Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Szüreti beszámoló 2020 - Disznókő Szőlőbirtok

Szüreti beszámoló 2020 - Disznókő Szőlőbirtok

Szemenként szüretelt ambrózia – Az aszú szüret rejtelmei a Disznókő pincészetnél

A Disznókőnél nem egy, hanem három szüret van és az is elég kacifántos. Nem csak úgy lekapkodják a szőlőt, hanem komoly szakértelemmel szemenként szedik az aszút. Amiből aztán a világ legjobb borai készülnek, amiből még Gogol főhősei is kérnének még egy pohárral.

Hogy megy szüret? Mióta tart? Mikor lesz vége kábé?

Azt, hogy mikor lesz vége, mi itt sosem tudjuk. Az aszú szüret mindig ilyen. A szőlő nagy része még kint van.

Az eleje könnyű és áttekinthető. Az első száraz borokhoz, nemes rothadás előtt szedjük az érett szőlőt. Ezt szeptember 16-án kezdtük és 25-én már végeztünk is vele. Ezek már a pincében vannak és nagyrészt kierjedtek. Disznókő száraz furmint és Inspiráció nevű boraink lesznek belőle, ezek majd jövőre, március-áprilisra kerülnek a fogyasztókhoz.

A többi már nem ilyen egyszerű. A Zéta fajta, ami kicsit korábban érik volt az első, ahol elkezdtük az aszúszemeket szedni.

Disznókő Borok - Disznókő Borászat - Szőlőbirtok 

Szemenként szedik az aszút?

A jó minőség eléréséhez kénytelenek vagyunk. Ez hosszú és munkaigényes folyamat. Több olyan csapat van helyben, akik értenek ehhez, mert ez komoly szaktudást igényel. Van időszak, hogy 100-150 ember is dolgozik egyszerre. Ezért nem is lehet nálunk szüretről beszélni, inkább három szüretről. Nagyjából száz hektárunk van, amit három menetben szüretelünk. Az első megvolt, aztán jön a szemek válogatása és végül a maradék egyben leszüretelése. A szőlő beérkezése után válogatjuk ki a késői szüretelésű boroknak való egészséges szemeket és a nemespenészes aszú szemeket. Ezt csak kézzel lehet megtenni és nagyon időigényes száz hektár esetén. Az aszú készítés sokkal bonyolultabb folyamat, mint kívülről látszik.

A szüret eleje szép volt, kellemes őszi napok, de aztán a nagyon rosszkor jött esők veszélybe sodorták az egészet. Már elindult a penészedés és ilyenkor a legtörékenyebb a szőlő. Sajnos egy része ilyenkor elveszik. Ahogy látjuk, idén október végén-november elején lesz vége. A történelemben eddig november 30-a volt a legkésőbbi szüret utolsó napja. Sokat tenni nem tudunk, ez az időjárástól függ. Figyeljük a szőlőt és reménykedünk.

 

 

Miben különbözik ez az év a megelőzőkétől?

Az előző évekhez képest nagyon kicsi a termés. Magasabb a sav és hűvösebb és csapadékosabb volt az év. Intenzívebb a botrytis. Úgy látjuk friss üde száraz borok lesznek, szépek, de nagy évjáratra nem számítunk. Az édesborok nagyon aromásak lesznek jó savakkal. Nem lesz gazdag, inkább üdébb.

 

Melyik lesz a legrégebbi bor amit ebben az évben hoznak forgalomba a pincéből?

Most a 2011-12 -as  5 puttonyos aszú van forgalomban és nemsokára jövünk a 2013-assal, ami nagyszerű évjárat. Vannak ennél régebbi tételeink is a pincében, amiket időnként kóstoltatunk vagy különleges vevőket szolgálunk ki vele.

 

Hanyadik évjárata lesz a legrégebbi borának idén szüretkor?

1993-as a legrégebbi évjáratunk, ami nagyszerű bor volt és még ma is az.

Ki a kedvenc Regényhőse és milyen borral kínálná meg?

Gogol Holt lelkek című regényének főhősét Csicsikovot kínálnám meg ötputtonyos aszúval, bízva abban, hogy aztán vásárol belőle és ennek segítségével meg tudja győzni N kormányzóság földbirtokosait (és azok lányait).