Ignotius – Tavaszi bor
„S tavasz s virág s napfény és szerelem:
Élj és ragyogj és ne törődj velem!”
Még van egy hetünk a farsangi időszak végéig, most kell kihasználni a lehetőséget egy vidám beöltözős mulatozásra. Az összes ünnepünk közül egyértelműen ez a leginkább a jókedvé. A tavasz reménye a tél szürkeségének vége. Mi lehet ennél örömtelibb? Honnan ered a farsang és főleg milyen bort érdemes ilyenkor inni? Ez itt a kérdés.
Farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtte ki magát. Így lett ez gyakorlatilag a zajos mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és a párkeresés, vagyis a tavaszi zsongás időszaka. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos nép és természetesen a kereszténység hatása érvényesült bennük. A farsangnak a böjti időszak vet véget, ezért aztán kétszeres okunk van arra, hogy kiélvezzük. A világ leghíresebb farsangi mulatsága a Riói karnevál, amit már 1928 óta megrendeznek. A másik a Mardi Gras, amit New Orleans városában rendeznek, amely eredetileg francia hagyomány és név, de igazán ismertté az USA-ban vált.
Térjünk tehát vissza a lényeghez, a mulatozáshoz: mindenki tudja, hogy az ünnepek nem léteznek ételek és isteni borok nélkül.
A farsang legjellegzetesebb étele a farsangi fánk. A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés.
Ezen kívül a böjti időszak előtt engedjük meg magunknak azt a kényelmet, hogy egy kicsit falánkok lehessünk, hódolva a fánk iránti élvezetnek.
A világ más tájain is a fánk a kedvenc farsangi étel, de ez alól vannak kivételek. A brazilok, inkább a hagyományos ételeiket fogyasztják, mint a babos disznóhúsos Feijoada, ami mintha a Bud Spencer filmekből lépett volna elő. A Mardi Gras-on a cord dog, vagyis a csöves kukorica dívik. A németek természetesen friss perecet és kolbászt esznek. A legtöbben azonban megmaradnak a fánknál.
Fánkból rengeteg választék van, fajtából, és ízből is alig lehet válogatni. Létezik a középen lyukas amerikai, a szalagos magyaros, de ott a van a csöröge is. Barackos, epres, málnás, a mindenki által közkedvelt vaníliás, és az örök klasszikus: A csokis. Ebből az édességből nem lehet eleget enni, a határ a csillagos ég.
El is jutottunk a végső kérdéshez. Mit igyunk farsangkor?Milyen bor illik a farsanghoz?
Az attól függ milyen a fánk. A csokishoz vörösbort ajánlanék, kadarkát, vagy pinot noirt. Szekszárdról vagy Villányból. Sauska kadarkája vagy a Vesztergomb Pincészeté nagyon megfelel hozzá.
De természetesen legtöbben lekvárral esszük a fánkot. A barack intenzív íze mellé egy rosé tökéletes, amely illik a tavaszhoz is. A Pátzay Pinot Rosé biztosan jó választás, amelyből már megérkezett a friss évjárat is! De rosé kínálatunk rendkívül széles és nagyon nehéz melléfogni.
Természetesen egy könnyebb késői szüretelésű tokaji borral is kísérhetjük a fánkot, hiszen bármilyen édes dolog mellé fantasztikus. Kvaszinger borai vagy a Serpens Pincészet könnyebb édes bora, a Tokaj Sweet megfelelő választás és a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon. A tavaszhoz illenek a könnyed borok, Tóth Ferenc 2021-es Egri csillag borát ők maguk is a tavasz borának nevezik és valóban jól kiegészíti a farsangi mulatságokat.
Jelmezre fánkra és borra fel. Űzzük el a telet és a rosszkedvet. Mindenkire ráfér!
Kupa-Kovács