A Gere Kopar
A borkedvelők pincéiben van egy bor, amiből bizonyosan több évjárat is megtalálható. Ez pedig a Gere Kopár. Megbízhatóan magas minőséget garantál minden évjáratban és ugyan vannak az évek között különbségek, de színvonal mindig magas. Amikor Kopárt rendelünk egy étteremben, vagy nyitunk otthon biztosak lehetünk benne, hogy nem csalódunk. Azt kapjuk, amit várunk tőle. A bort már hosszú ideje ugyanazzal a technológiával készítik Geréék. Az Ördögárok, Csillagvölgy, Konkoly és Kopár dűlőkről szüretelik bio ültetvényekről. Hasonlóan erjesztik, ugyanolyan hordókba teszik, amiket a Kádár Kft. üzeme és Európai Kádárok gyártanak nekik. A jól kitapasztalt termelési technológián kívül azonban az évjárat mindig hozzáad némi érdekességet.
Gere Kopar 2019: Milyen volt 2019? – kérdezzük Gere Attilát
„2019 melegebb év volt – tudjuk meg a borásztól. - Habár ez ma már nem a kivétel, hanem a szabály. De azt megelőző éveknél mindenképpen melegebb volt – teszi hozzá. A borok markánsabbak, kicsit teltebbek, tanninban gazdagabbak és töményebbek lettek. A tannin már lefinomult és elkezdett beépülni, de érezhetően egy komoly évjáratról van szó.”
A Kopár eltarthatóságával nekünk is vannak tapasztalataink. Ittunk már több 20 évnél régebbi évjáratot és még nem találtunk túlöregedettet. Gere Attila megerősíti ezt.
„Ezeknek a boroknak minimálisan 25-27 év az eltarthatósága, az eddigi tapasztalataink szerint, mert ennél régebbi évjárataink még nincsenek. Az eddig kinyitott régi borok azonban mind kiváló állapotban voltak. A 2019-es évjárat illeszkedik ebbe a sorba, nagy évjáratnak számít és az átlagnál tovább eltarthatónak gondolom” – fejti ki Gere Attila.
Mi pedig hozzátesszük, hogy érdemes lesz belőle bevásárolni, mert sajnos egy kicsit kevesebb készült, mint más években, a melegnek köszönhetően ugyanis kevesebb volt a termés. Így könnyen lehet, hogy hamarabb tűnik el a polcokról és majd 2035-ben, amikor meg szeretnénk kóstolni, drágán kell egy gyűjtőtől beszerezni. A tárolásában pedig nincs kockázat, ráadásul az előjegyzésben még jelentősen olcsóbb is.
Ha már a régi évjáratoknál tartunk zárásképpen megkérdezzünk Gere Attilát, hogy melyik volt a kedvenc évjárata. „Nehéz kérdés, de talán a 2003-as és a 2017-es. Mindkettő nagy év volt, különleges beltartalmi értékekkel – fejti ki. Nemrégiben nyitottunk egy 1997-est, Rohály Gábor emlékére és az is nagy élmény volt. Mindenki el volt hűlve, hogy milyen jó állapotban van még mindig.”
Kíváncsiak lennénk, hogy milyen jegyeket mutatott a bor, de Gere Attila a maga közvetlen stílusában csak annyit mond – „Soha nem voltam jó ebben a hókuszpókuszban. Nekem egyszerűen jó és ízlik.”
A 2019-es évjáratot egyébként meg lehet kóstolni, azt október 19-én maga Gere Attila mutatja be a Dohányban.
Kupa-Kovács