Fonterutoli - Mazzei házasság - A Chianti szíve
Fonterutoli az egyik olyan aprócska település egy toszkán domb tetején, Siena mellett, aminél felkiáltunk, autózás közben, hogy odanézz, milyen gyönyörű. Fonterutoli olyan kicsi, hogy senki nem ismerné nevét a világon, ha nem készítene itt a Mazzei család 600 éve bort. Akik azonban ismerik a nevét valószínűleg nem tudják, hogy egy falucska, mert azt gondolják ez csak egy bor neve, vagy esetleg egy várat neveznek így. Pedig Fonterutoli rendkívül fontos szerepet játszott a Mazzei családi borászat történetében. Az ugyanis azzal kezdődött, hogy egy Mazzei lány összeházasodott egy Fonterutoli fiúval. A hírt nem találjuk meg a Telex archívumában, mert 1435-ben történt és ezzel kezdődött el a Mazzei borászat története is. Ettől az évtől datálják a borászat megalapítását. A történelmi igazság nevében a borászatot ugyan Mazzeinek nevezik, de a zászlóshajó boraikat Fonterutolinak. Fonterutoli falucskája, ami tényleg csak néhány tucat házból áll, Siena régióhoz tartozik, de Castellina in Chianti község mellett található, ami Chianti Classico fontos központja. Itt húzódik meg a család szerény, 650 hektáros történelmi birtoka, amelyen 110 hektár szőlő található. Egy apró ökológiai egység olajfákkal, erdőkkel, vadakkal. A birtok egyik igazi különlegessége talaja. Egy hatalmas föld alatti mészkősziklán helyezkedik el, a rajta található földréteg pedig legtöbb helyen a nagyon speciális Albaresenek nevezett keverékből áll, ami mészkő és sok más ásványi anyagot, például magnéziumot tartalmaz. Ezt a talajt tartják a Chianti régió siker egyik fontos elemének. Ezen a területen ugyanis sokkal jobban érzi magát az ilyen meleg klímán a szőlő.
A Mazzei hatalmas sziklájának legendája azonban túltesz ezen is. Az itt készült borokat már régen a „kő borának” nevezik, egyediségét, ásványosságát ennek tulajdonítják.
Chianti - Ne aggódj a bor áráért, bár drága volt, minősége mindenért kárpótol majd..
A Mazzei ma a világ egyik legismertebb és legrégebbi borászata, ami jóval túlterjeszkedett Fonterutoli falucskáján, de több száz évig sikereik ebből a területből táplálkoztak. Több, mint félezer éven és több, mint húsz generáción át képesek voltak fenntartani a minőséget, megőrizni a birtokot és folyamatosan megújulni. Nem könnyű feladat, mert egyszerre kell konzervatívnak, családcentrikusnak és innovatívnak lenni.
A család leghíresebb tagja azonban nem tartozik a borásza alapítói közé, de bor iránti szenvedélyüket valószínűleg neki köszönhetik.
Ő Ser Lapo, avagy Lapo Mazzei, aki egy levelében 1398-ban először használta a Chianti bor kifejezést.
Számunkra a legkedvesebb mondása azonban nem ez. Már a 14. században megfogalmazta a legfőbb igazságot a borokkal kapcsolatban: „Ne aggódj a bor áráért, bár drága volt, minősége mindenért kárpótol majd." Ezt azóta sokféleképpen írták már le, például, „az élet túl rövid, hogy rossz bort igyunk”, de ma is pont olyan igaz, mint 630 éve. A pincészetet Ser Lapo unokája alapította házassága után.
A hagyomány és folyamatosság rendkívüli. Legfontosabb boruk a Chianti Classicot például 123 éve 1900-ban dobták piacra és azóta forgalmazzák és ma is Fonterutoli-ban készül.
Igaz, hogy ma már a szupermodern borászatukban. Ami méltán tart arra igényt, hogy a világ egyik legszebbjének nevezzék. Az olasz borászat tervezés egyik remekműve, amit a Mazzei család avantgárdnak nevez. A több szintes épületben a borok gravitációs módon, készülnek, amelyet ma a legkíméletesebbnek tartanak a borok szempontjából.
A birtok - A Chianti régió szívében
A 110 hektáros birtok rendkívül összetett, ami az egyik garanciája a borok különlegességének. A szőlőültetvényeket 7 különböző terroirba (sajátos talajjal és klímával rendelkező terület) sorolják és 114 különböző parcellára osztják.
A termesztett szőlőfajták a következők: Chianti Classico régióban: Sangiovese, Malvasia, Colorino. IGT területen: Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon.
A területek sokszínűsége egyrészt a talajból, másrészt az eltérő tengerszint feletti magasságokból fakad, amelyek 220 és 570 méter között váltakoznak.
A 114 parcellát külön szüretelik kézzel és külön külön dolgozzák fel. Ez a 114 különböző mértékben eltérő karakterű terület a borászok számára hatalmas lehetőséget jelentenek. Így tudják minden évben a legjobb minőséget garantálni például a Chianti Classico borukban, amelyet a DOCG területekről állítanak elő. A DOCG a legmagasabb minőségbiztosítást jelenti és a Classico ilyen, amely a legrégebbi a Chiantik közül, csak ezek a borok használhatják a fekete kakas emblémát, amit „Gallo nero”-nak neveznek.
A Mazzei család számára a hosszú évek tapasztalata a Castello di Fonterutoli terroirjáról lehetővé tette, hogy a főként köves talajt a legjobban kihasználják, és a legmegfelelőbb birtokszerkezetet alakítsák ki. A területek egy részén IGT minősítésű borokat készítenek. Ez nem feltétlenül jelent minőségbeli különbséget, csak annyit, hogy a terület vagy nincs benne a történelmileg Chianti Classiconak hívható részben, vagy nem felel meg a Chianti borok házasítási szabályainak.
Évente összesen 700 ezer palack bort készítenek ezek közül a legfontosabb a Chianti Classico. És akkor lássuk a borokat:
Mazzei Fonterutoli Chianti Classico DOCG 2020 - James Suckling 93 pont
Ez a bort a 114 parcella DOCG területiről a kész borok házasításából állítják elő, amelyek a Chianti Classico terület szívében vannak. Az egyedi talaj- és éghajlati viszonyok összessége rendkívüli komplexitást tesz lehetővé. Ez nem csak a cég zászlóshajója és "Best Seller” bora, de meghatározó, stílusteremtő a Chianti classico kategóriában. Ami érhetővé válik, a már említett tényből, hogy ennek az bornak az első évjárattát 1900-ban, palackozta a Mazzei család. A Sangiovese termesztésében és feldolgozásában még ennél is hosszabb tapasztalattal rendelkeznek. Ez a több évszádos tudás teszi a családot a Chianti régió vezető pincészetévé. A borba ma már a Merlot is engedélyezett kisebb mennyiségben és borukba 10%-ban ez kerül. Ez teszi talán még kiegyensúlyozottabbá, elegánsabbá. Erdei gyümölcsök és fűszerek illatával, intenzív és lágy ízzel egy igazán könnyen megkedvelhető bor, amit étkezéshez és poharazáshoz is tökéletesen megfelel.
Mazzei Fonterutoli Poggio Badiola Toscana IGT 2020 - James Suckling 92 pont
Ezt a bort is a Chianti Classico régóba termett szőlőből készítik. Sőt annak legbelső területeiről, amelyek egy 10. századi román stílusú templom körül találhatók, magas fekvésű szőlőültetvényeken. Az IGT jelölés ebben az esetben azért kerül az üvegre, mert itt a Sangiovese mellé 30% Merlot kerül, amely miatt már nem lehetne Chiantinak nevezni. A választás azonban tudatos, mert a bor egyedülállóan ötvözi a Sangiovese frissességét és eleganciáját a Merlot lágy szerkezetével. A Poggio Badiola egy olyan toszkán bor, ami a mai gyümölcsös borokat kedvelő ízlésnek tökéletesen megfelel. Elegáns, friss piros bogyós gyümölcsös ízekkel, bársonyos, aromás.
Mazzei Fonterutoli Ser Lapo Chianti Classico Riserva DOCG 2019 - James Suckling
Ezzel a kivételes Chianti Classico Riservával a Mazzei család híres ősét, Ser Lapo Mazzei-t ünnepli, akiről már tudjuk, hogy levelében először említi a "Chianti" nevet borral kapcsolatban. A címke felső részén hű reprodukció látható leveléből (1398-ból) kedvenc mondásunkkal, gyönyörű kézírásban. "Ne aggódj a bor áráért, bár drága volt, minősége mindenért kárpótol majd." Két kiváló területről, a “Cornia” dűlőről, (250-330 m tengerszint feletti magasság), a “Caggiolo” dűlőről, (290-350 m tengerszint feletti magasság) származik a szőlő. Klasszikus illatokkal nyílik meg, feketeribizli, ribizli és finom ibolya jegyekkel. Meleg és teljes ízű a szájban, erős, sötét édes gyümölcsökkel teli, sima tanninokkal, gazdag és elegáns savakkal. Fűszeres és hosszú, egyértelműen az étvágygerjesztő zsálya és menta jegyei a lecsengésében.
Mazzei Castello Fonterutoli Chianti Classico Grand Selezione DOCG 2019 - James Suckling 95 pont
Ez a vörösbor a Fonterutoli Szőlőbirtok lényegét képviseli. A 1995-ös bevezetésével a Gran Selezione kategória
úttörőjévé vált. Egy kizárólag Sangiovese fajtából készült dűlőszelektált bor, amely a legjobb szőlőültetvényekről származik Castellina in Chianti-ban a "Fonterutoli" dűlőből, ahol a talaj a híres Albarese, 470 méter tengerszint feletti magasságban található. 18 hónapig érlelték 500 literes francia hordókban. Ez egy ragyogó rubinvörös színű bor, mely 100 % Sangiovese szőlőből készül. Illatában enyhe narancshéj és málna jegyei fedezhetőek fel. Ízében bogyós gyümölcsösséget mutat. Tökéletes egyensúly a test, ásványosság és az elegancia között.
A Mazzei Borászat másik 3 birtokát is részletesen megismerhetitek a következő hetekben, melyek közül még egy Toszkánában, Maremmában található (Belguardo), egy a Prosecco régióban (Villa Marcello), és egy Szicíliában (Zisola).
Kupa-Kovács