Tiffán Borok az Évjáratok tükrében
„Az idei száraz, aszályos év volt” - kezdi a beszélgetést ifjabb Tiffán Zsolt – „de ezt mindenki tudja. Nekünk olyan, mint a 2012-es, amiről akkor azt gondoltuk nehéz túlszárnyalni. 2003-tól szaporodtak meg a nagyon forró évek. Előtte évtizedenként csak egy-két nagyon meleg év volt, de mostanra ez az évjáratok felére igaz.” Ha az olvasóknak van otthon egy régi évjáratuk és megnézik rajta az alkohol szintet azon a 90-es évjáratokban még 12,5 %-os alkoholt talál. Akkoriban ez volt jellemző, de mára ez 14-re, sőt 15 fölé emelkedett jellemzően, de nem ritkák a 16-os borok sem. A meleg években alacsonyabb lesz a sav, magasabb a Ph és a borászoknak nehezebb a szüret ideális idejét meghatározni. Tiffán Zsolt elmondja, hogy a kezdetekben ezt még nem tudták olyan könnyen kezelni, mert nem volt meg hozzá a történelmi tapasztalat. Miivel azonban már több ilyen év követte egymást, megtanultak együtt élni velük és tudják mit kell tenni. Jobban oda kell figyelni, gyakrabban nézni és mérni a szőlők értékeit. Sajnos a szőlőnél eltérhet a biológiai érés és a beltartalmi értékek változása. Előfordulhat, hogy a cukor magas, a sav alacsony, de a fenonolosnak nevezett biológiai érés még nem fejeződött be, ez pedig a szőlőben lévő zamatanyagok kialakulásáért felelős és nélküle nincs jó bor. Ezt a két tényezőt kell figyelni és a fenonlos érettségnek megfelelőnek kell lenni az ilyen meleg években is. Addig nem lehet szüretről beszélni. Az ilyen meleg évek komolyabb szervezési problémákat hozhatnak, mert összetorlódik a szüret. Ilyenkor már nincs permetezés és egyéb munka, de sokszor nagyon gyorsan kell leszedni a termést és mivel Tiffánéknál mindent kézzel szednek, ezt ilyenkor nehezebb megszervezni, mert ember nem lesz több. Idén ebben a száraz időben az előny, hogy a betegségek jobban elkerülik a szőlőt. Ahhoz pára és eső kell, mint 2016-ban, amikor voltak betegségek. Esős időben sok a termés, de a szárazban kevesebb lesz. Dűlőtől függően akár 50%-kal is csökkent idén.
Tiffán szüretek
Azt, hogy pontosan milyen év lesz 2022 még nem lehet megmondani, ahhoz még szükség van legalább egy-két évre. Erre talán a legjobb példa 2017. „Akkor kezdődött a nagy évjáratok sora” – mondja Zsolt. A nagyapám a szüret után azt mondta 2017-ben
„Talán ez lesz Villány történetének legjobb évjárata.” Aztán a tökéletes szőlő a hordóban már nem úgy viselkedett, mint reméltük. Nagyon lassan fejlődött és hiába a tökéletes szőlő, kezdünk aggódni a történelemi évjárat miatt. Kiderült, kellett neki 5 év, hogy hozza, amit elvártunk tőle, de hozta.”
A 2002-es évjáratról, amit sokan nagyon szerettünk, megtudjuk, hogy gyorsabban öregszik a palackban, persze még így is kibírt közel két évtizedet. Ezzel szemben a 2017 talán még csak 6-7 éves korában lesz igazán érett. Tiffánék egyébként a nagy boraikat szeretik minimum 5 évig a pincében tudni, hogy a borok már valódi csúcsuk közelében érkezzenek el a fogyasztókhoz. A piacra kerülés időpontját csak az érettség határozza meg. Erre szép példa, hogy a 2016-os év Cabernet Franc-ja előbb került a fogyasztókhoz, mint a lassabban érő 2015-ös. A csúcs Cabernet Franc boruk 2015-ös évjárata éppen most került piacra, érdemes megkóstolni. Gyönyörű bor.
Végül visszatérünk a 2021-es évre, amiről megtudjuk, hogy ma úgy látszik, hogy a 2020-sal együtt ez lekörözi az előzőket. Ezek meleg, de szőlészeti szempontból menedzselhető évek voltak. Nagy testtel, de szép beltartalmi értékekkel. A borok nagyszerűen fejlődnek és már jól láthatók a hordóban, hogy komoly potenciál van bennük, de még hátra van a palackos érlelés, amit kritikusnak tartanak a pincészetnél.
„Az idei 2022-es talán testesebb lesz, de hogy milyen, azzal még várjunk egy évet.” - fejezi be Zsolt a beszélgetést.
Sajnos a 2020-as évjáratra még néhány évet várnunk kell, pedig komolyan felkeltették az érdeklődésünket. Mindegy, kivárjuk.
További szüreti beszámolók a blogon: itt.
Kupa-Kovács