12 borvidék - 12 stílus - Borcsomagunk tartalma:
Etyek - Haraszthy HVP Sauvignon Blanc 2017
Igazi fehérboros borvidék, közel Budapesthez, így normális időkben a legegyszerűbb bortúra célpont. Nagyon friss jó savú borok készülnek itt, talán a legígéretesebb terület egy illatos ropogós Sauvignon Blanc elkészítésére. A Haraszty pincészet egyik vezető pincészete a régiónak.
Badacsony - Pátzay Prémium tégladomb szürkebarát 2017
Badacsony egy nagy vulkáni dombon lévő borvidék, annak jellegzetességeivel. Minerális, gyakran testes fehérek születnek itt, de az utóbbi időben szép rosék. A Pátzay pincészet nemzetközi sikerekre tör, kompromisszumok nélküli technológiával és szőlőterületekkel. A szürkebarát vagy Pinot Gris a régió jellegzetes fajtája már régen. Nektarin, citrusok, de még mandula is megtalálható illatában. A Tégladomb nemzetközi versenyeken jól szerepel.
Tokaj – Disznókő furmint
Tokaj nemzetközileg legismertebb. A furmint egy különleges magyar fajta, ami Tokajra jellemző leginkább. Komplex, gyakran nagy testű, jó savú bor, ami jól bírja az érlelést, sokáig eltartható. A Disznókő az borvidék meghatározó pincészete, furmintjuk friss szilvás, mangós jegyekkel rendelkező különleges bor.
Szekszárd - Bodri Kadarka 2018
A kadarka történelmileg Szekszárdhoz köthető. Valaha ez volt a magyar vörösszőlő. Volt olyan kor, amikor az ültetvények 60%át is ez tette ki. Mára kuriózummá vált. Kevés van belőle, amit meg kell becsülni Nehezen termeszthető, kellemes fűszeres, könnyed bort ad.
Eger - Gróf Buttler Egri Szarkás Bikavér 2015
A Bikavér az egyik legismertebb magyar bor, amelyet csak Egerben és Szekszárdon készíthetnek ilyen néven. Egerben már 130-150 éve készítik és ma olyan vörös szőlőből készült házasításnak kell lenni, amely nem egy fajtát, hanem a borvidéket reprezentál. A Gróf Buttler sokak számára kult borászat. Rendkívül egyedi mediterránként jellemezhető borokat készítenek.
Villány - Csányi Kővilla 2015 Cabernet Franc
Villány az a régiónk, amely szeretné nevét a Cabernet Franccal világhírűvé tenni. A történet 2000-ben kezdődött, amikor a Decanter magazinban Michael Broadbent nemzetközi szakértő egy villányi látogatás után, leírta a mondatot „A Cabernet Franc Villányban találta meg természetes otthonát.” A Csányi Kővilla Villány legnagyobb ültetvényeivel rendelkezik és rendkívül jó ár/érték arányt képvisel. A bor 2020-ban a Decanter wine awardon ezüstérmet kapott. Nagy testű igazi villányi Franc.
Mátra, Kiss Attila Mátrai Olivér-Irsai Olivér 2019
A Mátrai borvidék tökéletes hely a ropogós fehéborok készítésére. Legnagyobb hegyünk hűvösebb klímája felértékelődik a felmelegedés idején. Az Irsai olivér második otthonára lelt itt. Nagyon parfümös, erős virág és friss gyümölcs illatokkal. Kiss Attila a fiatal nemzedék borásza, nagyon képzett, kísérletező alkat szép eredményekkel a háta mögött.
Somló, Csordás-Fodor Juhfark Selekcio 2017
Somló Magyarország misztikus hegye. A legenda szerint a Habourgok úgy tartották, aki somlóit iszik a nászéjszaka előtt a fiút nemz. Aprócska borvidék, csupán egy gyönyörű vulkánikus kúp, egy különleges csak itt található szőlőfajtával. A Juhfark testes, ásványos, jó savú férfias bort ad.
Dél-Balaton, Bujdosó Ibituba 2016 (Cabernet Sauvignon)
A Dél-Balaton ugyan az olaszrizlingről volt híres, de az utóbbi évtizedben vörösborai is nagy sikereket aratnak, talán a felmelegedésnek köszönhetően. A Bújdosó pincészet csúcsvöröse már mediterránnak nevezhető, nagy testű tömör bor, nagyon szépen mutatja mire képes a Cabernet Sauvignon Magyarországon.
Kunság Lantos még rosé
A Kunság legnagyobb borvidékünk és könnyed gyümölcsös borokat ad. Lantosék rozéja tényleg olyan, mint a neve. Még akar belőle az ember. Könnyű jó ivású bor, amelyből könnyen lecsúszik a második pohár.
Sopron - Jandl Kékfrankos Missió 2017
Sopronnak a nyugati határnál egyértelműen a kékfrankos legfontosabb bora. A Fertő tó környékén kellemes klímában igazi fűszeres, levendulás, borsos kékfrankosokat termelnek. Főleg kistermelők, olyanok, mint a Jandl pincészet, amely csak néhány hektáron gazdálkodik és igazi különlegességeket készít.
Grand Tokaj 5 puttonyos aszú 2013
Az aszú a legismertebb magyar bor, aminek valóban nincs párja a világban. Természetes édes bor, ami teljes egészében a tokaji klímának, talajnak és a főként a Furmint fajtának köszönhetően lesz ilyen egyedülálló. A Grand Tokaj egyik 2013-as azúja a Decanter wine award versenyen aranyérmet kapott, ami azt jelenti, hogy világ legjobb édes borai között tartják számon.