De tegyük félre a tréfát. A Húsvét nagyszerű alkalom a jó borok fogyasztására és ebben szeretnénk tanácsot adni.
Először is itt vannak a hétfőig, azaz március 25-ig felhasználható Húsvéti Ajándékkupon kódok, amelyek akár külön-külön is felhasználhatóak:
husvet1500 - Amely 30.000- forint vásárlástól használható fel
husvet1000 - Amely 20.000- forint feletti vásárlástól használható fel
(A kupon borra, pezsgőre és pálinkára érvényes. A többi szeszesitalra és 50%-os akcióinkra nem.)
Az ünnep előtt ugyanis érdemes elgondolkodni, hogy milyen borsort állítsunk össze. Mi illik legjobban a menühöz, amihez szintén adunk ötleteket. De van még egy komoly előnye az ünnepnek. Ilyenkor általában többen isznak bort és így lehetőség nyílik több fajta bor kóstolására. Ha például egy 8 fős társaság gyűlik össze, akkor már akár egy komoly 5-6 borból álló sort is végigkóstolhatunk a nélkül, hogy megártana. Éppen ezért tényleg jól fel kell készülni az eseményre.
A Húsvéttal szerencséje van borkedvelőknek!
Három napig tart a dínom-dánom és ezért szinte mindenféle bor előkerülhet. A hagyományos húsvéti menü lehet nagyon változatos. Vegyük végig a lehetőségeket.
Nagyszombaton a menü lényege a sonka:
Főtt sonkás hidegtál előételnek, de ha valaki bonyolítani akarja, csinálhat akár párolt sonkát bormártásban, főételként nagyon izgalmas.
A sonkán kívül néhányan készítenek töltött tojást előételnek. Hogy a hangulatot feltüzeljük ajánlhatnánk pálinkát is, amihez a Márton és Lányai málna pálinka tökéletes. Aki azonban valami könnyebb, de szintén vérpezsdítő italra vágyik igyon egy kellemes olasz Proseccot, például egy Furlant, ami tökéletes aperitif, de megy a tojásos előételekhez és jól esik a tavaszi napsütésben kortyolgatni.
Aki igazán menő akar lenni az fonott kalácsot süt. A kalács és a sonka komoly mozgásteret ad a borválasztásra. Bármilyen furcsán hangzik a füstölt sonkához tökéletes egy nem túl tutti-fruttis rosé, mint a Pátzay Pinot Noir Rosé vagy egy testesebb barrique fehérbor, mint a Thummerer battonage Chardonnay, esetleg egy testesebb Furmint a Serpens Somos. A fehérbor azért ajánlható, mert ezt, szinte sosem esszük magában és a torma, vagy mustár, esetleg hagyma teljesen megöli a vörösborokat. Nem érdemes drága vöröseket fogyasztani, ha a sonkát nem magában esszük. Egy közepesen testes villányi is megteszi, mint a Ipacs-Szabó Villányi Inni jó.
Amikor azonban egy két falatot teljes valójában szeretnél élvezni egy jó parasztsonkából, akkor ahhoz testes vörös dukál. Még inkább így van ez, az étkezés befejezése után, amikor már csak sziesztázunk és beszélgetünk a családdal. Ekkor már érdemes kinyitni egy nagyágyút például a Gróf Buttler Egri Bikavér Superior, Nagy-Egedet, vagy egy Tiffán Luciat, vagy még inkább egy Gere Kopárt.
Húsvét vasárnapján a hagyományok szerint a bárányé a fő szerep, mint a Tárkonyos Bárányleves, Tárkonyos bárány rizzsel vagy egy Zöldséges bárány. Ehhez visszakóstolhatjuk a Furmintot, de azért, hogy biztosra menjünk érdemes erre a napra egy másikat venni, ha pedig már másikat iszunk érdemes kipróbálni mondjuk a Disznókő furmintját. Ezen a napon már a szombati sonkából elkezdik főzni a sonkás tésztát, ami a gyerekeknek is izgalmas étel, nekik semmilyen bort nem ajánlunk.
Hétfőre a klasszikus fogás, amivel a két napi traktát le lehet vezetni egy Burgonya leves, Zöldséges marhanyelv vagy Csirke minden mennyiségben. Ide rosét ajánlunk, például a Vylyan kakast.
Nem ejtettünk még szót az édességekről. Az egyik igazi Húsvéti desszert a sárgatúró, ezt azonban kevesen készítenek. Néhányan kelt bejglit szolgálnak fel, de az egyszerűbb kelt tészták is népszerűek.
A kalandvágyóbbak készíthetnek Húsvéti édeskenyeret. A következő napokban Húsvéti piskótatorta, Rumos szelet, Rumpuding a hagyományos étel. Hétfőre marad a Töltött kalács, a Pozsonyi kifli, vagy a Lotti kifli.
Ezekhez az édességekhez igyunk tokaji édes bort, ne egy túlzottan édeset, egy 5 puttonyos aszút, de akár egy késői szüret is tökéletesen megteszi. Például Grand Tokaj Aszút, de egy Kvaszinger Bűvös.
Ha pedig még mindig „szomjasak” lennénk igyunk egy kis birs pálinkát, hogy „lenyomjuk” az egészet.
Sétáljatok és sportoljatok sokat mellette és akkor talán plusz kilók nélkül túlélitek. Írjátok meg milyen volt!
Foglaljuk össze végül az ajánlott borokat, amelyből egy szép kóstolósor áll össze:
Furlan Treviso Prosecco DOC Spumante
Serpens Somos 2018
Thummerer Battonage Chardonnay 2022
Disznókő furmint 2022
Vylyan Kakas 2023
Pátzay Prémium Pinot Noir rosé 2023
Tiffán Villányi Lucia 2016
Gróf Buttler Egri Bikavér Superior, Nagy-Eged 2015
Gere Kopár 2020
Kvaszinger Bűvös 2019
Grand Tokaj Aszú 2013
Kupa-Kovács