A Grand Tokaj Borászat összegyűjtött néhány érdekességet a furmintról, ami mindannyinknak érdemes megismerni!
„Még mindig nem ismerjük eléggé a furmintunkat, pedig a gyöngyöző bortól a nemes édes borokig mindent tud, ami csak kevés szőlőről mondható el. Legnagyobb értéke talán a sokszínűsége: friss borokhoz tökéletes házasítási alap fehér virágaival, citrusos, barackos gyümölcsösségével. A komoly, dűlős tételeknél az ásványosságával képes lenyűgözni. Az édes boroknál, mint az aszú vagy a szamorodni pedig elengedhetetlen fajta.” – Áts Károly, főborász
„Hogy miért öthektós hordót használunk a furminthoz? Mert a hihetetlenül köves talajú, vulkanikus kőzeten termett, ásványos bort adó furmintnak is jól áll a hordó, igényli az oxigént, de csak keveset. A nagy hordóban kisebb felületen érintkezik a bor a tölgyfával, így kisebb a hordódongák szerkezetén keresztül a mikró-oxidáció. Így a dűlős furmintok szerkezete fokozatosan, lassabban épül fel, amitől hosszabb életű és gazdagabb lesz a tölgyhordóban érlelt bor. Ráadásul a borban sem dominál a Zemplénből válogatott tölgy és a pörkölés illata és íze. A nagy hordó csak kiemeli, támogatja a terroir jegyeket legszebben közvetítő furmint szépségét.
– meséli Áts Károly, a Grand Tokaj Borászat főborásza a hordóhasználatról -
És hogy miért Zempléni tölgyből származó Trust hordókat használunk? Egyrészt, mert a világ egyik legjobb tölgye itt nő. Sűrű szerkezetű, kemény, hosszú életű, gyönyörű fák. És ha már a Zemplénben élünk és onnan válogatjuk hordós tételeinkhez a legszebb furmint fürtöket, fontos, hogy minél több helyi alapanyagot használjunk. A gőzzel hajlított, hosszan és nagy odafigyeléssel, közepesen pörkölt hordók pedig szépen engedik érvényesülni a termőhelyi illatokat és ízeket és a szőlő elsődleges jegyeit a dűlőszelektált furmintokban.”
"Hogy mennyire szeretjük a furmintot? Nagyon! És hogy miért? Mert sokszínű és izgalmas. És remekül közvetíti a Tokaji borvidék egyedülállóan színes vulkanikus karakterét. Ráadásul száraz- és édesborok készítésére egyaránt alkalmas. Főleg akkor, ha egészséges törzsű, vékony vesszőjű a tőke, kis fürtökkel, amelyben sűrűn állnak az apró és egységes méretű bogyók. A szőlőmunka minden pillanatában, a metszéstől a szüretig nagyon figyelni kell rá. Igazából nehéz, de különleges fajtát választottak az elődeink itt, Hegyalján: az év eleji metszésnél, a tavaszi zöldmunkáknál, a nyári termésbeállításnál is mindig résen kell lenni. De a furmint meghálálja a gondoskodást. Ha a természet is úgy akarja, csodálatos borok készíthetők ebből a fajtából.” – Áts Károly, főborász
„Olyan természetes édes borok készítésére, mint a késői szüret, a szamorodni vagy az aszú a furmint a legalkalmasabb fajta, mert a botritisz és ez a szőlő valahogy tökéletes metszetet ad az egykori vulkánokkal tarkított tokaji termőhelyen. Ez a fajta adja az édes borok tomboló gazdagságát: a sárgabarackot, krémességet, a ragyogó savak és a nap érlelte gyümölcs cukrának izgalmas komplexitását.” – Balassa István, szőlész
„Nem véletlen, hogy a XIX. század derekán, amikor Szabó József 154 szőlőfajtát osztályozott, az egyik legjobbnak jelölte meg a furmintunkat. Jó évjáratokban képes kivételes bort adni, miközben – ha dűlőnként szüreteljük és iskolázzuk – tökéletesen megmutatja a termőhely sajátosságait, jellemző illatait és ízjegyeit. Szerintem egyetlen más fajta nem képes ilyen tökéletesen közvetíteni a gyökérből a pohárba a talaj, a mikroklíma, a dűlők sokszínűségét.” – Bartus György, szőlész „Kiismerhetetlen, izgalmas szőlő a furmint, de igazán sokat teszünk azért, hogy a lehető legtöbb arcát megismerjük. Az elterjed fajtaváltozatok mellett a Kővágó-dűlőben, Mádon több klónnal is kísérletezünk, mint például az apró fürtöket termő T75-ös és T72-es, hogy megtudjuk, melyik fürt, melyik bogyó, melyik változat adja a legszebb borokat. A Pető-dűlő tetején, az erdő alatti köves, meredek hegyoldalon pedig azt kutatjuk, hogy az egykor népszerű karós művelésmód mit ad hozzá ehhez a fajtához. Folyamatosan tanuljuk a furmintot.” – Áts Károly, főborász