Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Armagnac - A folyékony történelem

Armagnac - A folyékony történelem

Armagnac - A folyékony történelem

Teljesen lenyűgözött a látvány. Amikor jó 20 éve a Zürichi reptéren az 1903-as évjárattól kezdve katonás rendben sorakozó Armagnac-okat láttam. Az európai történelem elevenedett fel előttem, isteni nedű formájában.  Az Armagnac nem csak régebbi és különlegesebb, mint a cognac, de folyékony történelem is.

Valószínűleg kevesen tudjuk, hogy az Armagnac a világ legrégebbi brandy vagy likőr típusú itala. Jóval régebbi és sok tekintetben különlegesebb, mint a Cognac. Már 1310-ben említést tesznek róla. Az, hogy ma mégis mindenki a Cognacról beszél és nemzetközileg csak a vájtfülűek körében ismert az Armagnac, az hasonló a magyar borok problémájához. Az Armagnac régió ugyanis sokkal kisebb, mint Cognac. Soha nem voltak képesek annyi italt előállítani, ami a nemzetközi ismertséghez szükséges. Ezért megmaradtak a franciák saját különlegességének, amit ott ugyan minden étteremben meg lehet kóstolni, de a világ más tájaira csak korlátozottan jut el.

Jó néhány dologban különbözik a Cognactól. A fogyasztók számára igazi különlegessége, hogy a legjobb minőségben évjáratosan kerül forgalomba. Így egy kellemes vacsora után, akár egy 70 éves ember is a saját születési évének Armagnac-ját kósolthatja meg. Az Armagnac folyékony történelem. Mivel minőségét 100 év fölött is megőrzi, ezért ha úgy tetszene a Kiegyezésre, vagy az Első esetleg Második világháború végére is emlékezhetnénk egy 1867-es, 1918-as vagy 1945-ös itallal. Arról nem is beszélve, hogy milyen tökéletes és különleges születésnapi ajándék szeretteinknek.

Az Armagnac a Cognaccal szemben négy helyi szőlőfajtából készülhet, de a Cognachoz hasonlóan a bor lepárásával készül. A Baco blanc, Colombard, Folle blanche, Ugni blanc. Ezzel szemben a Cognac csak Ugni Blancból készül.

Az Armagnac esetén a lepárlóedény formája is különbözik. Itt magas toronyszerű üstöt használnak és csak egyszer párolják le a bort. Ezzel 52%-os alkoholt érnek el, amit aztán hordókba tesznek és itt kapja meg bársonyos struktúráját. A lepárolt ital sokkal zamatosabb és illatosabb az egyszeri párlás következtében. Abban is különleges, hogy az alkoholfokot nem víz hozzáadásával állítják be, hanem hagyják hogy a hordóban természetesen csökkenjen a megfelelő szintre.

Három fő területen termesztik, amiket már 1909-ben meghatároztak. Ezek a Bas-Armagnac

Armagnac-Ténarèze, Haut-Armagnac. Amikor az üvegen ezeket látjuk az nem a minőség, csupán a termőhely megjelölése.

A nálunk kapható termelő egy nagyon régi családi vállalkozás Lhéraud  , amely Cognac-ban is palackoz italokat. 1960-tól szinte minden évjáratban kapható nálunk ital, ami igazán különleges születésnapi ajándék.

Tartalomhoz tartozó címkék: ajandek armagnac Franciaország