Hódolat a Szürkebarátnak
A beszélgetést egy vallomással és gratulációval kezdjük. A 2020-as Tégladomb szürkebarát életünk legjobb magyar szürkebarát borának bizonyult. Rendkívül komplex, nagyon elegáns savakkal. Nem véletlen, hogy annyi elismerést zsebelt be. Vajon lesz idén az aszály közepén is ennyire jó bora a pincészetnek? – kérdezzük. Zsurki Sándor megnyugtat bennünket. Az aszály ugyan valóban súlyos volt, de a Dunának ezen az oldalán „csak” egy hónapnyi csapadék hiányzik. A másikon sajnos 3 havi. A szüret ugyan korábban kezdődik, de ezt megszokhattuk az elmúlt 20 évben. Ez alatt az idő alatt egy teljes hónappal jött előre az érés. Úgyhogy ne kételkedjünk a globális felmelegedésben.
Az idei szüret augusztus közepén indult természetesen az Irsaival, ami már ki is erjedt. Tegnap (augusztus 31.) a Chardonnay-t, a cserszegit szedték és elkezdték verhetetlen roséjuk alapanyagát is csipegetni.
Az aszályos évek egyébként valódi kihívásokat jelentenek a szőlőben, mert ugyan azt gondolnánk, a meleg biztos jó a szőlőnek, de ez nincs így. Ha drasztikus a vízmegvonás, az érés leáll, mert víz nélkül nem tudja felvenni a szőlő a megfelelő tápanyagokat. Ilyenkor kényszeres lesz az érés és könnyen használhatatlanná válik a szőlő borkészítésre.
Ez főleg a fiatalabb ültetvényeket veszélyezteti, ahol nem elég mélyek a gyökerek és azt is főleg lazább talajon.
Tuti lesz szuper Pátzay rosé
Sokan azt várnánk, hogy ebben a melegben magasak a cukrok és alacsonyak a savak, de a beltartalmi értékekkel nincs semmi gond. Inkább attól lehet tartani, hogy a következő napokban a szőlők érése felgyorsul és mindent egyszerre kéne leszedni. Az ilyen időben a cukor hirtelen fel tud szaladni és a sav gyorsan esni, ezért naponta akár többször is mintát kell venni, de résen vannak. Ahogy a Belga mondja: „Résen a présen.” Annál is inkább, mert a borász szerint már nem lehet egységesen beszélni Badacsonyról. Olyan furcsa az időjárás, hogy lokális csapadék esik leggyakrabban. Néhány napja Badacsonyban esett 40 mm eső, de a Balaton túloldalán semmi. Ezért minden dűlőről külön kell döntést hozni, mert a hegy egyik vagy másik oldala között hatalmas lehet a különbség.
A mennyiség természetesen kisebb. A szemek aprócskák a fürtök kisebbek, de ez hasonló volt a tavalyi évben. Viszont a savszerkezet sokkal ideálisabb. Hogy még egy kis szakmai okításban is legyen részünk megkérdezzük ezen mit kell érteni. Az almasav és a borkősav arányát. Tavaly magasabb volt az almasav, de idén ez is sokkal jobb, egyharmad kétharmad arányú.
Ezért ígéri, hogy a rosé, ha lehet még jobb lesz, mint tavaly volt.
Ha valamit kívánhatna az, hogy a következő napok már legyenek szárazak. Ha már egész évben nem esett, nem ebben a kritikus pillanatban kéne elkezdenie – teszi hozzá.
És a vörösek? – kérdezzük. Ahhoz még korán van, hogy erről beszéljünk. Ott még bármit hozhat az ősz. Ha így maradna egy nagy és komoly évjárattal számolhatnánk, de ki tudja mennyi esőt hoz az ősz – mondja el véleményét.
Megnyugodva fejezzük be a beszélgetést. Itt úgy tűnik nem pusztított az aszály. Tokaj, azonban az ország másik végében van, ahol Zsurki Sándor saját borászata van, a Serpens Borászat. Nemsokára ott is indul a szüret és úja megkérdezzük tapasztalatairól.
Kupa-Kovács