Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Francia Borokhoz Nélkülözhetetlen Útmutató

Francia Borokhoz Nélkülözhetetlen Útmutató

A francia borok között nem könnyű eligazodni, mert nemcsak rengeteg kisebb régió van, hanem ravasz módon a szőlőfajtákat is igyekeznek kódszavak mögé rejteni. Ugyanis az esetek többségében a termőhelyet és nem a fajtát tüntetik fel a címkén. A chardonnay-t például Burgundia egyik területén a Chablis szó mögé rejtik, de ha fehér burgundiról beszélnek akkor is erre a fajtára gondolnak. Szóval, hogy kicsit könnyebb legyen a választás készítettünk egy útmutatót, amiben egy igazi újdonságról is bszámolunk, a hidegen iható vörösborról az M. Chapoutier pincészettől, aminek címkéjébe még hőmérőt is építettek. 

Bordeaux-i avagy Bordói Borok

"A Burgunditól őrült dolgok jutnak eszedbe, a bordóitól elkezdesz beszélni róluk, ha pedig Champagne-t iszol, meg is teszed őket." – Jean-Anthelme Brillat-Savarin

Bordeaux-ból származik a világ legnépszerűbb borainak jelentős része. A Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Cabernet Franc, a Malbec, a Carmenére és a fehérek közül itt termesztik a Sauvignon Blanc-t és a Semillon-t. Ezeket a fajtákat azonban szinte soha nem tüntetik fel a címkéken, csak a régiót és a pincészetet. 

A bordói házasítás, amit mindenütt a világon használnak főként a három nagy vörösbor fajta a Sauvignon, a Franc és a Merlot házasításból készül.

Bordeaux-ban azonban ennél egy kicsit jobban cifrázzák. A hatalmas 110 ezer hektáros borvidék, ami a teljes magyar szőlőterület kétszerese, alapvetőn két részre oszlik. A Garonne folyó jobb és bal partjára. A két terület eltérő borokat ad, amit a világ szakértőinek egy nagyon pici hányada képes felismerni. Itt néhány emberről beszélünk és ők is gyakran tévednek.

A jobb parton a Merlot van többségben a házasításokban, míg a bal parton a Cabernet Sauvignon.

Francia borok Útmutató - Bordói borok-Bordeaux két partja

Ezért a jobb parti borokat lágyabbnak tartják, míg a másik oldalt keményebbnek. A jobb parton a leghíresebb területek Saint Emilion és Pomerol. Saint Emilion a legnagyobb kiterjedésű régió, Pomerol az egyik legkisebb és a legértékesebb. Innen származik a híres Petrus, ami teljesen egészében Merlot és gyakorlatilag megfizethetetlen.

Jellemzően a bal parton vannak a Premier Cru Chateau-k, amelyet 1855-ben III. Napoleon idején osztályoztak. Öt ilyen Chateau van, négy a bal part legnagyobb területén a Medocban.

A Chateau Lafite Rothschild, Pauillac-ban található, ami Medochoz tartozik, a Mouton Rothschild, Pauillac településhez tartozik a Medocban, a Chateau Latour, szintén a Medocban, a Chateau Margaux Medoc Margaux település területén található, innen a Chateau Cazauviel Margaux Rouge 2017-t talája kínálatunkban. Az egyetlen kakukktojás a Chateau Haut Brion, ami nem a Medocban helyezkedik el, hanem a Pessac-Léognan régióban. Innen találtok egy megfizethető bort is náluk: Chateau Trigant 2016 - Pessac-Léognan.


Chateau Haut Brion - Clarence Dillon -  A Veritas Partnere

Chateau Haut Brion pincészet a Veritas partnere és az ő tulajdonukban van a Clarence Dillon borászat is, aminek borait szintén megtalálhatjátok kínálatunkban. A Haut-Brion borászat jelenleg a Francia Borok Útmutató - Bordói borok Luxemburgi hercegi család birtokol. 70 éve vette meg Clarence Dillon, a mostani tulajdonosok nagyapja, aki maga bankár volt. Az iránta való tisztelgés miatt adták nevét a borászat megfizethetőbb márkájának. A borászat 50 hektár szőlővel rendelkezik, amik a Chateau körül helyezkednek el. Az elmúlt 170 évben a város terjeszkedésével ez már belterületnek számít, alig 5 kilométerre vannak Bordeaux központjától. A Clarence Dillon borok minden tekintetben igazi Bordeaux-iak, azok minden jellemzőjével, de nem ezekről a Premier Grand Cru területekről származnak. Bordeaux főbb területeit reprezentálják, mint a jobb-parti Saint Emilion-t (Clarence Dillon Saint Emilion Bora) vagy a bal-parti Medoc-ot (Clarence
Dillon Medoc Bora
). Ezeket kóstolva jó képet kapunk arról milyen különbségek vannak a területek Clarence Dillon francia bor Emily Párizsban között. A bal part a Cabernet Sauvignon miatt erőteljesebb, robosztusabb, magasabb tannin szinttel,
míg a jobb part a több Merlot miatt bársonyosabb és alacsonyabb tannin szinttel rendelkezik.

 

A Clarence Dillon borokat már láthattuk az Emily Párizsban előző évadjaiban és a legutóbb megjelent harmadik évadban is felbukkannak. Nem csoda, hiszen a francia életérzést sugározza ez a bájos sorozat, ahol az élet szerves része, a napszaknak és ételnek megfelelő borok fogyasztása. 


Burgundiai Borok

Burgundia az egyik hidegebb klímájú észak-keleti borrégiója Franciaországnak, magyar viszonylatban még ez is óriási, 30 hektár körüli területű. Itt azonban csak kétféle szőlőt termelnek. A vörös szőlője a Pinot Noir, a fehér pedig a Chardonnay, ami a világon a legnépszerűbb fehérszőlő fajta. Francia borok útmutató - Burgundiai borok

Amikor egy címkén azt látjuk, hogy Burgundia és a bor vörös, minden esetben Pinot Noir van a palackban, amikor pedig fehér, akkor Chardonnay.

A területnek rengeteg alrégiója van és ezek közül az egyik fehérboros a Chablis. Ezeket a borokat nálunk is megtalálhatjátok, melyek szintén minden esetben Chardonnay fajtából készültek, de mivel a franciák szeretik mindig a terület után elnevezni a bort, ezért maradt a Chablis, azaz a városka neve amely a borvidék középpontjában terül el. Ebben a régióban már a 16. század óta termesztik ezt a fehér bort és kizárólag a Chardonnay szőlőfajta engedélyezett. Ez a legészakibb a burgundi területek közül és különbözik is a stílusa. Sokkal minerálisabb borok készülnek, de a Chardonnay annyi féle arcát mutatja a különböző borvidékeken, különböző országokban, hogy sokat kell kóstolnunk, mire megismerjük. A Chardonnay Burgundiából hódította meg a világot és az 5. legnagyobb területen termesztett szőlőfajta, voltak korszakok, amikor mindenki csak ez szerette volna ültetni. Harminc fölötti fajtája ismert, de mindet Burgundiában nemesítették. 


La Chablisienne Borászat - A Veritas Partnere

 

Tehát a burgundi Chardonnay-t, azaz Chablis-t nálunk is megtalálhatjátok, kizárólagos partnerünk az 1923-ban
Francia borok útmutató - La Chablisienne -Francia chardonnayalapított pincészet.  A La Chablisienne Borászat a helyi termelők összefogásából jött létre és egy évszázad tapasztalatával készíti borait. Lehet Chablis-t, Petit Chablis-t is választani, és fehér borhoz képest meglepően sokáig eltarthatóak. A Petit nem minőségi, hanem stílusbeli különbséget jelent. Ezek frissebbek, könnyedebbek, olyan terültekről származnak, ahol kevesebb napot kapnak és a talaj kevesebb mineralitást ad hozzá a borhoz. Ezért, amikor választunk azt vegyük figyelembe, hogy milyen alkalomra, milyen ételhez keresünk bort. 

Rhone völgy-i Borok

A Rhone völgy szintén nem tartozik az egyszerű régiók közé. Hosszú borvidék, 250 km-en nyúli el a folyó völgyében, ami bőven végigérné Magyarországot és több, mint 70 ezer hektár szőlőültetvényt találunk itt. A fajtaválaszték változatos és sok kevéssé ismert szőlőből áll, amit a legkülönbözőképpen házasítanak a vidékektől függően. 

A világ legismertebb vörösborai közül innen származik a Syrah.

Ez a fajta északon szinte egyeduralkodó és ahogy haladunk délre úgy jelennek meg más fajták, mint a Grenache, a Mourvedre és a Carignan. A Grenache, a Syrah  és a Mourvedre, ma már egy külön házasított bort jelent, amit GSM-nek neveznek.

A fehérek közül nemzetközileg kevésbé ismert fajtákat termesztenek itt, amik közül a legismertebb talán a Viognier. Ezen kívül jellemző még a Marsanne, Roussanne, Clairette és Bourboulenc.
Nálunk ezt a régiót az ottani egyértelműen legismetett és legnagyobb nevű pincészet az M. Chapoutier képviseli.


M Chapoutier Pincészet - A legtöbb 100 pontos bor - A Veritas Partnere

Ők a Rhone szinte minden részén jelen vannak és organikus boraikkal lenyűgözik a világot. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy Francia borok útmutató - M. chapoutier borok

Robert Parker nekik adta életében a legtöbb száz pontos értékelést.

A többi francia régióhoz hasonlóan, ha el akarunk igazodni az itteni borokon meg kell tanuljuk a kódszavakat. Például, ha azt olvassuk a címkén, hogy Crozes-Hermitage, akkor biztosak lehetünk benne, hogy 100% Syrahval van dolgunk
de ez nem minden esetben ilyen egyértelmű. A Cote Rotie, ami valami olyasmit jelent „grillezett dűlő”, mert egy meredek forró szilafalra telepítettek, például fehér esetén Viognier és vörösben szintén Syrah, de ez nem szerepel a címkén. De a régió déli részén például Chateauneuf du Pape külön kategóriát alkot. Ez a történelmi város 13 fajtát engedélyez, fehéreket és vöröseket. Főként vörös bort készítenek, amibe be lehet házasítani az itt engedélyezett fehéreket is. Vagyis akár 13 fajtából is állhat egy házasítás. Talátok még Luberonból is borokat kínálatunkban, ami szintén egy Rhonehoz tartozó terület. Itt vörös fajtákból 
Syrah, Grenache, Mourvedre, Marselan, Cinsaut, Carignan található és fehérekből Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc, Ugni Blanc, Vermentino, Marsanne, Roussanne, Viognier. 

Talán sikerült utat mutatnunk a kínálatunkban található francia borokban való eligazodáshoz. Franciaországban azonban még rengeteg titok lappang. Ha például azt olvassuk a címkén, hogy Chinon, vagy hogy Sancerre, akkor is biztosan tudhatjuk milyen szőlőfajtát rejt a palack. De erről talán egy másik alkalommal.

 

Kupa-Kovács