Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Légy Te is Prosecco szakértő! - Csomagunk segítségével

Légy Te is Prosecco szakértő! - Csomagunk segítségével

Nemrégiben egy olyan Prosecco kóstolót tartottunk, amellyel be szerettük volna mutatni, amit a Proseccoról tudni érdemes. Történet, stílusok, területek, talajok. Ha nem tudtál részt venni a kóstolón, azért otthon még végigpróbálhatod a borokat és a Prosecco szakértője lehetsz. Itt megtalálsz mindent egy tökéletes otthoni kóstolóhoz! Már csak a Prosecco csomagot kell megvenned hozzá most kedvezményesen.

Prosecco-ból Glera, Gleraból Prosecco
 

Amikor Szlovénia felől beérünk Olaszországba az első öröm akkor ér bennünket, amikor meglátjuk a táblát, hogy jobbra van Prosecco városka. Erről kapta a nevét ez az fantasztikus ital. Ennek ellenére a városka nem olyan izgalmas, mint az ital, a név azonban valóban innen ered. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy eredetileg a szőlőt hívták Prosecconak, így bárki, aki ebből a szőlőből készített bort szerte a világban bátran hívhatta azt ezen a néven.

Ennek csak 2009-ben lett vége, mert a Prosecco sikere nem olyan régi mint gondolnánk.

2009 előtt még szinte ismeretlen volt nemzetközileg. Ekkor lett elegük az olaszoknak abból, hogy bárki Prosecconak hívhatja pezsgőit és egy okos változtást kezdeményeztek. Átnevezték a szőlőfatát Gleranak, ami állítólag a fajta ősi neve, ami 2000 éves múltra tekint vissza. A Prosecco ezzel szemben a terület nevévé változott, amit már le lehetett nemzetközileg védetni. Ezért ma Proseccot csak ezen az észak-olasz területen lehet készíteni, Veneto, Trentino és Friuli tartományokban, minimálisan 85% Glera fajtából, összesen 28 ezer hektáron. Itt hoztak létre DOC és egy DOCG területeket, amelyeken való termeléshez magas minőségi követelményeknek kell megfelelni, de erről majd később.

Prosecco szőlőültetvenyek

A történelem egyik legsikeresebb változása volt ez annak ellenére is, hogy jónéhány nemzetközi szakértő, köztük a nálunk is jól ismert Jancis Robinson MW, ellenezte azt és a mai napig Prosecconak nevezi a Glerat. A siker azonban magárért beszél. A korábban jobbára csak Olaszországban ismert ital, amelyből már ekkor is 150 millió palack készült hatalmas világsiker lett. Már több, mint 700 millió palackot adnak el belőle, ami kétszerese a teljes magyar bortermelésnek. A bevétel még ennél is sokkolóbb. 3 milliárd Euró, ami 1200 milliárd forint, miközben a teljes magyar borászati bevétel csak 100 milliárd körüli. Vagyis ezen a 28 ezer hektáron 12 szer annyi bevételt érnek el, mint mi ennek kétszeresén, több, mint 50 ezer hektáron.
 

Hány buborék van egy proseccoban? - Furlan Prosecco DOC Frizzante
 

Mit gondotok hány buborék van egy üveg proseccoban? Vagy inkább az lenne a kérdés, hogy számolták Proseccok meg? Eláruljuk! 49 Millió, se több, se kevesebb, található a Spumante-ben. Így meg is tudjuk az első dolgot a Proseccorol. A Spumante az üvegen nem jelent mást, mint teljes habzású pezsgő, amiben magasabb nyomás, mint 3 bar, jellemzően 5 és 6 közöttit. Ezzel szemben áll a Frizzante, amiben kb. 20 milliónál kevesebb buborék van, vagyis 2,5 barnal kisebb benne a nyomás. Az első Prosecco a sorban a Furlan Prosecco DOC Frizzante (Furlan Prosecco-k). Itthon a habzóborokat gyakran hozzáadott Co2-vel készítik és nem erjesztéssel, természetes módon. A Prosecco régióban azonban ez szigorúan tilos. Itt csak természetes módon lehet Frizzantet készíteni, vagyis tartályos erjesztéssel kb. 30 nap szükséges a 20 millió buborék létrejöttéhez. A Spumantet ezzel szemben akár 4 hónapig is erjeszthetik, hogy kész legyen a 49 millió.

A hozzáadott Co2 nagy és gyorsan elillanó buborékokat eredményez, de a Furlan frizzante esetében apró és szinte habszerű buborékokkal találkozunk, amik kitartóan ott maradnak a pohárban. Kellemes akácos őszibarackos jegyekkel.
 

Hogyan készül a prosecco? - Furlan Prosecco Superiore Extra Dry DOCG 
 

A Prosecco a Champagne-al szemben nem palackban, hanem tartályban erjed, ami azonnal rávilágit a Furlan Prosecco világ egyik nagy igazságtalanságára. A tartályos erjesztést ugyanis szinte mindenhol Charmat módszernek nevezik Eugène Charmat után, aki 1907-ben tökéletesítette Franciaországban a módszert. Azt azonban az olasz Federico Martinotti (1860–1924) fejlesztette ki és szabadalmaztatta is 1895-ben. Valójában Metodo Martinotti-nak kéne nevezni, de sajnos nem így van. Martinotti egyébként a mai Prosecco régió szívében Conigliano-ban dolgozott, ahol a Furlan családi pincészet is található. A város adta hozzá a Prosecco készítéshez a legtöbbet, annak ellenére, hogy nem igazán ismert. Itt dolgozott Antonio Carpenè is, aki a másik legfontosabb személy a Prosecco történetében az 1900-as évek elején ő tökéletesítette a módszert és a szőlőültetvények kezelésében is sok újítást vezetett be. Ő alakította meg a régió első borászati akadémiáját, ami a mai napig működik a városban. A legfontosabb és legnagyobb DOCG terültet úgy nevezik, hogy Conigliano e Valdobbiadene.

A pezsgők tartályos erjesztése során más illatok jönnek létre, mint a palackos erjesztés során. Ott, mivel hosszabb ideig van a seprőn az ital, kenyér, briós gomba is van az illatában. A tartályos erjesztés esetén a gyümölcsök dominálnak. A Prosecco esetében ezek kiegészülnek akác, fehér virágok, alma, méz, őszibarack, körte, kajszibarack, sárgadinnye, zsálya illatokkal és néhol minerális jegyekkel.

A Furlannal úgy tartják, hogy a legjobban a prosecco értékei az extra dryban jönnek ki, ez a legillatgazdagabb. Minél kevesebb a cukor, annál kevesebb a barack, dinnye, méz az illatban, annál inkább a virágos, almás illatok dominálnak. Amikor ezt és a következő Proseccot isszuk, figyeljük meg, hogy érezzük-es ezt a különbséget.
 

Millessimato? DOC? DOCG? - Furlan Prosecco Superiore 2023 DOCG Millesimato Extra Brut
 

Mi a millessimato, amit gyakran látunk az üvegen? Azt jelenti, hogy az adott Prosecco csak egy évjárat boraiból, készült. A Prosecco régióban ez általános gyakorlat, a legtöbb cég nem keveri az évjáratokat, szóval a millesimato szócskának nincs akkora jelentősége, mint amilyen jól hangzik. Az ilyen üvegeken általában valahol találunk egy évjárat számot. Gyakran csak a hátulján nem túl nagy betűvel. Sokkal érdekesebb a DOC és a DOCG, aminek komoly jelentősége van. Ha nagyon egyszerűen akarjuk megmutatni a különbséget, akkor a DOC a lapos területek bora, a DOCG a hegyeseké. Prosecco hegyei 500 méter tengerszint feletti magasságot érnek el.

Prosecco régió

DOCG régió három van, de furcsa mód négynek látszik a gyakorlatban. A legnagyobb, ahogy írtuk Conigliano e Valdobbiadene. Viszont azok a pincészetek, amelyek közel vannak Valdobbiadene városához, gyakran csak azt írják rá, hogy Valdobbiadene, de ez is a hivatalos DOCG régiót jelenti.

A leghíresebb régió, Cartizze, amely Valdobbiadene egy kis 108 hektáros területe. Az innen készült borok akár 4-5-ször drágábbak, mint a többi Prosecco.

A hegyvonulat nyugati DOCG részét Asolonak hívják. Innen ritkán találkozunk borokkal. A DOCG talajok kövesek, hordalékosak, meszesek és márgásak, gyakran folyók mellett találhatók, mint a Furlan legjobb területei is.  A DOCG területeken a terméskorlátozás 120 mázsa/hektár. A borok innen komplexebbek, elegánsabbak, jobb savakkal rendelkeznek és gazdagabb illatvilágúak.
 

Családi vállalkozások és nemzetközi cégek - Mionetto Prosecco Luxury Collection Valdobbiadene Superiore DOCG Brut 
 

Furlan egy olasz mértékkel mérve kisebb családi birtok, ami persze itt néhány millió palackot jelent évente. Olyan cég, amihez érdemes ellátogatni, ha a környéken járunk. Van szállásuk és rendkívül pedáns jól szervezett vállalkozás.

Mionetto Prosecco Luxury
Velük szemben a Mionetto egy nemzetközi óriás. Habár nem volt mindig így. Eredetileg ez is családi vállalkozás és ráadásul az egyik legrégebbi. Francesco Mionetto borász alapította 1887-ben és a családtagjai ma is részt vesznek a cég irányításában. A Mionettok nagyon sokat adtak hozzá a régió felemelkedéséhez és nem véletlenül nőtték ki a családi kereteket. Ma a Henkell-Freixenet nagy nemzetközi cég tulajdonában vannak és annak egyik legmagasabb minőséget képviselő brandjét adják. Az ő esetükben már évi több tízmillió palackról beszélünk, de ennek ellenére nem engednek a magas minőségből. A Mionetto Prosecco Luxury Collection Valdobbiadene Superiore DOCG Brut az egyik legmagasabb minőségű sorozatuk része és a Conigliano e Valdobbiadene régióban készül, de ahogy korábban írtuk, csak az szerepel rajta, hogy Valdobbiadene. Rendkívül attraktív üvegbe palackozzák. Nagyon kitartó buborékokkal, friss, kiegyensúlyozott és elegáns, érett gyümölcsök, méz, akácvirág, aranyalma, körte, kellemes keserű utóízzel. Brut italról van szó, ami az egyetlen a sorban. A Brut azonban nem egy teljesen egzakt kategória. Ezt hasonló édességűnek érezzük majd, mint a Furlan Extra Dry-t. A Furlan ugyanis a kategóriák alsó részébe pozícionalja az édességet. A Brut 12 és 6 gramm/liter között van, és a Mionetto ennek tetején van, míg az Extra dry 12 és 17 között található és a Furlan ennek alján található. Jellemzően egy Furlan Brut csupán 6-7 gramm cukrot tartalmaz, ezért jóval szárazabbnak érezzük, mint a Mionetto Brut-t.

Itt még érdemes megemlíteni még, hogy a Valdobbiadene területek általánosságban magasabban helyezkednek el, mint a Conigliano ültetvények és meredekebb a lejtésük. Ezért savaik élénkebbek lehetnek.
 

Prosecco Doc régiók és Brut nature - Mazzei E.G.O. Prosecco DOC Brut Nature 2022 Villa Marcello
2009-ig a teljes Prosecco vidék a legalacsonyabb, azaz IGT besorolású volt. Mára a közel 30 ezer hektár 80% DOC minősítésű, a maradék DOCG. A DOC-ből a fontosabbak a Padova, Treviso, Velence és Vicenza, a Veneto Gorizia, Pordenone és Trieszt területek. A Villa Marcello a Treviso régióban található, lapos a tengerszinthez közeli magasságban. Ennek megfelelően a talaj agyagos homokos. Ezen a Proseccon keresztül megismerhetjük a DOC területeket és a Brut Nature-t egy a korábbiakhoz képest aprócska pincészettől, összesen 60 hektáron gazdálkodnak.

Villa Marcello Prosecco
A DOC területek Prosecco-i elvileg kevésbé komplexek, kevésbé elegánsabbak. Hogy ez mennyire nem egyértelmű, arra ez az ital jó példa. Igaz, meglehetősen egyedi stílusa van ennek a pincészetnek. Egy DOC területen a megengedett maximális termelés mennyiség 180 mázsa/hektár és itt is 85%-ban Glera szőlőfajtát lehet csak használni. A Villa Marcello ebben a Proseccoben 15% Chardonnay-t házasít. Természetesen az is szabályozva van, hogy milyen szőlőfajtákat lehet a Glérához adni. Ezek a következők: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio and Pinot Noir.

A pincészet és a család története nagyon nem átlagos. A Marcellok Velence egyik legjelentősebb történelmi családja. Egyik ősük Velence Dózséja volt és a leghíresebb velencei aranypénz a Marcello, családjuk nevét őrzi.

A Mazzei Villa Marcello Brut Nature Prosecco a lehető legszárazabb, maximálisan 3 gramm/liter cukorral. A Furlan elvei szerint szikárabbnak kevésbé gyümölcsösebbnek érezzük. Ami ebben az esetben is igaz, azonban érdekes módon a Champagne-okra jellemző kenyeres illatok, tűzkővel kiegészülve is megjelennek. A tenger közelségének jeleként némi sósságot is tapasztalunk az utóízben. Kétségtelenül kevesebb a gyümölcs, mint a Furlan Extra Dry-ban.
 

A Prosecco régióban készült, de nem Prosecco, mi az? És mi az egyszeri erjesztés? - Furlan Manzoni Bianco Spumante Brut 2019
 

Vannak pezsgők, amelyek a Prosecco régióban készülnek, de mégsem lehet ráírni, hogy Prosecco. Kezdjük a roséval. 2020-ig egyszerű volt a világ, amikor valaki azt mondta, hogy egy rosé proseccot kér, akkor tudtuk, hogy nem ért hozzá, mert nem lehetett a rosékat prosecconak hívni, csak spumatenak. Mára azonban megváltozott a világ van rosé DOC prosecco, de elég ravasz módon készül. Ezt is Glera szőlőből kell készíteni, de hozzá lehet keverni 15%-nyi pinot noirt. Tehát, ha ma rosé pezsgőt iszunk Olaszországból már találkozhatunk Proseccoval is, habár nem túl gyakori.

Ott vannak aztán azok a pezsgők, amelyek nem Glera fajtából készültek. Ezek alapanyaga hiába termett a Prosecco régióban, nem lehet őket így hívni. Ilyen a Furlan Furlan Manzoni Bianco Spumante Brut 2019. Ez egy igazán különleges szőlőfajta, ami szintén Coniglianohoz kötődik. A leggyakoribb ilyen nem Prosecco Ribola Gallaból készül, amely ma meglehetősen divatok. A Manzonit Coniglianoban nemesítette 1930 ban egy Manzoni nevű szakember Pinot Bianco és Riesling keresztezésével. Sokkal testesebb, jobb savú és hosszabb ideig érlelhető fajta. Nem véletlenül egy 2019-es évjáratú pezsgőt ajánlunk, mert a Furlan csak több éves palackos érlelés után bocsájtja piacra ezeket a pezsgőket. Ugyan ezt is csak 4 hónapig erjesztik seprőn, de egy különleges az utóbbi időben divatos technológiával készül. Ez az egyszeri erjesztés. Nem készítenek alapbort és ahhoz adva a cukrot hozzák létre a buborékokat, hanem a musthoz adják a cukrot, ami azonnal a magasnyomású tartájokba kerül, ahol a bor és a bubokékok egy folyamatban erjednek ki. Ezt az új technikát egyre többen használják, mert a tapasztalat szerint sokkal selymesebbek lesznek az így készült pezsgők. Nem általánosan elterjedt, mert kockázatosabb, mint a hagyományos módszer.

A Manzoni bianco egy jóval testesebb érettebb pezsgő, nehezebb trópusi illatokkal, de erős fűszereséggel kiegészül és némi petróleumos lecsengéssel, valószínleg a Rizling szőlőtől kölcsönözve.

Mindenképpen egy olyan bor, ami nagyon elüt az átlagtól és emlékezetes befejezése egy kóstoló sornak.

A kóstolósor végére értünk és azt hiszem minden érdekeset elmondtunk a Proseccoról. Aki ennek az útmutatónak a segítségével végigkóstolja ezeket a borokat már szinte szakértőnek tekintheti magát, mert minden lényeges információval rendelkezik majd. 
(Prosecco Válogatás csomagunk csak a webshopon érhető el: Házhozszállítás a Veritasnál.)

Sok sikert kívánunk! Egészségetekre!

Kupa-Kovács