A Chardonnay du Monde az egyik legrégebbi, kizárólag Chardonnay borokra fókuszáló verseny. Immár 28. alkalommal rendezték meg. Ez nem az az általános verseny, ahol minták ezreit kell vizsgálni, alig több, mint félezer bort neveznek. Idén 604-et. Nagyon fontos a limitált minta szám, mert ezen a versenyen egy zsűritag maximum 20 mintát kóstolhat. A zsűritagok száma pedig 200. A kiválasztás módjára nagy figyelmet fordítanak. Az idei versenyen egyetlen magyar arany született, amit a Thummerer Pincészet 2019-es Battonage Chardonnay bora kapott.
A másik szép eredményt a Pátzay Borbirtok Prémium Chardonnay 2018-as bora kapta, amelyet ezüsttel jutalmaztak. Egyébként ez a bor is a Battonage technológiával készült.
Ami azt jelenti, hogy hordóban erjed és utána finomseprőn érik. Ez a bor 6 hónapot töltött a finomseprőn folyamatos keveréssel, majd még 3 hónapot seprő nélkül. Ettől vajas, krémes struktúrája alakult ki, kellemes érett ananászos illatokkal. Zsurki Sándor borász egy érdekes erjesztési módszert alkalmaz. A különböző hordókat más-más stílusú élesztőkkel oltja be és a végén ezekből a különböző stílusú borokból házasítja ki a végeredményt. A Prémium Chardonnay így hordóválogatásnak tekinthető.
Ez a bor már most is kapható, de a Thummerer borra még várnunk kell.
Kupa-Kovács