Coppola Borok története - Az olaszok és az alkoholtilalom
Az alkohol tilalom 1920-tól 1933-ig tartott és az USA történetének egyik legtöbb problémával terhelt korszaka lett. A bűnözés soha nem látott szintre emelkedett és végül 1929-ben beköszöntött a Nagy Gazdasági Világválság. A tilalom az amerikai olaszok számra volt a legérthetetlenebb. Mondhatni személyes sértésnek tekintették. Az olasz kultúrának ugyanis szerves része a bor, amit nem kötnek az alkoholizmushoz, sokkal inkább a hétköznapi gasztrokultúrához. Az olaszok nem is nagyon tudtak bor nélkül élni ebben az időszakban sem. Jól ismert történet, hogy egy részük illegális alkohol csempészettel próbált hasznot húzni a tilalomból és a maffiák megerősödtek, amiről Coppola
bőségesen beszámol filmjeiben. Szerencsére a törvény a becsületeseknek is adott némi kibúvót, amiről senki nem készít filmet. Otthon ugyanis lehetett bort készíteni saját fogyasztásra. Kalifornia pedig szintén meglátta ebben a lehetőséget és a szőlőtermesztés még növekedett is ez alatt az idő alatt. Vonatokkal szállították a szőlőt szerte az országban és az olaszok a legnagyobb vevők közé tartoztak. New York az egyik nagy felvelő piac volt és itt élt Francis Ford Coppola édesapja, aki jó olaszként a pincében kádakban készítette bort a család számára. A Coppola borászat megalapításában ez is szerepet játszott, mert ahogy mondják a bor a család hagyománya volt, amit még az alkoholtilalom alatt is megtartottak.
Régi ismerősök és új borok a Coppolától
A borászat azóta a régió egyik legismertebbje lett és a magyar fogyasztók is megkedvelték a
különleges újvilági boraikat. A chardonnay nagy kedvenccé vált, vaníliás, vajas, trópusi gyümölcsös világával. Sajnos jó ideig nem élvezhettük, de most végre megérkezett. Jött vele egy új különlegesség a Claret. A Claret eredetileg angolul a Bordeaux-i borokat jelenti, még a középkorból maradt itt a kifejezés, amikor a borok világosak és könnyűek voltak. Coppola Claret-je azonban egyáltalán nem a könnyű és nem is világos. Ez a Diamond sorozat csúcsbora és majdnem egy Bordeux-i házasítás. Cabernet sauvignon Petit verdot, (ami szintén Bordeaux-i fajta), Petite Sirah, (ami Kaliforniában elterjedt és a syrah egy rokona) és néhány százalék Segalin, (ami egy nagyon kevéssé elterjedt fajta, szinte egyáltalán nincs Európában.) Ízvilágát a vanília, a szegfűszeg, az áfonya, szilva, bors és kakaó jellemzik. Fűszeres, sokszínű igazi újvilági bor. A bort természetesen a Wine Enthusiast 90 pont fölött értékelte.
Van még egy régi új ismerős a kínálatban. A Director’s cut (Rendezői változat) Cabernet Sauvignon, amely új címékét kapott és a termőhelyet feltüntették rajta. Francis Coppola Director's Cut Cabernet Sauvignon Alexander Valley 2018. Az Alexander Valley a birtok egyik fontos termőhelye. Ez Kaliforniában általában azt jelenti, hogy a hőmérséklet kiegyensúlyozottabb és átlagosan hűvösebb valamelyest. A jellege természetesen itt is újvilági, hordós jegyekkel és fűszerekkel, áfonyával és ánizzsal.
Mindenkinek ajánljuk boraikat, akik izgalmas új ízeket szeretnének kipróbálni, amilyenekkel az itthoni borokban nem igazán találkozni.
Kupa-Kovács