A Cabernet Franc és Richelieu bíboros
Hiába őse és felmenője olyan sok hírességnek, a Cabernet Franc-ra mégis kevesebb figyelem irányul,
habár komoly rajongótábora van. A Cabernet Franc nemzetközi napja december 4-én van, a Három testőr című könyvből/filmből mindenki által ismert Richelieu bíboros halálának napján.
(1000 forintos ajándék kuponkódunk cabernet franc vásárlása esetén: 'PORTHOS'. A legborisszább testőr neve. A kupon felhasználható 15 ezer forintos kosárérték esetén, december 4-én a webshopon, a pénztárnál kell a kódot beírni fizetés előtt).
Furcsa ugyan, hogy valakinek a halálát ünnepeljük, annak ellenére, hogy a Három testőrből tényleg ellenszenves figurának ismertük meg. A történetbe úgy kerül bele, hogy ő volt az, aki először vitt a Loire völgyébe Cabernet Franc-t, ami Franciaország azon részévé vált, ahol tisztán ezt a fajtát palackozzák. A Franc központja Chinon, az ezen a néven palackozott vörösek mind tiszta Cabernet Franc fajták. Chinon egyébként azzal sokkolja az odalátogatókat, hogy egy hatalmas atomerőmű található az ültetvények közepén.
A Cabernet Franc és Bordeaux
A Cabernet Franc-t ennek ellenére, a világban a három Bordeaux-i fajta egyikének tartják, a Merlot és a Sauvignon mellett. Habár jelentősége kisebb a másik két fajtánál. Bordeaux jobb partjára jellemző inkább, ahol mészköves, agyagos és kavicsos a talaj. Nem igazán készítenek olyan borokat, ahol a Franc többségben van, talán az egyetlen kivétel a Château Cheval Blanc, ahol kétharmad arányban szerepel egyharmad Merlot mellett. Ez azonban nem akármilyen pincészet. Bordeaux sztárjai és legdrágábbjai közé tartozik.
A Cabernet Franc, mint szőlőfajta
A Franc korábban érő fajta, mint a Sauvignon és ezért biztosabban terem hidegebb területeken és rosszabb években is. Valamelyest könnyebb bort ad, habár a könnyebb nem igazán jó szó egy ilyen testes borra. Ez a genetika furcsaságát bizonyítja, mert a Cabernet Sauvignon-t a Franc és a fehér Sauvignon Blanc házasításával hozták létre.
Illatjegyei sajátosabbak, mint a többi Bordeaux-i fajtának, amitől felismerhetőbbé válik vakkóstolókon. Vegetális, zöldséges jegyeket mutat, mint a borsó, esetleg zöld frissen vágott fű. Ami leggyakrabban jellemző az a pirospaprika, amit a Cabernet Sauvignon-ban az éretlenség jelének tartunk. Ma már tudjuk, hogy ez a Pirazin (pyrazine) nevű vegyület magas koncentrációjától alakul ki. Ez a vegyület adja a Sauvignon Blanc zöldséges jegyeit is. A melegebb területeken vagy az újvilágban azonban a Francban inkább a gyümölcsök dominálnak kiegészülve egy kis fűszeres csokoládéval.
A Cabernet Franc Magyarországon
Magyarországon a déli régiókban találjuk a legjobb Franc-okat, de Villány az a régiónk, amely szeretné
nevét a Franccal világhírűvé tenni. Ez a terv még 2000-ből származik, amikor a Decanter magazinban Michael Broadbent nemzetközi szakértő egy villányi látogatás után, leírta a mondatot
„A Cabernet Franc Villányban találta meg természetes otthonát.”
A villányi Francok kétségtelenül nagyszerűek és reméljük, hogy elérik hosszú távú céljukat, hogy a világ legjobbjai között tartsák őket számon. Hozzá kell tennünk a teljesség kedvéért, hogy a Franc azonban meleg években más régiókban is szép borokat eredményez, a szekszárdi borászok különösen büszkék a fajtára.
Kupa-Kovács