Veuve Clicquot Ponsardin
Madame Clicquot Ponsardin 1777-ben született és egy jó nevű, de gondokkal küzdő pezsgőházat kapott örökül 27 évesen, amikor férje elhunyt. Még csak 1805-et írtunk és a Champagne egészen máshogy nézett ki, mint amilyennek azt ma ismerjük. A technológia nem volt teljesen kiforrott, a pezsgők zavarosak voltak a benne maradt élesztőtől, a szárazságot nem lehetett tökéletesen szabályozni, ráadásul csak egyféle volt belőle, amit ma dry-nak nevezünk. Évjáratos pezsgők pedig nem voltak, mert a borokat folyamatosan keverték. Minden idők legnagyobb borforradalmár nője alapjaiban forgatta fel a champagne minőségéről gondoltakat. 1810-ben a történelemben elsőként évjáratos pezsgőt készített, amivel a mai napig élő hagyományt teremtett. Ma a nagy házak legértékesebb italai mind ilyenek. Igazi változásokat azonban a pezsgőtechnológiában hozott. Ő volt az első, aki tiszta, átlátszó és seprő nélküli pezsgőt tudott készíteni.
Champagne technológia
A technológia, amit bevezetett a mai napig a készítés alapja. Ezt remuage-nak nevezik és a francia szó ellenére mindannyian tudjuk mi ez. A champagne-t seprőn érlelik meglehetősen hosszú ideig. A seprő az élesztő maradék, ami az üvegekben marad.
Az tartják, minél tovább érik ezen a pezsgő, annál szebb lesz a buborék szerkezete és annál zamatosabb lesz.
Magyarországon csak 6 hónapig kötelező, de Franciaországban 15 a minimum, ami évjáratos italoknál minimum 3 év, de a nagy házak általában 6-8 évig is így érlelnek. A seprőt Madame Clicquot újítása előtt nem tudták eltávolítani az üvegből, ezért a pezsgők homályosak és zavarosak voltak. A remauge az a technológia, amivel a seprőt eltávolítják. Ehhez az üvegeket 35 fokos szögben megdöntve tárolják és naponta vagy kétnaponta forgatják, hogy a seprő folyamatosan közelítsen az üveg szája felé. Ezt Champagne-ban 8-10 hétig teszik, habár két hét is elég lenne rá. A végén pedig az üveg száját lefagyasztva a seprőt kézi technológiával eltávolítják, hogy minél kisebb legyen a veszteség. Ezt nevezik magyarul degorzsálásnak.
Újításai itt nem értek véget, ő volt az első, aki házasítással rosé pezsgőt hozott létre, amit a mai napig sokan használnak.
Madame Clicquot, akit sokan a modern történelem első üzletasszonyának tartanak,
nem csak egy rendkívül sikeres pezsgőházat hozott létre, de örök nyomott hagyott a pezsgőkészítésen. Nem véletlenül nevezték kortársai a Champagne készítés nagyasszonyának.
A pincészet rendkívül szokatlan, de nagyon megkülönböztető sárga címkéjét már 1877-ben bevezették és a mai napig használják. Ezentúl vásárlóink rendkívül jó árakon nálunk is megkóstolhatják.
Kupa-Kovács