A prosecco több, mint pezsgő
Valamikor réges-régen, amikor még csak pezsgőt ittunk, az gondoltuk a pezsgő az ünnephez illik, valami alkalom félére. Azokban a régi időkben a pezsgőfogyasztás 90 százaléka az év utolsó heteiben történt. Aztán megismertük a prosecco-t és rájöttünk, hogy ez a kedves, azonnal szerethető, légies ital könnyen megtalálja az utat a szív azon részéhez, ami a boldogságért, a jó hangulatért felel. Kiderült, a prosecco pont fordítva működik. Ünneppé változtat minden pillanatot, nem kell alkalom, születésnap, karácsony, szilveszter. Elég hozzá egy egyszerű kedd este és már egy pohár, ünnepi, sőt romantikus hangulatot varázsolhat belőle. Ez a prosecco misztériuma és nehéz ellene védekezni. Egyszerűen ez egy ilyen ital, könnyed és könnyűvé tesz bennünket. Ellentétben a nehéz Champagne-al, amihez valóban elegáns alkalom és vastagabb pénztárca szükséges.
Sokan gondoljuk úgy, hogy több proseccoval, több lazaság és több nagyszerű alakalom lesz az életünkben. Persze minden jónak van árnyoldala is az életben. Sokan azért aggódnak, hogy a prosecco, akár mértékletes fogyasztása sem összeegyeztethető az alacsony cukorbevitellel és testünk kontrolljával. Szerencsére a prosecco készítők is gondolnak erre. Egy két kivétellel minden proseccoban és pezsgőfélében van valamennyi cukor, mert ebből lesznek a buborékok, de ez nem mindegyikben ugyanannyi. Az üvegen mindig feltüntetik annak szárazságát és minél szárazabb egy ital, annál kevesebb benne a cukor.
A Dry – Száraz italban van relatíve a legtöbb, ebben 17-32 gramm cukor van, ami átlagosan 200 kalória körüli.
Talán furcsa az elnevezés, de az Extra Dry – Extra száraz nem a legextrábban kevés cukorral rendelkező ital. Ez kb. 120 kalóriát tartalmaz poharanként.
A legszárazabb standard prosecco a Brut – Ez már általában csak 1,5 gramm cukrot tartalmaz poharanként, ami 60-80 kalória.
Ehhez képest minden más ital jóval nagyobb kalória bevitelt jelent. A sör például 250-nél is több kalória, de még a borok is magasabbak, kb. 150 kalória.
A Furlan Prosecco, az igazi "fogyókúra"
Vannak azonban borászatok, amelyek a Brut kategóriát még szárazabbra készítik. Ilyen a Furlan Családi Pincészet Valdobbiadene-ből, amely Brut prosecco-jának egy poharában kevesebb, mint 1 gramm cukor van, így a kalória mennyisége is 40-50 csupán. Ez már szinte nem is nevezhető kalóriabevitelnek. Azt azért nem állíthatom, hogy a pohár felemelésével több kalóriát fogyasztunk, de ha elég messze van a hűtő... A prosecco-k az alacsony cukor mellett, alacsony alkohol tartalommal is rendelkeznek, ami tovább csökkeni a bevitt kalória mennyiségét. Míg a bor jellemzően 12-15 % között van, addig a Prosecco 11% körülit alkoholtartalommal bírnak. Szóval tökéletes Olaszország feeling, csodálatos virágos illatok, szuper laza hangulat és alacsony cukor és kalóriabevitel. Ezt adja a Furlan brut. Kell ennél több? Hát igen, jó lenne a tenger hozzá. Reméljük nemsokára az is meglesz.
A végére egy magyar meglepetés. Az év végén jelent meg Zsurki Sándor brut pezsgője Tokajból. Ez is rendkívül alacsony cukortartalommal bír. A kategória legalacsonyabbika, 6 gramm/liter. Ha még ennél is kevesebb lenne, az már extra brut-nak kéne nevezni. Igaz, ez kicsit testesebb ital, de kalóriában alacsonyabb.
Kupa-Kovács