Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Champagne és Prosecco - A csillagok íze - Bortúrák az otthonodban

Champagne és Prosecco - A csillagok íze - Bortúrák az otthonodban

Az olasz prosecco és a francia champagne, körülnézünk a buborékok világában! A buborékok trónjáról nem lehet a Champagne-t letaszítani. Ő volt a király és ő is marad. Mégis, ha egy Hollywood-i filmben egy jó stílusú, laza színésznek el kéne játszania a király szerepét, az biztosan a Prosecco lenne.

Champagne - Pezsgő Franciaországból

Hogyan segíthet egy háború hozzá egy italt, hogy meghódítsa a világot? Könnyebben, mit gondolnánk. 1871-ben, amikor a poroszok gyors háborúban legyőzték Franciaországot, annyira megtetszett nekik ott, hogy végül is három évig maradtak egész pontosan a Champagne régióban. A pezsgő ekkor már arisztokrata körökben kedvelt ital volt Angliában és Franciaországban, aminek fogyasztását a porosz katonák is meglehetősen élvezték. Annyira, hogy hazatérésük után bizony hiányzott nekik. Mit volt mit tenni, ezek után pénzért voltak kénytelenek vásárolni. A németek ott is ragadtak a pezsgőfogyasztók élvonalában, a világon ma is a második legtöbbet isszák. Hogy jön ez össze a savanyú káposztával? No mindegy!

Prosecco és champagne - Pezsgők

Ma a Champagne olyan egyértelmű sikertörténet, hogy el sem tudjuk képzelni milyen nehéz útja volt a trónig. A többi borvidéknél hidegebb régióban a szőlők érésével sok gond volt és a pincék is hidegebbek voltak az átlagosnál. A palackokban lévő bor a hideg pincében gyakran tovább erjedt és tavaszra buborékok képződtek benne, a borászok legnagyobb bánatára. A buborékok gyakran szét is feszítették a palackokat, de ahogy már Argentínáról szóló blogunkban láthattátok az egyház áldásos tevékenységének köszönhetően rájöttek, hogy ez nem kár, hanem haszon. Dom Perignon vallási buzgósága megalkotta számunkra a tökéletes champagne készítési technológiát. Állítólag így kiáltott, amikor először sikerült a tökéletes italt előállítania.

„Gyertek gyorsan! Ez a csillagok íze!”.

A valóságban azonban már Dom Perignon előtt készen állt a champagne készítésének receptje, és eredetileg ő maga is azon dolgozott, hogyan lehetne megakadályozni, hogy buborékok keletkezzenek a borban. A Champagne azonban csak Dom Perginon után 100 évvel a 19. század második felére vált biztonságosan palackozható és készíthető itallá. A pezsgő ital nem lett gyorsan népszerű és csak az extravagáns és nagyon előkelő fogyasztók kedvelték, a királyok, az angol arisztokrácia tagjai. Ami végül is jó marketingnek bizonyult és hozzájárul, hogy mai napig az előkelőséggel azonosítják. A Champagne egyértelműen a legnagyobb presztízsű buborékos itallá vált, ami vonzotta a követőket. 

Champagne pezsgő - Pommery Champagne

Prosecco - Pezsgő Olaszországból

A népszerű pezsgő italok közül az egyik, az olasz Prosecco, ami néhány tekintetben lekörözte a nagy elődöt. Karrierje ugyan csak a 60-as évek után kezdett felívelni, addig inkább édes, nem mai karakterének megfelelő volt. A Champagne hagyományos erjesztéssel készül, ami palackban történik. Sok idő és kemény precíz munka szükséges hozzá. A palackokat forgatni kell és egyesével kell mindegyikkel külön foglalkozni. Az érés több évig tarthat. A világnak azonban azonnal és egyszerre sok-sok buborékra van szüksége. És itt jön képbe a Prosecco. Ezt tankban erjesztik és akár 6 hónap után piacra is kerülhet. A stílus és beltartalom természetesen teljesen más, de hozzá kell tenni,

a Champagne nem egyszerűen érthető ital és sokaknak nehezen elfogadhatóak nagy savai és érett komplex szerkezete. A Champagne szerelmeseinek természetesen a Prosecco légiessége és könnyedsége zavaró, pont amiért szeretik a világban.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a világon a Prosecco a legnagyobb mennyiségben eladott borból készült ital. 600 millió üveggel készítenek és adnak el, pedig erősen szabályozott, hogy mely Észak-Olaszországi területeken készült italok nevezhetők Prosecconak (ezt egy előző blogbejegyzésünkben a Proseccoról részletesen elolvashatod). Igaz a francia nedűből is több, mint 300 millió üveggel készítenek és fogyasztanak el.

A Champagne-t Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay fajtákból készítik, amiből az első kettő, meglepő módon vörös szőlő. Míg a Prosecco-t a Glera nevű fajtából kizárólagosan. Ez a fajta nem is lenne alkalmas olyan komplex pezsgők készítésére, mint a francia fajtákból készültek.

A nagy pezsgőházak is a 19. században alakultak ki, amelyeket presztízs házaknak is neveznek. Köztük a Pommery-vel, amelyet a Veritas képvisel, neki köszönhetjük a Brut pezsgőt, amit természetesen eredetileg az angol piacra készítettek.

A buborékok úgy tűnik összehozzák az embereket. Szeretjük összejöveteleinket, örömünket, ünnepeinket, vagy győzelmeinket ezzel ünnepelni. De ahogy Churchill állítólag mondta:

„A champagne-t győzelem idején megérdemeljük, vereségben szükségünk van rá.”

Vagyis minden alkalom jó alkalom egy kis buborékra. Mi magyarok nagy pezsgőivók vagyunk épphogy csak nem férünk be a top 10 nemzet közé. Tartsuk meg a jó szokásunkat!

Világ buborékjai egyesüljetek!

Kupa-Kovács