Amikor 1896-ban először megjelent a Cloudy Bay Sauvignon Blanc az angol piacon egyetlen kóstolás elég volt ahhoz, hogy meghódítsa a világpiacot. Az Új-Zélandi Sauvignon Blanc-ok lenyűgöző illata azóta is sokkol mindenkit, aki először kóstolja. Ilyen „Atyaúristen, ez meg mi?” élményt kevés bor ad, de egy tokajival, most mindenki megtapasztalhatja, ha megkóstolja Kvaszinger 2021-es Tokaji Sárgamuskotályát. A fajtát már figyeljük egy ideje és egyre több új, könnyed illatos száraz bor készül belőle, ami nagyon szerethető karakterrel rendelkezik. A Sárgamuskotály Tokaj egyik engedélyezett fajtája és hagyományosan tulajdonképpen a legkevesebb presztízzsel rendelkezik. Görög eredetű régi fajta, és ugyan a muskotályok családjába tartozik, de illata és karaktere eltér tőlük, nem olyan parfümös nehéz, kesernyés, hanem sokkal könnyedebb virágos. Kvaszinger valamire rátalált a borával, ahogy annak idején a Cloudy bay is új stílust teremtett. Már az első pillanatban lenyűgöz. Nagyon erőteljes, könnyen azonosítható, de szerethető az illata, amit a bodza dominál. Mintha egy bodzavirággal teli edénybe szagolna az ember. De ott van a mandarin, a narancsvirág és a sárgadinnye is. És most ne azt képzeljük el, amikor a sommelierek áradoznak egy borról, olyan illatokról beszélnek, ami nekünk nem jutott eszünkbe. Itt mindenki megkapja ezt az élményt, pont úgy, mint az Új-Zélandi borok esetén. Kvaszinger borának másik nagy érdeme és ebben is kihívást jelent az Új-Zélandiaknak, hogy rendkívül elegáns savakkal rendelkezik Sárgamuskotálya. Tokajról mindig a nehéz savak jutnak eszünkbe, de itt eltalálták azt, amit egy tavaszi-nyári bornak adnia kell. Élénk, de könnyed elegáns savak, amikor a bor egyszerre tölti be az üdítőital és a bor funkcióját. Amikor nem érzed, hogy ehhez szóda kellene, hogy a nyári napon elfogyaszd, mert fárasztónak nehéz savai vannak, hanem magában is üdít-frissít, ahogy a reklámokban. Az Új-Zélandi Sauvignon Blanc-ok egyik nagy erénye éppen ez, és itt sikerült ezt is eltalálni.
Talán könnyedségében van titka, mert az amúgy sötétebb héjú szőlőből nagyon világos, szinte teljesen átlátszó bort készített a fiatal borász. Reméljük kitart a stílus mellett.
Véleményünk szerint, ha ilyen Sárgamuskotályok készülnének Tokajban, azok komoly piaci népszerűségre tehetnének szert és végre lenne egy olyan borunk, ami populáris a szó jó értelmében, mert szerethető és igazán jó élményt ad.
Kupa-Kovács