Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Húsvéti Akció - Húsvéti körkép – Milyen bort ajánlanak a Húsvéti ételekhez a borászok?

Húsvéti Akció - Húsvéti körkép – Milyen bort ajánlanak a Húsvéti ételekhez a borászok?

Húsvéti körkép – Milyen bort ajánlanak a Húsvéti ételekhez: Márton és Lányai, Sauska, Pátzay, Tiffán, Vesztergombi, Vylyan, Kvaszinger, Egly, Gróf Buttler, Serpens - AKCIÓBAN

A Húsvét, ugyan vallási ünnep, de ahogy neve is sugallja egyúttal egy hatalmas gasztronómiai fieszta, vagy egyszerűbben egy hatalmas véget nem érő eszem-iszom. A népi szokások csütörtöktől keddig minden napra megmutatják nekünk, hogy milyen ételeket szokás fogyasztani és minden napra jutnak finomságok bőséggel. MI is összeállítottunk egy bor és pálinka sort a Húsvéti napokra, amelyeket az ilyenkor szokásos ételekhez érdemes fogyasztani. Ehhez borászokkal beszélgettünk, hogy ők milyen ételhez javasolják boraikat. Alább közel egy tucat bort és ételt találtok, amikhez a borászatok akciókat is párosítottak, hogy ezzel járuljanak hozzá a húsvéti dínom-dánomhoz. Ez egészíti ki a már meglévő húsvéti olasz borcsomagunkat, a La Pasqua-t.

Húsvét-borok-akció

Márton és Lányai pálinka – Kajszibarack pálinka - Aperitif és digestive – Ami keretet ad a Húsvétnak

A Húsvét minden ellenkező híresztelés ellenére akkor kezdődik el, amikor megisszuk az első pálinkát. Talán nem is lenne Húsvét e nélkül. A kiadós lakoma előtt kötelező egy pohárka pálinka, hogy megágyazzunk a garantált túl evéshez. Ha van anti-fogyókúra nap, akkor az a húsvéti lakoma. A gyomorpróbáló étkezést, pedig muszáj pálinkával befejezni, hogy valahogy életben tartsuk magunkat a következő napig. Tulajdonképpen a Húsvétot a pálinka foglalja keretbe, a képen pedig jó ételek és jó borok vannak.

Sauska pezsgő - Húsvéti - Tormás-sonkás tojáskrém

Aszúval zárjuk a Húsvéti lakomát, de nyissuk pezsgővel. Koccintsunk az ünnep és szeretteink tiszteletére és azért is mert olyan szépen hangzik a pezsgőspoharak csilingelése. A magyar pezsgő készítésének nagy hagyománya van, de ez főként Budapesthez volt köthető. Az utóbbi évtizedben azonban egyre több borászat kezdett nagyobb méretű pezsgő készítésbe és kiderült, a magyar borvidékek és fajták meglehetősen jó alapanyagnak bizonyultak. Tokajban a Sauska pincészet folyamatosan fejleszti borászatát és új területekre tör be. Ilyen a pezsgő is, amibe nagy energiát fektetnek és úgy tűnik nagyon sikeresen. Mi fogyasztók nagy szerencséjére. Kiderült, a Furmint határozott savaival tökéletes pezsgő alapanyag, A Sauska Tokaj egyre több szép pezsgővel örvendeztet meg bennünket, amivel nemzetközi szinten is szépen szerepelnek. Idén Brut pezsgőjük a Decanter wine awards-on ezüstérmet nyert.

A nagy Húsvéti lakoma előtt, miközben pezsgőinket kortyoljuk érdemes néhány falattal megágyazni a következőknek. Az egyik hagyományos krém, amit friss kenyérrel fogyaszthatunk a tormás-sonkás tojáskrém, amiben minden fontos eleme megtalálható húsvéti ételeknek. A torma tökéletesen harmonizál a pezsgő buborékokkal és kart karba öltve együtt emelik a hangulatot.

Pátzay Borbirtok – Prémium Chardonnay 2018 – A Chardonnay du Monde ezüstérmese

Mivel a Pátzay Borbirtokhoz egy borhotel is tartozik, ahol normális időkben étterem is működik, egy vágyott menüsort állítottak össze. A menüt „ízlelgetve” elképzelhetjük milyen lenne az élet karantén nélkül, ha a hotel teraszáról néznénk a balatoni kilátást és finom ételekhez kortyolgatnánk a Chardonnayt, amely a legrangosabb versenyen, a Chardonnay du monde-n nemrégiben ezüstérmet szerzett. 

Ez a Chardonnay a húsvét szempontjából nagyon sokoldalú bor, szinte bármelyik fogáshoz ajánlhatjuk. A bor hordóban erjedt és hordóban érett. Kb. 60%-a újhordóban a maradék másod- és harmadtöltésűben. Összesen 9 hónapot töltött benne, ebből hatot finomseprűn.

Enyhén füstös, vajas jellege jó illik akár a sonkához is, de a könnyebb húsvéti ételekhez is párosítható. A Pátzay birtok borhoteljének menüjének minden fogásához fogyasztható lenne, de ha ott ülnénk a teraszon, azért még néhány bort megkóstolnánk. Íme a menü.

Előételek:

Házi sonka carpaccio tormakrémmel, füstölt fürjtojással és marinált lilahagymával

Medvehagymás "sárgatúróval" göngyölt parasztsonka fátyol szeletek, marinírozott kápia paprikával.

Főétel:

Kacsazsírban konfitált báránygerinc, rozmaringos csipkebogyó dzsemmel tekert polentával, és chilis-csokis jus-vel.

Serpens Somos furmint 2018 - Főtt sonka változatos formákban

Nincsen Húsvét sonka nélkül és az erős ízű füstölt sonka kihívás elé állít minden bort, amit párosítani akarunk hozzá. Ehhez csak határozott jó savú, férfias, minerális bor illik. Olyan, mint a Serpens Somos dűlőszelektált furmintja. A Somos egy igazi férfias bor. A több, mint 80 éves tőkék gyökerei nagyon mélyre jutnak a talajban és ezért még száraz, meleg években is szépek maradnak a savak. A férfiasságot a terület ásványossága is erősíti. A hordós erjesztés és finomseprűs érlelés, amit Battonage-nak is neveznek, tovább fokozza a bor érettségét, még olajosabbá és vastagabbá teszi. Olyan bor, amihez komoly étel illik. Sokan gondolják, hogy a húsvéti sonkához vörösbort kell inni, de csak addig, amíg nem kóstolták meg hozzá a Somost. A füstölt erős ízhez jobban illik egy markáns fehérbor, mint egy gyümölcsös vagy tanninos vörös.

Érdemes megpróbálni!

Tiffán rosé 2020 – Tojásos galuska fejes salátával

A rosé fogyasztása étkezés előtt, étkezés közben és étkezés után ajánlott. Sokan szeretnek egy szép tavaszi napon fröccsözgetni, legyen bármi az ebéd. A pénteki Húsvéti menü egyik legnépszerűbb fogásához, azonban a rosé a legtökéletesebb ital. Ez a Tojásos galuska fejes salátával, ami nem csak igazi tavaszi étel, de a nagy húsvéti lakoma előtti Nagy Pénteki étel is. Könnyed, de kiadós, a fejes saláta savassága tökéletes a friss roséhoz. Ha valaki a Nagy Pénteki böjtben elképzelhetetlennek tartja a borivást, nyugodtan elteheti Nagy Szombatra vagy Vasárnapra, megtalálja a helyét a nagy lakomákban is.

A Tiffán pincészet 2020-as roséja egy házasítás, kékfrankos, pinot, portugieser és merlot, ahogy Tiffán Zsolt mondja – Klasszikus magyar stílusban. – Amin könnyű, gyümölcsös bort ért, amit enyhe fűszerek egészítenek ki. Reméljük, szép idő lesz Húsvétkor, ami még a tojásos galuskánál is jobban megy a roséhoz.

Vesztergombi Turul 2016 – Sertéspofa zöldséggel

A sertéspofa zöldséggel a Húsvét hétfő egyik hagyományos népi étele. A zöldséggel együtt puhára főzött pofát akár könnyűnek is tekinthetjük a vasárnapi sonkázáshoz képest. Ehhez egy olyan bor illik, amelynek van elég teste, de van benne finomság és nem erőteljesek a tanninok. A Vesztergombi Turul cuvée a pincészet egyik népszerű bora éppen ilyen. 60%-ban Cabernet Franc-t és 40%-ban Merlot tartalmaz. Ez a két bordó fajta mondható a barátságosabb lágyabbnak a Cabernet Sauvignonhoz képest. Selymesebb, kedvesebb bort ad, amely a sertéspofához kitűnően illik.

Egly Villa Rustica Kékfrankos 2018 – Főtt füstölt sonka

A Serpens Somosnál azt írtam, hogy a sonkához fehér és vörösbor is párosítható. Ha már így tettem, kénytelen vagyok egy vöröset is ajánlani hozzá. Méghozzá egy igen különlegeset. Az Egly pincészet borai nagyrészt bio és természetes borok, de mindegyik elkészítését igyekeznek hagyományos, kemikáliák nélkül végezni. Ezt a kékfrankost, ami a Baglyas hegyen 1619 óta jegyzett dűlőben termett és a régi hagyományokat felelevenítve készítették. Kádban, nyíltan erjesztették és nem az oxigéntől elzártan modern technológiával. A gyümölcs igazi énjét szeretnék kihozni a szőlőből és úgy gondolják, ezt így sokkal jobban megtudják tenni. Némi merlot szőlő is van benne, de a kékfrankos fajtajellegét szépen hozza, a cseresznyés illatok mellett fűszerek is találhatók, amik még inkább alkalmassá teszik a sonka mellé való kortyolgatásra.

Gróf Buttler Kadarka Superior 2015 – Sonkás tészta

A sonkás tészta a legegyszerűbb, végtelenül ízletes és ráadásul környezettudatos húsvéti étel. Tulajdonképpen a húsvéti morzsaparti része, amit hétfőn vagy kedden esznek, amikor már unjak a sonkát eredeti formájában. A Húsvéti sonkát ledarálják és ebből készítenek egy jó magyaros tésztát. Én tipikus magyar ételnek tartom, szerintem még Olaszországban sem esznek ilyet. A tipikus magyar borhoz pedig tipikus magyar bor dukál. A Kadarka tökéletes választás és a Buttler pincészet kadarkája pedig, ha lehet még tökéletesebb. A Buttler kadarka fogalom, hihetetlenül érett fűszeres bor, amely annak a példája, hogy a kadarka jó helyen és jó években mire képes.

Vylyan Mandolás Cabernet Franc 2016 – Báránylapocka sült zöldségekkel és óriási gombócokkal

A bárány a Húsvét legfontosabb és Európában szinte minden országban készített étele. A hagyományt részben az Ótestamentum áldozati bárányából, és Jézus az emberiségért hozott áldozatából vezetik le, akit neveznek  Isten bárányának is. A nem vallásosak pedig csak élvezik az ilyenkor tökéletes méretűre növő tejesbárányok húsát. A bárányhús a bor szempontjából érdekes étel. Sokan esküsznek rá, hogy fehérbort kell inni hozzá, de egy megfelelő savú vörösbor és elkészítési mód tökéletes párosítás lehet. Debreczeni Mónika, a Villányi Vylyan Pincészet vezetője Húsvétkor mindig bárányt készít a családnak. Az utóbbi években báránylapockát zöldségekkel. Ehhez borsot, kakukkfüvet, babérlevelet, paradicsomot és vörösbort is használ. Köretként pedig rozmaringgal, kakukkfűvel, petrezselyemmel és sajttal készült nagy méretű gombócokat tálal.

Ehhez az elkészítési módhoz pedig tökéletes a Mandolás Cabernet Franc, Villány legígéretesebb fajtája, amely jó savú, nagyon gazdag illat- és ízvilágú bor, a Mandolás-dűlő termése. Ez egy déli kitettségű katlanszerű dűlő, ami nagyon jól tartja a meleget és minden évben szép érett borokat eredményez. Végül, de nem utolsó sorban a Mandolás az egyik legjobb magyar Cabernet Franc, amit önállóan is érdemes kortyolgatni az ebéd után.

Kvaszinger – Relique tokaji 6 puttonyos aszú 2016 – Sárgatúró (édestúró)

Az aszúnak nem szabadna lemaradnia egyetlen magyar ünnepi asztalról sem. Az, ami a franciáknak a Champagne, az nekünk az aszú. Az ünnep egy különlegessége, de nem megnyitja, hanem lezárja vacsorát, megkoronázza az ünnepnapot. Nem is ajánlunk soha ünnepi étkezést aszú nélkül, mert valóban emeli fényét. Ez a legmagyarabb borunk, mert ezt nem lehet utánozni, és a történelem folyamán ez szerezte nekünk legnagyobb hírnevet. Megérdemelt hírnevet. Teljes egészében természetes módon készült édesbor, ami kevés más borról mondható el a világban. Ráadásul a helyi szőlőfajtáknak, főleg a furmintnak köszönhetően olyan harmonikus, aminek valóban nincs párja. A cukrot a furmint savai egyensúlyozzák ki és ettől lesz az aszú bor és nem cukros ital. Évtizedekig érlelhető és ami az ünnep szempontjából még lényegesebb, kinyitás után, akár több hónapig nem romlik a minősége. Ezért, ha nem fogy el a teljes üveg Húsvétkor, nyugodtan tegyük vissza a hűtőbe és ha majd Pünkösdkor befejezzük, nem érzékelünk minőségromlást.

A Kvaszinger Pincészet 2016-os Relique aszúja, ugyan még nagyon fiatal, de nagy élményt nyújtó bor, szépen illik az ünnephez. Fiatal kora ellenére sok díjat gyűjtött,  Vinagora arany éremmel, Decanter aranyéremmel és Országos Borverseny Aranyéremmel  is büszkélkedhet. Teljes egészében Furmintból készült.

Az ország ezen részén sokan készítenek Húsvétkor Sárgatúrót vagy ahogy itt néha mondják Édestúrót. Ez az egyszerű édesség, a neve ellenére nem tartalmaz túrót, hanem tojást főznek tejben túrószerűre és a sajtokhoz hasonlóan gézben kicsöpögtetik belőle a nedvesség jó részét.

Kupa-Kovács 

ÖSSZES HÚSVÉTI AJÁNLATUNKAT ITT TALÁLOD!