Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Tenuta (Baglio) ZISOLA – Szicília borokkal fűszerezett varázsa

Tenuta (Baglio) ZISOLA – Szicília borokkal fűszerezett varázsa

A Mazzei borászatainak legfiatalabbja, Szicíliában hozták létre. Annak dél-keleti csücskén Noto városa mellett. Egy varázslatos helyen, ahol a történelem, a klíma és a táj bájossága együtt áll, kísérelték meg olyan szicíliai borok új szintre emelését, mint például a Nero d’Avola és a Grillo. A kísérlet sikerült, alig egy évtized után már a Wine Spectator top 100 borába került a Zisola egyik bora.

 

Szirakuza, Archimédesz és a bor

Ha eljutunk Szicíliába Szirakuza városát mindenképpen meg kell néznünk, ahol Archimédesz az ókor leghíresebb matematikusa és az Szicílíai Bor - Mazzei Zisola Birtok utolsó Indiana Jones film sztárja élt és meghalt. Sajnos azonban azt nem tudjuk, hogy a híres matematikus milyen bort ivott, de a lehetősége meg lett volna, mert Szicília az egyik legrégebbi bortermelő vidéke Itáliának, ahova a görögök már az időszámítás előtti 8. században szőlőt telepítettek és behozták a művelési technológiákat is. Ezért, aki ide elvetődik, annak még van néhány gasztronómiai tennivalója is. Először is ezen a vidéken termesztik Olaszország leghíresebb paradicsomát, a Pachinot. Ami nem egy fajta neve, hanem egy aprócska városé, amelynek környékéről való ez az eredetvédett paradicsom. Ezentúl Szirakuza járásában található Szicília leghíresebb szőlőfajtájának, a Nero d’Avola-nak a névadó városa. „Avola feketéje” ugyanis Avola városából származik. A környező dombokon termesztik, például Noto városa körül, ami csupán 17 km-re van, még mindig Szirakuza járásban. Az álmos kis déli városban persze annyi történelmi épület van, hogy elég lenne egy kisebb ország műemlékeinek. A világörökség része és elsősorban barokk épületeiről híres, ami azért lehet, mert a területen gyakoriak a földrengések és a korábbi épületek a történelem során összeomlottak. Figyelmünket azonban jobban lekötik a környék olaj, mandula és citrus fái és szőlői. Itt minden hasznos területet ez a négy növény borít. A városkától csak néhány kilométerre hozta létre a Mazzei Borászat a legfiatalabb birtokot, 2003-ban. Meglátták a lehetőséget a déli buja fajtákban, a bájos természetben, a különleges klímában és szerettek volna itt is valami különlegeset alkotni. Eláruljuk, sikerült nekik.

A Mazzei Birtok - Baglio Zisola - Szicíliai borok

Szicíliai borok a Mazzei birtokonEzen a történelemmel, kultúrával és varázslattal teli földön a Mazzei család még kiaknázatlan lehetőségeket fedezett fel, és 2003-ban ambiciózus borászati ​​projektet indítottak.

A Tenuta Zisola, azaz helyi nyelven a Baglio Zisola szőlőbirtok 50 hektár területű, amely a három hagyományos szicíliai stílusú főépület körül terül el. A főépület csodálatos kilátással rendelkezik Noto-ra és a környező "kertekre", amelyeket a szőlőn kívül, citrusfélék, olajfák és mandulafák termesztésére használnak.

Itt található egy kicsi, de hatékony borászat is, amely rozsdamentes acéltartályokkal és körülbelül 350 tölgyfahordóval van felszerelve.

A Mazzei Borászat vissza szeretett volna jutni Szicília hagyományaihoz és megmutatni az ősi fajtákban lakozó lehetőségeket.

Az 50 hektáros birtokból jelenleg 24 hektár szőlőültetvényt hektáronként 5500 szőlőtőkével hozták létre, amelyeket a hagyományos alberello módszerrel művelnek. Ez nagyban hasonlít a régi magyar karós művelésre. A terület 90m és 130m közötti tengerszint feletti magasságon terül el. Az éghajlat szigeti mediterrán, enyhe telekkel, forró és száraz nyarakkal, melyeket csak az Ion-tenger közelségéből adódó frissebb szellők enyhítenek, amelyből a Zisola magassága révén részesülhet. A talaj meszes és köves, ideális a borok összetettségének, finomságának, sűrű és elegáns textúrájának biztosításához. Ez Szicília egy ritka szépségű területe, nem véletlen, hogy rabul ejtette a Mazzei borászcsaládot. Az eddigi eredmények bizonyították, hogy milyen potenciállal rendelkezik ez a terület.

Nero d’Avola boruk már a Wine Spectator top 100 bora közé bekerült.

Különleges szicíliai szőlőfajták

A Zisolanál ötféle szőlőt termesztenek. Ezek közül kettő világfajta, amelyek már bizonyították, hogy Szicíliában nagyszerűen érzik magukat. Az innen származó Syrah meglehetősen híres és sokkal lekvárosabb, kevésbé fűszeres bort ad, mint őshazájában a Rhone völgyében. A Petit Verdot pedig nagyszerűen használható házasításokban, ezért Olaszország több helyén is népszerű. A fehérek közül a Cataratto egy hagyományos szicíliai fajta nagy hagyománnyal.

Nero d’Avola Bor

Az igazi nagyágyú azonban a Nero d'Avola, amely a legszicíliaibb szőlőfajta. Természetesen eredete nem tökéletesen ismert mert először csak a 16. században említik, de minden bizonnyal a görögök vitték oda még időszámításunk előtt. Nevét, nagy múltja ellenére csak néhány évtizede kapta, mert korábban Calabrese-nek nevezték a helyiek, de ennek semmi köze Calabriához. Az eredeti neve ugyanis szicíliai nyelvjárásban Calau Avulisi volt, ami annyit tett Avolából érkezett. Ez aztán lassan átalakult Calabrese-re, amit a 20. században visszaváltoztattak Nero d’Avolara. Mert mégsem hívhatják Szicília legfontosabb szőlőjét Calabriainak.

A fajta rendkívül sokoldalú és buja, tele aromákkal. Attól függően, hogy hol termesztik, eltérő karaktert mutat. A nagyon gyümölcsöstől a fűszeresebb csokoládés jegyekig. Kedveli a földhöz közeli termesztései módokat, ezért is telepítették a hagyományos alberello módon.

Grillo Szőlőfajta és Bor

A másik fontos fajta a Grillo. A találgatás talán még több a szőlő körül, mint általában. Sokan úgy tartják ezt is a görögök hozták Itáliába és egyesek még azt is megemlítik, hogy Julius Cézárnak ez volt a kedvenc bora. Ezzel szemben más kutatások azt állítják, hogy csak a 19. században lett nemesítve. Nekünk jobban tetszik a történelmi gyökér. Egy biztos, ezt használták a szicíliai Marsalaban, ami egy nagyon népszerű erősített édes bor volt a történelem folyamán, de ma már kiment a divatból.

A Grillo így száraz formában újult meg, nem is akárhogyan. Izgalmas illatvilágában a citruson, a fehér virágokon kívül gyakran előfordul a kakukkfű és a Szicíliára jellemző mineralitás és sósság.
Ma szinte mindenütt termesztik Szicílián kívül is dél-Olaszországban.

Szicíliai borok - Mazzei Borok

A Mazzei Zisola  borok

Mazzei Zisola Azisa Bianco Sicilia DOC 2021 - Grillo Mazzei Azisa Grillo

James Suckling 91 pont

Azisa, a szó, amely a Zisola név eredetét adja, azt is jelenti, hogy "ragyogó". Egy jelző, amely egyetlen szóban írja le ennek a Grillo szőlőből készült bornak a karakterét.

Aromás, friss, virágok és citrusfélék jegyeivel, némi fűszerességgel kellemesen száraz és ásványos fehérbor.

 

Mazzei ZISOLA Sicilia Noto Rosso DOC 2020 - A Nero d'Avola tökéletes stílusa Mazzei Zisola Noto Rosso Vörösbor

Wine Spectator Top 100 bora, James Suckling 94 pont

A Zisola kizárólag "alberello" (szicílíai hagyományos művelés) módszerrel termesztett szőlőtőkékből származik, Noto közelében, egyedülálló adottságokkal rendelkező területen. A tenger közelsége és a talaj mésztartalma lehetővé teszi a Nero d'Avola természetes bujaságának a legjobb egyensúlyban tartását, kiemelkedő frissességgel és eleganciával. A Mazzei megtalálta a fajta tökéletes egyensúlyát.

Ragyogó rubinvörös színű, finoman halványodó széllel. Az elbűvölő gyümölcsös csokorban érett erdei bogyók és csipkebogyó találhatóak, enyhe vérnarancs és egy csipet kakaó beütéssel. Lédús és tiszta ízvilág jellemzi a szájban, gazdag vörös gyümölcsökkel, erőteljes és lágy záródással, megfelelő tannin szinttel.   

Mazzei Zisola Doppiozeta Noto Rosso DOC 2018 – Még Nero d’Avolabb

James Suckling 94 pont, Wine Spectator 96 pont Doppozieta Zisola Borok

A Nero d'Avola „cru”-ja, mely a három legjobb, albarello (szicíliai hagyományos művelés) módszerrel művelt dűlőből származik. Az ültetvények bio minősítésűek, melyet nagy gondossággal és precizitással kombinálnak, hogy a legjobban kifejezhessék a három terület biodiverzitását. Természetes erjesztéssel készült és szűretlen.

Intenzív, kifejezett fűszeres és gyümölcsös ízek, erőteljes és elegáns textúra.

A bor intenzív és mély rubin színű, ami azonnal magával ragad. Az illatában megtalálhatók a karakteres piros gyümölcsök, mint a szeder, áfonya és piros ribizli, amelyek elegánsan vegyülnek a fűszeres jegyekkel és finom vanília- és tölgyfa-aromákkal. Az ízvilágban a bor teljesen kifejezi a terroir-t. A gyümölcsösség összhangban van a jó savakkal és a finom tanninokkal. A Doppiozeta közepesen testes, amely lehetővé teszi, hogy jól kiegyensúlyozott és hosszan tartó ízek alakuljanak ki, beleértve a gyümölcsök és a fűszerek gazdag palettáját.

     Kupa-Kovács               

Tartalomhoz tartozó címkék: Mazzei