Gere Kopar - Meddig érdemes eltartani a Kopart?
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy hány évet bír ki egy Kopar, meddig érdemes eltartani. Az új Kopar évjárat tiszteletére egy kísérletet végeztünk ennek megállapítására. Kinyitottunk egy 2003-as Kopart, ami éppen 20 éves, hogy megnézzük mit is tud két évtized után ez a bor. 2003 nagyon meleg év volt alacsonyabb savakkal, ezért arra számítottunk, hogy ellágyul a bor, de ez még 20 év után sem következett be. A színe tökéletes, egy picike opálossággal, de mivel a Kopar bort már abban az időben is csak enyhén szűrték, ez várható is volt. Az illata igazán érett jegyeket mutat, füstölt szalonna, dohány, kávé, cheddar sajt, cserzett bőr. A szájban megjelent egy enyhe édesség és élnek még a sötét gyümölcsök, a szilva, de itt is kellemes füstös, pörkölt jegyek mutatkoznak. A kísérlet mindenesetre bizonyította, hogy 20 év nagyon jót tesz a Koparnak.
Gere Kopar Történelem: Visszatekintés
1997, az első Gere Kopár évjárat óta sok víz lefolyt a Dunán, sokat fejlődött a magyar borágazat és talán egy picivel még ennél is többet Geréék, mert valami miatt az ő boraik neve jobban cseng a fogyasztók fülében az átlagnál. Nem kérdés, hogy a Koparból azóta nemzetközileg is értékelhető brand épült, egy referenciapont a magyar borászatok számára. Sokan szeretnék sikerét leutánozni, kisebb nagyobb sikerrel. 1997-ben azonban még egy más világ volt, csak egy évtizednyi tapasztalat volt mögöttük és a magyar piac ugyan már nyitottabb volt a minőségi borokra, de még a fogyasztók sem voltak olyan kifinomultak, mint ma. A Gere Kopár együtt fejlődött az ő ízlésükkel, hogy eljusson a mai stabilitásához, megbízhatóságához. A mögöttes technológia kifinomuljon és a Gere család kitapasztalja, hogy mitől is lesz Kopar „A Kopar”.
A Gere Kopar evolúciója
A Kopar elkészítésében sok változás volt az elmúlt közel 30 évben. Ez egyfajta evolúció, a Gere család tanulási folyamata.
Először is az évek alatt az ültetvények bio művelésűvé váltak, a terhelés pedig lefeleződött. A 90-es évek végén még 10 fürt is lehetett egy-egy tőkén, ma már az 5 is soknak számít. Ennek ellenére a régi Gere évjáratok elképesztően jól tartják magukat. Ma már stabilan három dűlőről szüretelik a Kopar termését és ezeket kombinálják, hogy a végeredményként eljussanak a borról való általános elképzelésükhöz minden évben. Ahogy Gere Andrea elmondja a fő cél, hogy minden évben
„Elegáns stílusú, harmonikus bor készüljön. Legyen gyümölcs, ne uralkodjon el a fa, vagy túlérett jegyek, a töppedt szőlő jegyei. Hanem ott legyen a gyümölcs, mint vezető. Az évjáratok nem egyformák. Épp ez a szép a borászkodásban, minden évben más anyagból kell megalkotni, amiről úgy gondoljuk megfelel elveinknek. Ehhez azonban sokat kellett tanulnunk.”
Az egyik nagy változás 2006-ban következett be, amikor is az addig másodhegedűs Cabernet franc lett a Kopar domináns fajtája. „A Franc és Villány jó megértik egymást.” – mondja Andrea. De erről mi fogyasztók is tudunk mesélni.
A harmóniához nagyban hozzájárul az ideális hordóhasználat. Gere Andrea szerint talán ebben változtak és tanultak a legtöbbet. 25 év alatt megtalálták az ideális hordóméretet, gyártót és pörkölést. Ma már 300 literes hordókat használnak, ami kevésbé telepszik rá a borra és kizárólag zempléni tölgyből készültet. Tapasztalatuk szerint a dél-magyarországi tölgyek magasabb csersav tartalommal rendelkeznek és a villányi szőlőkben van elég tannin, nem szükséges a hordótól még többet kapni. Két magyar gyártó hordói bizonyultak a legjobbnak az évek alatt és az ő hordóikat médium és médium plusz pörköléssel veszik, de a gyakorlatban ezek valójában ugyanolyan pörkölési szintet jelentenek.
Geréék már azt is kitapasztalták, hogy melyik fajtának, melyik dűlőnek mennyi hordóra van szüksége. A bor összeállításánál ennek nagy jelentősége van. A Kopar elkészültét megelőző hosszas kóstolások során, előbb fajtát, majd és dűlőt, és kádárcégeket kóstolják. Ez a folyamat legalább két hónapnyi időt vesz igénybe.
„Az is tudjuk már, melyik fajtából melyik dűlőben mit várhatunk, ami komoly mozgásteret ad ahhoz, hogy tudjuk tartani a Kopar stílust. „– teszi hozzá Andrea.
A borokat úgy alkotják meg, hogy az hat-nyolc éves korukra érik el, amit szeretnének látni, de a gyümölcs miatt szerethetők már fiatalon is.
Milyen év volt 2020?
A 19-es markánsabb, kicsit szélsőségesebb év volt erősebb savakkal, a 2020-as ezzel szemben kiegyensúlyozottabb, simulékonyabb befogadhatóbb. minden időben zajlott, nem lesz akkora sűrűség, mint az előző évben, de szép játékos, sokkal szerethetőbb évjáratot láthatunk.Az évjárat időjárásáról pedig Andrea így számolt be.
„A 2020-as év különleges volt, hiszen a tél jelentősen kitolódott, azonban a metszési munkák időre elkészültek. Március végét egy váratlan lehűlés és havazás jellemezte, de a szőlőültetvényeket nem érte kár. A kevés csapadékot hozó időjárás áprilisban tovább tartott. 2020-ban a tavasz szintén hűvösebb volt a megszokottnál, többször is hidegfront érkezett. Az ültetvények kezdetben lassabban növekedtek, ám a későbbiekben a természet ledolgozta a hátrányt és a szőlő szokásos ütemben fejlődött. A virágzás időpontja május vége és június eleje közé tehető, ami idén néhány nappal tovább tartott. 2020-ban a gondozási feladatok nem egyszerre jelentkeztek minden területen. A betegségek és kártevők jelentős megjelenése elmaradt, a szőlőültetvények egészségesek maradtak a szüretig. A szüreti munkálatok gyorsan haladtak, és még a kényesebb Portugieser fajtából is szép, egészséges szemeket szüretelhettünk. A meleg, száraz időjárásnak köszönhetően a kései érésű fajták is gyorsabban beértek, ezért a szüret október 10-ig már be is fejeződött. „
A végterméket a szerencsésebbek már meg is kóstolhatták a Dohány utcai üzletünk bemutatóján, és meggyőződhettek róla, hogy egy újabb igazi Kopar évjárat kerül nemsokára a piacra. Itt Gere Attila személyesen kóstoltatta a borokat. Szerencsére ezt a feladatot még nem adta át a lányának. Az esemény olyan jól sikerült, hogy egy újabbat is tartunk belőle október 12-én.
Kupa-Kovács