A Velencei Doge családja PROSECCO-t készít
Nem is kezdődhetne másként a Mazzei borokról szóló történet, mint, hogy hol volt hol nem volt. Valamikor régen a 17. században a
Villa Marcello épülete eredetileg vadászkunyhóként épült egy tölgyes közepén. A birtok bortörténete a 19. században indult, amikor akkori tulajdonosa, Elisabetta Galvani Onigo úgy döntött, hogy telepíti az első szőlőtőkéket. A hölgyről külön érdemes megemlékezni, mert teljes nevén Contessa Elisabetta Galvani Onigo, akire E.G.O. – ként emlékeznek és a ma napig sok épületen találhatók kezdőbetűi, egy igazi úttörő volt.
Már a XIX. század elején felismerte a Prosecco terület potenciálját, és elindította a vadászati erdős területek átalakítását szőlőskertekké.
A villát és a szőlőt leszármazottai, Alessandra és Andriana Marcello örökölték, akik Giovanni Mazzei anyai felmenői. A Marcello család Velence környékén legalább olyan ismert, mint a Mazzei Toszkánában. Az első írásos emlék róluk a 10. századból származik, történetük egybeforrt a régióéval és Velence városával. Nicolò Marcello például Velence Doge-ja lett 1473-ban. Ő volt az első, aki az ezüstből készült "mezza lira veneziana" pénzérmét verette, amelyet "marcello"-nak neveztek el tiszteletére. Két évszázaddal később
Lorenzo Marcello, a velencei flotta parancsnoka lett és komoly sikereket aratott. Ezek után talán nem csodálkozunk, hogy a két család egymásra talált és egyesítették borászattal kapcsolatos tudásukat és tapasztalatukat.
A Villa Marcello ma a Mazzei borcsalád proseccoját készíti, amely Giovanni Mazzei szenvedélyévé vált.
Ha talán egy szóval kéne jellemezni az italt az eleganciát emelnénk ki. Semmi hivalkodó, már az üveg is mértéktartó, de egyértelműen kiemelkedik a többi közül.
A Macello-Mazzei birtok Prosecco szívében
A birtok ma 57 hektáron terül el a a Prosecco Treviso DOC területén, a nemes Conegliano terület mellett. Ebből 26,5 hektár szőlőültetvény, aminek döntő többsége természetesen Glera, amely az egyetlen engedélyezett fajta a Proseccoban. Illetve majdnem az egyetlen, mert nagyon kis mennyiségben hozzáadható más is. A Villa Marcello tapasztalata szerint egy lehelletnyi Pinot Bianco nagyon jót tesz a prosecco mélységének, ezért minimális mennyiségben ezt a fajtát is termesztik.
Bőséges fény, az Adriai-tengeri szellők és a velencei elő-Alpok alakítják a klímát, hogy a Glera tökéletes legyen. Minden boruk DOC minősítésű.
A szőlőskertek a tengerszint felett 25 méter magasan találhatóak, ahol a talaj agyagos, amely kimondottan kedvez a strukturált, mégis elegáns boroknak. Az ültetvények újak, többségüket 2010-ben telepítették, a legjobb klónokból és hektáronként 5000 tővel, ami Magyarországon ritkaságszámba megy. Ahogy a többi Mazzei birtok esetében is, a Villa Marcello minimális beavatkozással és a legnagyobb környezeti felelősséggel művelik. Millessimato proseccot készítenek, ami azt jelenti, hogy az összes szőlőt ugyanabban az évjáratban palackozzák le. A Prosecco a modern és hagyományos technikák közötti egyensúlyt mutatja be, amelyek kiemelik a bor eredetét és egyedi karakterét.
A Marcello-Mazzei Prosecco-k:
Mazzei Brut Prosecco DOC Treviso Millesimato 2022 Villa Marcello
A Villa Marcello Brut Millesimato egy évjáratos prosecco, élénk világos sárga színnel. Végtelenül összetett, alma illatokkal, akácvirág jegyeivel. Elegáns, a tenger közelsége miatt enyhén sós, testes, tartósan aromás ízzel. 85% Glera, 15% Pinot Bianco szőlőből készültek.
Mazzei E.G.O.Prosecco DOC Brut Nature 2022
Az új Prosecco irányzat Mazzei általi értelmezése. Egy modern prosecco, amelyet az ősünkek és újítónak, Elisabetta Galvani Onigo- nak szentelnek, ezt jelenti az E.G.O. a névben.
Az E.G.O. cuvée, egy komplex tartalomas prosecco, izgalmas új ízekkel.
"Dosaggio zero", vagyis cukor hozzáadása nélkül készülő prosecco. Az eredmény egy szárazabb és kevésbé édes ízű habzóbor lesz, amelyet a hölgyek ma egyre inkább előnyben részesítenek az édesebb italokkal szemben. Intenzív íz és illatvilág prosecco, melyben apró fehér virágok és kovakő jegyei mutatkoznak, száraz és sós utóízzel és rendkívüli eleganciával.
A bort 5 °C-on erejesztették, ami a szőlő aromáinak maximális megőrzését teszi lehetővé.
Már csak meg kell kóstolni, hogy mindenki személyesen bizonyosodjon meg róla, milyen jók is ezek az italok.
Kupa-Kovács