Hosszú barátság a Sauvignon Blanc-al és állandó kísérletezés
A Bujdosó család jó ideje barátságban van a Sauvignon Blanc fajtával, amint kiderült számunkra ez már a rendszerváltás előtt kezdődött, már több, mint fél évszázada. Az 50 évnyi barátság és folyamatos kísérletezés úgy tűnik meghozta az eredményét. De akkor kezdjük az elején, vagyis 1965-ben. Ekkor telepítettek Magyarországon először az eredetileg Loire menti fajtából éppen Bujdosóék (Bujdosó Pincészet) borvidékén a hajdani BB borászatban. Erről még Feri papa mesélt a mai generációknak és elmondása szerint ez lett gyorsan a legkelendőbb fajta a környéken. A sikerre való tekintettel 1985-ben további telepítések jöttek és a dolgozók egy részének lehetett saját szőlőt is telepíteni. A családnak ez volt az első Sauvignon Blanc-ja, amiből 800 tős terület lett a kokashegyi pincesornál. Ferkó elbeszélése szerint a fajta körül minden évben komoly izgalom, legfőképpen azért, mert édesanyja kedvence lett. Amin nincs mit csodálkozni, mert a faját a hölgyek tették a világ második legnépszerűbb fehérborává. A következő mérföldkő 2004 volt. Ekkor telepítették újjá az ültetvényeket, az elsők között a sauvignon blanct. A már bevált helyen, a Kokashegyen hoztak létre egy 4 hektáros részt. Ebből készül a Csomó, ami mára a világ legjobb ár/érték arányú Sauvignon Blanc-ja lett.
Nemzetközi versenyek: Tapasztalat gyűjtés
Amikor Bujdosó Ferenc elvégezte a kertészeti egyetemen a borászképzést, talán nem véletlenül gyakorlatra a Sauvignon Blanc modernkori hazájába Új-Zéland ment. Itt megismerte a trópusi gyümölcsös, Új-Zélandi stílus titkait. A következő uticél Olaszország,. Dél-Tirol volt. Itt is részt vett egy szüreten és megismerte ezt a stílust it. Itt alapvetően eltéő bort készítenek. Sokkal zöldebb, bazsalikomosabb, paradicsomszáras, kevésbé gyümölcsös stílusban. Véleményünk szerint, aki ezt a két világot ismeri, az tisztában van a modern Sauvignon Blanc stílusokkal. Persze érdemes az őshazába a Loire völgyébe is ellátogatni, de a mai ízlésnek az előzőek sokkal jobban megfelelnek. A tanulmányutak beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, mert Ferenc elsajátította a mesterfogások jó részét és erre alapozva elkezdődött a balatoni stílus megteremtése.
Aranyérmes Sauvignon Blanc: A Csomó evolúciója
A 2021-es szüretben kezdtek el bevezetni az apró újításokat, amik a szüreti időpont kiválasztásától, a feldolgozáson át az érlelésig mindenre kiterjedtek. Apró dolgok voltak ugyan, összességében mégis érezhető változást hoztak. A 2021-es Csomót első alkalommal boraik közül elküldték a fajta világbajnokságára, ahol ezüst értékelést kapott.
A 2022-es évre már emlékezhetnek fogyasztóink. A bor rendkívül népszerű volt. Mi is amikor kóstoltuk, azt mondtuk ennél jobb Sauvignon Blanc még nem született Magyarországon, de csak azért, mert még nem ismertük a 2023-at.
2023 ideális év volt a fajtának a szokottnál hűvösebb nyárral és éjszakákkal. Ez lassította a érést és megóvta a zamatokat/aromákat. Olyan év volt, ahol a szőlőben lévő óriási potenciált maximálisan sikerült átmenteni a borokba.
Az eredmény magáért beszél. A Sauvignon Blanc világbajnokságon egyetlen magyarként aranyérmet kaptak a borral, ami 93 pont körüli értéket jelent. Ezzel teljesen egyértelműen a világ egyik, vagy talán legjobb ár/érték arányú fehérbora lett. A bor stílusa az új-zélandi és az észak-olasz között helyezkedik el. Több gyümölcs van benne, mint az észak-olaszban, de markánsabban füves, spárgás, bazsalikomosabb, mint az új-zélandi. Talán ez a jövő magyar Sauvignon Blanc stílusa. Igazából csak egyetlen gond van vele, nincs elég belőle és hamar el fog fogyni. Érdemes gyorsan és kíméletlenül előre bevásárolni belőle.
Kupa-Kovács