Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Balatoni Borok: A múltat megőrizzük és építjük a jövőt - Látogatás a Villa Gyetvai borászatnál Balatonfüreden

Balatoni Borok: A múltat megőrizzük és építjük a jövőt - Látogatás a Villa Gyetvai borászatnál Balatonfüreden

Korábban már írtunk a Villa Gyetvai borászatról, annak tulajdonosáról és az értékteremtés iránti elkötelezettségről. Most meg is látogattuk őket Balatonfüreden, lenyűgöző villájukban és megkóstoltuk a 2021-es borokat. Mint minden régi épület ez is rejteget titkokat és borok kóstolgatása közben ezekre is fényderült.

A Villa Gyetvai borászat központját mindenkinek érdemes megnézni, aki szereti a szép régi épületeket, a két világháború közötti építészet elegáns formáit. A borászat jelenleg egy ilyen villa pincéjében üzemel, a fenti szobákat pedig nagy gondossággal újították fel és rendezték be. igazán szemet gyönyörködtető látvány és jó alkalmat szolgáltat a látogatásra, hogy hetente egyszer nyilvános kóstolókat tartanak. A villához hangulatos és méretes kert tartozik, amely ma már régi pompájában díszeleg, pedig előtte több évtizedet gazosan ápolatlanul csúfította környeztet. Ez történt a villával is, mielőtt Gyetvai Zsolt tulajdonába került. A villa, mint egy rendes történelmi hely érdekes történettel bír. Valamikor egy budapesti éttermes építtette magának nyaralónak és, hogy innen szolgálja ki borral éttermét. Szabó Lajos a Debreczen étteremet üzemeltette 1920 és 1945 között, amely a Rákóczi út 88-ban volt, amelynek helyén a mai Hotel Hungária található. Az étterem rendkívül elegáns boltíve belső térrel rendelkezett, amelyet ólomüveges ablakok, a kazettás mennyezet egészítettek ki. A falakon díszes faburkolat takarta. 1945-ben Szabó úr természetesen nem önszántából, adta fel az éttermet, hanem a kommunista rendszer és államosítás elől Németországba menekült. A legenda szerint menekülése előtt a család vagyonát, amely ezüstben volt, elásta a Balatonfüredi villa kertjében, attól félve, hogy a határon elkobozzák tőle. A kommunista időkben aztán feltúrták a kertet, de a kincset nem találták. Szabó úr azonban jelentkezett a kommunista vezetésnél és egyezséget ajánlott nekik és felajánlotta annak értékének egy részét. A kincset végül kiásták és azt Szabó úr magával vihette.

Az épület szerencsére itt maradt ás azt az ORSZAK nevű állami építőipari cég üdülőjeként funkcionált, a rendszerváltás után aztán teljesen magára maradt, egészen a legutóbbi időkig, amíg nem lett otthona a Villa Gyetvai-nak, amivel kétségtelenül a Balaton egyik legmutatósabb borászata lett. Igazi családi pincészet, mert a villa pincéje csak néhány száz négyzetméteres és csak gondos tervezés után férnek el benne. Nem is maradnak itt sokáig, mert a szőlőterületek egyre növekszenek és így a borkészítés igényei is nőnek. Idén Palóznakon telepítettek Furmintot, jövőre Tihanyban terveznek 4 hektárt, amely 3 hektár Syrah és egy hektár Rajnai Rizling lesz. Ha minden jól megy a borászattal Palóznakra költöznek, ott építenek egy nagyobb befogadóképességű épületet, a munkák már tavasszal elkezdődhetnek és ahogy Gyetvai Zsolt alaposságát ismerjük egy tetszetős és funkcionális épületre számíthatunk. A mai kis területnek és a családias hangulatnak is megvannak az előnyei. Jó lemenni a pincetérbe és  a tartályokból megkóstolni a 2021-es évjárat borait. A friss boroknak mindig van egyfajta varázsa, hogy még olyan közelebb vannak a gyümölcshöz és jó találgatni mi lesz belőle.

Nagyon kíváncsiak voltunk ma divatos, Sauvignon Blanc borukra, amely idén is nagyon szép fajtajellegesnek ígérkezik. Szép füves, zöldséges jegyeket mutat és ahogy  a korábbi évjáratban most is nagyon élénk savakkal bír. Ebből 2 hektár van Aszófőn, amelyet tavaly újítottak fel, új támrendszert kapott és a tőkéket visszavágták nyakba, hogy így újítsák meg az ültetvényt.

Az egyik legizgalmasabb bor a szűztermés Traminijük volt, amelyből mindössze 350 liter van. Manapság nem túl elterjedt bor nálunk, de ahogy Demjén Gábor borász azt mondja ők nagyon szeretik és stílusában a német vonalat követik, ami a magyar hagyományoknak jobban megfelel. A bor tényleg ígéretes aromás, szokatlan módon nagyon erős banán illata van, pedig sokkal parfümösebb szokott lenni.

Természetesen megkóstoltuk az Olaszrizlinget, amely szép mandulás jegyeket mutatott, de azért a gyümölcsök domináltak. A Rajnai ezzel szemben egy virágos mezőre emlékeztetett. Gyetvai Zsolt nagyon szereti a fajtát és a balatoni területeket különösen alkalmasnak tartja termesztésükre.

A vörösek közül eddig a Merlotval értek el eddig a legjobb eredményeket. 2017-es Prémium Merlotjuk, amit prímának neveznek gazdag, gyümölcsös balatoni bor. Idén azonban 2019-es Cabernet franct kóstoltuk még hordóból, ami épp palackozásra várt már. Nagyon szép érett testes bor képét mutatta, amely nem a vegetális, hanem a gyümölcsös arcát mutatja a fajtának és az enyhe hordófűszerek nagyon jól állnak neki. Furmintjuk nagyon gyümölcsös és szerethető, nincs benne semmi furmintos furcsaság.

A borászt filozófiája szerint a balatoni hangulathoz készítenek borokat és azt próbálják visszaadni, szóval a legjobban azoknak ajánljuk, akik szeretik a Balatont és ilyenkor télen is szeretnék felidézni annak hangulatát. Azonkívül pedig mindenki másnak, mert igazán értékes borokat találnak náluk nagyon jó áron. A villát pedig mindenképpen érdemes meglátogatni és ott helyben kóstolni, mert valóban egyedülálló élményt nyújt.

Kupa-Kovács