Amikor egy ilyen gyönyörű ültetvény képét látjuk érthetetlen módon fizikai örömöt érzünk és a sürgető vágyat, hogy ott legyünk. Jelen pillanatban az a szomorú helyzet, hogy az idei nem az olasz bortúrák éve lesz. Legalábbis nem fizikai értelemben. Virtuálisan ott lehetünk és legalább a szemünkkel élvezhetjük a tájat és kóstolhatunk vagy épp ihatunk is Proseccot.
Az Észak-Olaszországi Valdobbiadene-be utazunk, ami a Prosecco vidék fővárosa. Innen kerül ki a DOCG Prosecco-k legnagyobb része. A DOCG a legmagasabb olasz borminőségi jelölés. Ilyen borok csak nagyon szigorú minőségi ellenőrzés mellett használhatják a jelzést és csak adott területeken.
A Prosecco a világ legnépszerűbb boralapú itala és ez nem véletlen. Olyan stílust alkottak, amely szinte mindenki szívét rabul ejti. Könnyű, friss, gyümölcsös, de üdítően száraz, élénk savakkal, virágos, citrusos illatokkal. Jó tudni, hogy az itt készült Prosecco-k általában évjáratosak, mert frissen szeretnék a fogyasztókhoz eljuttatni őket és nem kevernek évjáratokat. Ezt általában nem tüntetik fel csak a hátcímkén, apró betűvel. Ez azonban nem kötelező. Kötelezően csak azoknál az italoknál szükséges, ahol főcímként van az évszám és a Millesimato szó is szerepel rajta.
Ahogy elérjük Velencét és a tengertől északra vesszük az irányt az Alpok lábánál gyönyörű dombvidékhez érünk, amit mély völgyek szabdalnak. Amerre nézünk, mindehol szőlőültervényeket látunk. Sok-sok ezer hektáron csak egyféle szőlőt termesztenek a Glera nevű fajtát. Kizárólag ebből készül a Prosecco, amit régen Glera-Prosecco néven is jelöltek. A Glera-nak nagyon sok változata van, ezért vannak, akik szerint ezek valójában nem is azonosak. Mindenesetre a hivatalos álláspont, hogy ezek egy fajta változatai, azonban ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük, mert az alrégiók gyakran más névváltoztatot használnak. A Glera tökéletesen alkalmas Prosecco készítésére, nagyon magas a hozama, magas savai vannak és elég semleges a karaktere. A Proseccot kizárólag tankban erjesztik és sokkal rövidebb idő alatt készül el, mint a nagy pezsgők, ezért olcsóbban, nagyobb mennyiségben kerülhet a piacra, könnyedebb is, így könnyen szerethetővé válik. Mindenki számára sokkal érthetőbb, minden helyzethez illik és olyan, mintha palackba zárná a mediterrán életérzést. Egy Proseccot pukkantani annyit tesz, jól érezzük magunkat és süt a nap.
Valdobbiadene szemet gyönyörködtető vidék. A városka félkörívben simul bele a domb oldalába, úgy kunkorodik, mint egy macska a kályha előtt. Proseccot készítő borászatok szinte mindenhol vannak és örömmel fogadják a betérő borrajongókat. Aki ide látogat, bátran térjen be több helyre és kóstolgasson. Vannak helyek, ahol akár egy tucat változtatot készítenek és mindent meg lehet kóstolni. Olaszországban a szabályok szerint lehet néhány pohár után vezetni, így a sofőr is kóstolhat módjával.
A Veritas Borkereskedés egyik fontos partnere a Furlan Pincészet, amelynek Proseccoit kizárólagosan forgalmazzuk Magyarországon. A Furlan pincészet a Prosecco régió legértékesebb területén Valdobbiadene-ben található. A régió egyik vezető családi pincészete, nagyon jó területekkel és minden igényt kielégítő választékkal. Nem csak DOC, hanem DOCG területekkel is bírnak, amik csak a Prosecco területek egy nagyon kis, alig 5000 hektáros részére terjednek ki. Mindenképpen térjünk be hozzájuk most virtuálisan és kósotoljuk meg Millessimato 2018-as italukat. 2018 hajszállal alacsonyabb savakkal bír az átlagnál, de vannak, akik épp ezt a könnyedséget szeretik benne.
Valdobbiadene környéke tele van jobbnál jobb éttermekkel. Ha majd arra járunk, mindenképpen válasszunk egy barátságos, nem túlzottan elegáns, de jegyzett éttermet. Ilyen például a Tre Noghere, amely a Michelin Guide szerint Bib Gourmand kategóriájú, tehát nagyon jó ár/érték arányú étterem, a Glera ültetvények kellős közepén található kis falusi házban található. Ilyenkor tavasszal spárgát ehetnénk minden mennyiségben, amihez tökéletes a Prosecco, de a nem messze, Friuliban készülő San Daniele sonkáit is mindenképpen meg kéne kóstolnunk hozzá.
Az estét pedig Valdobbiadene belvárosában fejeznénk be, ahol „bár-hoppingolhatunk” újabb és újabb érdekes prosecco-kat fedezve fel.
Kovács Tibor
Pezsgőről szóló további blogbejegyzésünk: Champagne és Prosecco - A csillagok íze