Tiffán Zsolttal beszélgetve a régi vicc jut eszünkbe, amikor a századik emeletről kizuhanó ügyvédet hallják, amikor az 50-nél mondja magának - Eddig jó! - A 2021-es évjárat, „Eddig jó”, de biztosan nem az lesz a vége, mint az ügyvédnek. Ha röviden össze akarnánk foglalni, hogy mi Zsolt vélemény az évjáratról csak ennyit kéne írni. „Eddig jó, a többit majd 3 év múlva megmondom.” Rövid beszélgetés lenne, de mi kitartóan tovább kérdezünk. Megtudjuk, hogy a Tiffán család több generáción átívelő tapasztalata azt mutatja, hogy nem lehet egy évjáratot a tőkén maradéktalanul megítélni, sőt még fiatal borként sem. Ahogy Nagyapja mondta, sok kiválónak tűnő évjárat a hordóban nem úgy érik, ahogy számolták. Például a 2017-es, sokkal lassabban fejlődik, mint ahogy a szüretkor gondolták. Nagy borok lesznek, de ki kell várni. Ennek megfelelően Zsolt a szüreti beszámolót 2024-re halasztaná, de nekünk most van rá szükségünk. Van itt még egy probléma Tiffán Zsolt szerint. Villány és a pincészet fő fajtái a Cabernet Franc és a Sauvignon. Ezek pedig kései fajták, csak október végére várják a szüretet és addig még sok minden történhet. Igaz ma a szőlők szépek és egészségesek, amiket eddig leszüreteltek, azokkal nincs is gond, de ki tudja mit hoz a jövő. Kicsit elszégyeljük magunkat, hogy hát bizony igaza van, túl korai a szüretről írni, de hát a szeptember hozzá van kapcsolva a fejünkben a szürethez. Nézzük, akkor, hogy eddig mi jött be a pincébe.
Betegség nem volt, a védekezés nagyon jól sikerült. Szerencsére nem volt olyan meleg és jég sem. A hőségnapok, amelyek már ártanak, idén nem voltak olyan számosak. – teszi hozzá a borász. Azt is megtudjuk, hogy a szőlő jobban tud védekezni normális időben és idén nincs kényszerérés, töppedés vagy a fürtök kiszáradása. „Egyszerűn fogalmazva, eddig ez egy normális év.” – mondja.
Idén az előző évek korai szüreteivel szemben normális időben kezdődtek a munkák is.
„Villányban mi a hűvösebbet szeretjük, mert melegből normálisan nincs hiány. Cukorral nem szokott gond lenni, ezért a PH-t figyeljük, hogy ne legyen nagyon magas és a savat, hogy ne legyen nagyon alacsony. – Ismerjük meg a borászat szakmai elveit.
Portugieser-t már leszedték, ami az Immortálnak és a rosénak az alapja. Ez nagyon szép, sötétebb, érettebb a színe a szokásosnál. Fehérből rajnai és olaszrizlingjük van, amelyek nem korai fajták, azt is majd októberben szüretelik.
A Pinot noir-t ők már csak rosénak dolgozzák fel. – ahogy mondja - Ez a fajta már elveszti a jelentőségét, mert túl meleg lett a borvidék klímája. A Kékfrankos gyönyörű és egészséges, ennek is jó volt az év. Ez is Immortál házasításba kerül.”
Idén kicsit kevesebb lesz a termés, ugyanolyan rügyterhelés mellett, de ez normális ingadozás. Ők minden évben ugyanazzal a rügyterheléssel dolgoznak, de a termés mennyisége nagyban változhat fajtánként. „A legrizikósabb a Kadarka” – mondja- A fajta tulajdonságai miatt néha harmada, kétharmada és néha nulla lesz a termés.” Ők mindig arra törekszenek, hogy ugyanannyit szüreteljenek, ezért túltermelés nem lehetséges, de a kevesebb szőlőnek megvan az esélye.
Befejezésül amikor arról kérdezzük milyen borokkal terveznek piacra jönni a közeljövőben elmondja, hogy a járvány a fogyasztóknak kedvezett, mert minden nagy boruk kicsit később kerül a piacra, a hosszabb palackérlelés nagyon jót tesz a villányi boroknak. Ami nem teljesen jó a borászatoknak, az kimondottan jó a fogyasztóknak.
Elbúcsúzunk és megegyezünk, hogy 2024-ben majd alaposan kibeszéljük a 2021-es évjáratot egy pohár bor mellett.
Kupa-Kovács