Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Karácsonyi borok: A nagy libamáj, bejgli, tokaji együttállás

Karácsonyi borok: A nagy libamáj, bejgli, tokaji együttállás

A karácsonyi vacsorák lehetőséget teremtenek, hogy egy tökéletes étel-ital párosítást élvezhessünk és kinyissunk néhány üvet felülmúlhatatlan Tokaji Aszút, hogy megtapasztaljuk a tökéletes libamáj, bejgli és tokaji együttállást. Adunk is hozzá néhány tanácsot és néhány jó Aszút akcióban. 

 

 

Pár éve egy ritka együttállást tapasztalhattak meg a csillagászok. Ekkor a Jupitert és Szaturnuszt figyelhették meg, aminek leghíresebb alkalma Jézus születésekor volt. A csillagászok, a bibliában leírt karácsonyi égi jelenséget ezzel a különleges és ritka eseménnyel magyarázzák. Ezt időszámításunk előtt 7-ben történt, ezért ők ekkorra teszik Krisztus születését. A különös égi esemény elmúlt és csak hosszú évtizedek múlva láthatjuk újra. Ezzel szemben, mi egy gasztronómiai együttállást ajánlunk, amelyet nem csak 2000 évenként lehet Karácsonykor élvezni.  A Karácsony összeforrott a bejglivel a magyar hagyományban és szerencsére, egyre népszerűbb a libamáj készítése ebben az időben. Ez nagyon örömteli, mert Magyarország igazi libamáj nagyhatalom. Ezek az ételek pedig egy másik magyar kinccsel, a tokajival is szoros lelki kapcsolatban vannak.

Az édes tokaji nem csak desszertbor és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Vannak ételek, amihez nem lehet jobb párosítást kitalálni, mint ezt az isteni nedűt. Ezek közül számunkra a két legfontosabb ilyenkor a libamáj és természetesen a bejgli. Az, hogy az édességekhez jól megy a tokaji nem kell különösebben hangsúlyozni. A libamáj azonban mindenképpen érdemel néhány szót. Karácsonykor leggyakrabban a libahájból kisült zsírban készítik egészben a májakat. Ez, ha jól sikerül nem csak finom, de szép is lesz. Ahogy a gyönyörű sárga zsír körbeöleli az omlós májakat, egyszerűen fenomenális. A libamáj legtökéletesebb italpárosítása pedig a tokaji édesbor. Akkor járunk a legjobban, ha legalább 5 puttonyos aszút választunk, de akár egyszerűbb édesbor is megteszi. A libamáj édeskés zsíros ízvilágával, hihetetlenül jól harmonizál a gazdag zamatos tokaji borokkal. Bárhogy is próbálkozunk vele, egy félédes bor, vagy egy másmilyen erősített bor, mint például  a portói már nem passzol a májhoz. A félédes bornak elveszik karaktere a máj markáns ízvilága mellett az aromája, a portói magasabb alkoholja pedig tönkreteszi az élményt. Ezért semmiképpen se kísérletezzünk, válassszunk egy legalább 5 puttonyos aszút, de a hatos még jobb. 

 

Libamájhoz ajánlott borok:

Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 

Serpens 6 puttonyos aszú

 

Bejgli

Megpróbálták ugyan tekercsre magyarítani a nevét, de valószínűleg soha senkitől nem hallottam még ezt. A bejgli nagyon régi étel, már a 14. században készítették. Sziléziából származik és neve a patkó alakból jön, mert eredetileg hajlított formában készítették. Hozzánk osztrák közvetítéssel jutott el a 19. század végén, de ennek ellenére nagyon magyar ételnek tartjuk. Igazi monarchiabeli hagyomány. Manapság már nem csak a hagyományos mákos és diós készül belőle, hanem gesztenyés vagy éppen meggyes, de láttam már pisztáciásat is. Nem is volt rossz.

Nem adhatunk hozzá mást, mint egy kellemes pohárka édes tokajit.

Ajánlott borok:

Kvaszinger Tokaji Édes Szamorodni

Grand Tokaj Aszú 6 puttonyos

 

És még egy meglepetés a végére - Kéksajt

A vacsora után gyakran szolgálunk fel sajtot, amikhez nehezebb a tökéletes párosítást megtalálni, mint gondolnánk. A tokajinak azonban van egy tökéletes sajt párja is. Ez pedig a nagyon erős kéksajt, aminek ízvilágát tökéletesen megszelídíti az édes, de jó savakkal rendelkező aszú. Nagyon ajánljuk az ünnepi vacsorák utáni poharazás mellé. Itt még inkább fontos, hogy minimum 5 puttonyos aszút igyunk hozzá, az ennél gyengébb borokat egyszerűen semlegesíti a markáns kéksajt íz.

Kupa-Kovács 

Tartalomhoz tartozó címkék: Aszú Karácsony tokaj ünnep