Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Top 10 Rosé a nyár végére - A rosé diadalútja

Top 10 Rosé a nyár végére - A rosé diadalútja

30 évvel ezelőtt sokan azt gondolták, a rosé az elrontott vörös vagy fehérbor. Mára a világ leggyorsabban növekvő fogyasztású borfajtájává vált. 2002 óta több, mint 40%-kal növekedett az eladása és mi magyarok rettentő jó rosékat kezdtünk készíteni.

Rosé fogyasztás: Üzenjük a franciának, hogy legyenek résen! 

A világ rosé fogyasztásának 34%-át a franciák isszák meg. Szóval össze kell szedni magunkat, ha utol akarjuk érni őket. Igaz nagy előnnyel indulnak, mert nálunk a Provence-i rosénak mindig nagy kultusza volt. De ha Rosé fogyasztás itthon és a franciáknál fogyasztásban nem is tudjuk lekörözni őket, mivel kevesebben vagyunk, de minőségben jók vagyunk. 

Mi magyarok a nagy francia hagyomány ellenére bátran nevezhetjük magunkat rosé specialistának. Nagyon szépen szerepelünk nemzetközi versenyeken és saját stílusunk van. Olyan friss ropogós rosékat készítünk, amit a nagy bortermelő országok nem képesek utánunk csinálni. Ott nincsenek ilyen jó savak és az illatok is nehezebbek.

Ezzel szemben mi a friss rosék királyai vagyunk.

Nagyon könnyed virágos, málnás, szamócás illatokkal, friss, de nem nehéz savakkal. Ilyenek a magyar rosék, (Rosé borkínálatunkat itt találod.) tulajdonképpen attól függetlenül, hogy milyen szőlőből készülnek. Igaz vannak különbségek, de a frissesség mindig megmarad. A legtöbb rosét régebben Kékrankosból készítették, de mára van néhány más irányzat. Régen az is elfogadott volt, hogy Szekszárdon lehet a legjobb rosét készíteni, de ma már ez sem teljesen egyételmű, mert a Balaton, a Mátra, Eger és Villány is komoly sztárokkal rendelkezik.

Tanácsok rosé fogyasztóknak

A világ rosé trendje egyértelműen a világos színt részesíti előnyben. Minél világosabb, annál jobbnak tartják a rosét, pedig el kell mondjuk, ilyen összefüggés nincs. A színárnyalat sokszor csak perceken múlik. Ahogy a vörösszőlő levét elkezdik leengedni, akár néhány perc különbség is komoly színárnyalatnyi változást hozhat. Ráadásul ez nem is teljesen előre kalkulálható, mert a szőlő héjában lévő színanyag évről évre változik. Ezért, ami egyik évben világosabb rosét eredményez, az a másiban egy hajszálnyit sötétebbet. Ezért inkább a kóstolást ajánljuk egy rosé minőségének megítélésére, mint a színt.

Nálunk magyaroknál az a szokás, hogy amikor az új rosé megjelenik, akkor az előző évjáratot, már nem akarjuk meginni, mondván, az már nem elég friss. Érdekes módon, ez is nagyon magyar jellegzetesség. Másoknál, például a franciáknál, olaszoknál ez egyáltalán nincs így. Azt kell mondjuk, hogy nálunk is talán kicsit eltúlzott. Vannak rosék, amelyek akár két évig is megőrzik frissességüket és vannak, amik már palackozás után is öregnek tűnnek. Itt is inkább a kóstolást ajánljuk és sokszor érdemes lecsapni egy jó akcióra egy kicsit régebbi rosé esetén is, ha előtte megkóstoluk.

Top 10 Rosé

Lássuk a Top 10 rosét - 2023 Nyarán!

 

Pátzay Prémium Pinot Noir Rosé
Nálunk már több éve number one rosé a Pátzay (Pátzay Borbirtok) Prémium Pinot Noir Badacsonyból, ami ha lehet még könnyedebb és illatosabb, mint a többi. Többször volt a legjobb rosé az országban és meg is érdemli. Úgy tűnik a Pinot igazán elegáns rosé alapanyag. Ma már jónéhányan készítenek ilyet.

 

Sauska Rosé
A másik nagyágyú a Sauska rosé, ami Villányból származik és komoly presztízse van a fogyasztók között. Ez egy házasítás, amiben Syrah és Cabernet Franc és Merlot is van a hagyományos Kékfrankos és Pinot Noir mellett. Nem is az a szokásos epres illat van benne jelen csupán, hanem citrusok, körte és gránátalma is. Könnyedségét azonban megőrzi.

 

Vylyan Kakas Rosé
A másik villányi rosé, ami minden évben nagyon népszerű a Kakas a Vylyan picészettől. Őt bátran nevezhetjük örök kedvencnek, mert már nagyon hosszú ideje van a piacon. Ők is Pinot használnak hozzá, Merlot-val.

 

Vesztergombi Rosé
Szekszárdról a Vesztergombi rosé viszi a pálmát nálunk, de nyomában a Bodri pincészettel. Vesztergomiék készítenek Pinot rosét is, de a hagyományos Kékfrankos, Kadarka, Merlot roséjuk a népszerűbb, igaz ez nagyobb palackszámmal készül. A Kadarka rendkívül jó rosé alapanyag, de kevés van belőle és ezért ritkán látunk ilyet. Ez azonban ad egy extra fűszerességet a gyümölcsök mellé, ami igazán izgalmassá teszi a bort.

 

Bodri Szekszárdi Rozi Rosé
A másik szerkszárdi rosé szintén házasítás. Nagyon világos és illatos, inkább a hagyományos málnás epres világú hagyományos jegyekkel.

 

Juhász Rosé
Egerből a Juhász készíti a legnépszerűbb rosét az országban. Hihetelen nagy mennyiséget adnak el belőle és méltán népszerű, amihez persze verhetetlen ára is hozzájárul. Illetve még egy kis titok. Az, hogy enyhén szénsavas, csak egy lehelletnyit, de pont elég, hogy még frissebbnek érezzük.

 

Dubicz Kékfrankos Rosé
A hagyományos rosé a Mátrából. Nem kell sokat gondolkodnunk, hogy milyen fajtából készült, mert a címkén megtaláljuk. A Mátra egyre felértékelődik a magyar borvidékek közül, mert régen túl hűvösnek tartottuk, de mára a többi borvidék lett túl meleg, ezért itt mindig megőrződnek a friss savak, amiért máshol már küzdeni kell. Egy igazi friss, jó savú rosét kapunk nagyszerű áron.

 

Bujdosó Mentőöv Rosé
Mentőöv? Igen, a kiszáradás szélén álló borfogyasztót a tikkasztó melegben ilyen borral mentik. Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon, a Kokas dűlőből, Balatonboglárról. Cseresznye, málna és a testesebb Cabernet miatt némi zöldfűszer. Bújdosó megbízható minőséget garantál nekünk.

 

Gere Attila Rosé
Az ország egyik legnépszerűbb termelője és roséja bizonyítja népszerűségének okát. Igaz, hogy őt a nagy vörösei miatt szeretjük leginkább, de könnyed roséban is megtalálja ízlésünkhöz az utat. Igazi villányi, mert Portugieser az alapja, ami a borvidék hagyományos bora, amit Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Zweigelt egészít ki. Igaz kicsit drágább az átlagnál, de ez már csak a népszerűség velejárója.

 

Borges Gatao Rosé
Végül egy igazi különlegesség. A magyar fogyasztók nyitottságát mutatja, hogy sok magyar bort megelőzve, népszerű nálunk ez a portugál rosé. Olyan szőlőfajtákból készült, amikről ritkán hallunk, ha hallunk egyáltalán. Gouveio, Muscatel, Malvasia Fina, Codega de Larinho, Arinto de Bucelas. Ezek még a szakértők többségének sem mondanak sokat. Ennek ellenére egy nagyon szerethető gyümölcsös rosé, egy cicával a címkéjén, amit nem csak macskakedvelőknek ajánlunk.


Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: borok rosé rozé