot jelent a fogyasztóknak. A kezdetek óta tizenkettes faládákra lehet előjegyezni félévvel a forgalomba kerülésüket megelőzően.
A Gere Kopar fejlődéstörténete
A ’97-es évjárathoz képest ma már kicsit más a bor. Ahogy az egész magyar borkultúra fejlődött és erősödött a borászok tapasztalata és Gerééknek is sok borélményben volt részük, egyre többet kóstoltak, megismerték a saját borvidékünk klimatikus és talajadottságait, úgy változott a Kopár is.
A Gere Kopar kezdetben még cabernet sauvignon-ra és merlot-ra épült, ezek alkották a bor 40-40%-át, míg a cabernet franc csak 20%-ot tett ki. 2006 vízválasztó volt, ahogy Villány és a Cabernet Franc egymásra találtak, a Franc lett a házasítás alapja. 50% cabernet franc, ami mellé 40% merlot jön, és a cabernet sauvignon lecsökkent 10%-ra.
Mindhárom szőlőfajtát külön érlelik dűlőnként, ültetvényenként eltérő hordókban 16 hónapig.
Gere Kopar a ZÁSZLÓSHAJÓ
A Kopar az évtizedek alatt számtalan tesztelésen esett át, rengeteg hordót próbáltak ki különböző területek tölgyalapanyagaiból, különböző országokból eltérő égetéssel. Mára úgy érzik, hogy megtalálták a tökéletes receptet vagy még inkább stílust, ami nem merev szabály, mert mindig alkalmazkodik az évjárathoz.
A Kopar a Gere Pincészet legfontosabb bora és egyúttal az ország talán nemzetközileg is legismertebb vörösbora. Ezért fontos a 20. évfordulót méltón ünnepeljük. Amikor a tizedik évjárat elkészült, különleges aranycímkével ellátott palack került a faládákba. Az első évjárat húsz éves születésnapját pedig egy 12 literes, baltazár palackokba töltött Kopar vertikális kóstolóval ünnepelték a Várkert Bazárban 2017-ben. Most a huszadik évjáratra is meglepetéssel készülnek az előjegyzők részére.
Minden előjegyzett faládába 1 palack különleges, jubileumi címkével ellátott Kopar 2021 bor kerül.
Idén még inkább érdemes Kopart előjegyezni, mert ezek a palackok hihetetlen ritkaságok lesznek a jövőben.
Az évjáratról - Gere Kopar 2021
A tél után hűvös tavasz kezdet volt az évben, így kései rügyfakadás volt jellemző. A lassú fejlődést követően a nyár száraz volt, minimális csapadékkal, ami gyorsította az érést, de így is kitolódott a szüret kezdete az előző évek tendenciájához képest. A Medoc faját például csak augusztus 25-én kezdték szüretelni és a rosé alapanyagokat csak szeptember elején. Innen aztán nem volt megállás, és a kedvező időjárásnak köszönhetően egy intenzív és gyors szüret következett. Összességében bár a fejlődés lassabban indult el, az alacsony fürtmennyiségek mellett egyességes és kimagasló minőségű szőlőt szüretelhettek.
Összetétel: Immár szokásosnak nevezhető 50% Cabernet Franc; 40% Merlot; 10% Cabernet Sauvignon
Dűlők: Kopár, Konkoly, Csillagvölgy, Ördögárok
Borok készítése: Az alkoholos erjesztés és az almasav bontás részben acéltartályban, részben fakádban történt, saját szelektált élesztőkkel. 80%-a új, 20%-a másodtaltésű kishordókban érlelődött 16 hónapig.
Borleírás: Mélyfekete mag lilás bordó reflexekkel, a fiatalos jegyek minden elemében visszaköszönnek. Intenzív illatában fekete és piros bogyósokat finom füstösség, enyhe mineralitás kísér. A kishordós érlelés fűszerei szép egyensúlyban a gyümölcskarakterrel, melyek harmóniáját szépen támogatja a bor húsos, ám elegáns stílusa. Érett meggy, szilva, apró erdei bogyósok, vanília, ánizs és egy pici fehérbors, vibráló komplexitás. Lendületes struktúrája egy tartalmas kortyban koncentrálódik, melynek érett tanninok adnak komoly karaktert, igy már most nagyon élvezhető jellege mellett hosszú potenciált jósolunk neki.
Jelen állapotában is jól fogyasztható, de csúcsát várhatóan kb. 2031-2036 körül éri el.
Kupa-Kovács