Pezsgő - Champagne - Crémant
A Crémant Franciaországban azokat a pezsgőket jelenti, amit Champagne-n kívül készültek. Stílusukra az elegancia és harmónia jellemző. Ennek a harmóniának és eleganciának a megvalósítását tűzte ki célul a Pajzos Pincészet új La Bulle nevű pezsgője elkészítésekor, csakúgy, mint egyéb boraiknál.
Az elegáns francia névadás is ezt erősíti, habár annak jelentése nem más, mint buborék.
Ugyan hivatalosan ez az első pezsgőjük, de az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat már évek óta gyűjtik.
Úgy esett, hogy van egy közöl 9 hektáros Chardonnay ültetvényük Sárospatakon, ahonnan korábban már készítettek Megyer Chardonnay-t, de leginkább eladták a szőlőt, mivel az Tokajban nem szabályos fajta, ezért tokaji borként nem hozható forgalomba. Aztán néhány éve már pezsgőt készít egy másik pincészet erről a területről, aminek egy ideje már alapborát is a Pajzos készíti és így adja tovább. Így az alapborral, ami a pezsgő egyik legfontosabb eleme, már jó néhány éve van tapasztalatuk.
Tokaji pezsgő
Tokaj egyik legizgalmasabb kezdeményezésének köszönhetően aztán ők maguk is belevágtak a pezsgőkészítésbe.
Tokajban ugyanis létrehoztak egy közösségi feldolgozó üzemet, ahol lehetősége van bármely borászatnak akár pezsgőt is készíteni, mert a technológia rendelkezésre áll.
Ezt a lehetőséget használták ki, a francia szaktudás és tapasztalat és a jó szőlők házasításával.
A pezsgő hangsúlyozottan nem tokaji, mert annak többségét a Chardonnay adja és csak 10% a furmint. A pincészetnél úgy gondolják, hogy a korábbi tisztán furmintból készült pezsgő próbálkozások nem hozták az elvárt minőséget. Ők a Chardonnay-ban látják a régió pezsgőinek jövőjét.
Pajzos Pezsgő - La Bulle
Ráadásul saját brandet akarnak teremteni és nem Tokaj imázsával akarják eladni a pezsgőt. „Ez egy saját Pajzos imázs és ez nem Tokajé.” - mondja a pincészet vezetője. Ez nem jelenti, hogy nem próbálkoznak még a jövőben nagyobb mennyiségű furminttal, de véleményük szerint a Chardonnay jelenleg egyértelműen jobb eredményt hoz. A most piacra került tétel a 2020-as évjáratból készült és egyenlőre csupán 2 hektárról. Ez 10 ezer palackot jelent, amiből még csak 4000-et degorzsáltak. Ezek 15 hónapig voltak seprőn, a maradékot még tovább tartják rajta. Érdemes lesz majd megkóstolni a különbséget, mert a gyakorlatban a hosszabb érlelés még simán és zamatosabb italt eredményez.
A pezsgő Brut, annak is az alja, 6,9 gramm cukorral. A borfesztiválon már bemutatták és a közönség, ahogy fogalmaztak „oda volt érte”. Érdemes lesz megkóstolni.
Kupa-Kovács