Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Karácsonyi borok: Milyen bort igyunk a Karácsonyi ételekhez?

Karácsonyi borok: Milyen bort igyunk a Karácsonyi ételekhez?

A Karácsony nem csak a szeretet ünnepe, hanem az évnek az az időszaka, amikor a legtöbbet, a kelleténél többet eszünk. Nehéz ellenállni, egyszerűen túl sok a jó étel és túl sokat vagyunk otthon. Ezért fontos, hogy jól válogassuk meg milyen borokat és pálinkát iszunk. Használjuk ki ezt az időt arra, hogy új ízeket ismerjünk meg.

Karácsonyi Borok - Karácsonyi Ételek:

A Karácsonynak megvannak a sajátos ételei, ami ugyan tájanként és koronként kicsit változik, de nem olyan gyorsasággal, mint a divat. Ugyan a Karácsonyról mindenkinek a nagyon sok étel jut eszébe, a hagyomány szerint böjti étellel kezdődött. A népi ételek ehhez kötődtek, 24-én sok helyen ettek böjti bablevest, ami hús és tejtermék nélkül készült, de a savanyú káposztás és halételek hagyománya is ehhez köthető. Ezért kell egy órát sorban állni ilyenkor a piacon a halasnál és ezért eszik meg a magyarok éves halfogyasztásuk 80%-át Karácsony környékén. A halászlé, a rántott vagy sült hal tradicionális katolikus böjti étel. Édességnek mákos és diós bejglit, vagy mákos gubát készítettek.

Vacsorára már gyakran ettek gesztenyével töltött pulykát, aminek elkészítését ma komoly kihívásnak tartjuk. De asztalra került a töltött káposzta és mivel ilyenkorra estek a disznóvágások, a disznótoros, kocsonya, a húsleves, orjaleves is a menü része volt, de ahol lehetett, még vadhúst is készítettek. Mára ezek közül a leginkább a halászlé és halas ételek maradtak meg, illetve a töltött káposzta. Népszerűvé vált a libamáj és természetesen az elmaradhatatlan bejgli. Ezekhez ajánlunk most borokat.

Karácsonyi Bor- és Pezsgőajánlat

MIndenek előtt kezdjünk egy pezsgővel és akár fejezzük is be azzal......mert, ahogy F. Scott Fitzgerald, amerikai író mondta:  Bármiből a túl sok az rossz, de ez alól kivétel a pezsgő.

Serpens Tokaji Brut
Furlan Prosecco Superiore DOCG

Halászlé

Az egyik legmagyarabb étel, amihez a legjobban az egyik legmagyarabb bor illik. Ez pedig a kadarka, amit valaha az ország szőlőterületeinek 60%-án termesztettek. Könnyed, de fűszeres ital, ami nem telepszik rá a halászlére. Szekszárd neve összeforrott a kadarkával ezért innen ajánlunk egyet és még egyet Villányból, hogy igazságosak legyünk. 
 

Vesztergombi Kadarka

Tiffán Kadarka

Libamáj

Leggyakrabban a libahájból kisült zsírban sütik egészben és nem csak finom, de szép is lesz. A libamáj legtökéletesebb italpárosítása a tokaji édes bor. Akkor járunk a legjobban, ha legalább 5 puttonyos aszút választunk, de akár egyszerűbb édes bor is megteszi. A libamáj édeskés zsíros ízvilágával, hihetetlenül jól harmonizál a gazdag zamatos tokaji bor.

Disznókő Tokaji Furmint Kései Szüret 
Serpens Tokaj Sweet

Rántott ponty

A rántott ponty, ami nagyon sok karácsonyi asztalra felkerül egy erős ízű hal és külön szakértelem kell elfogyasztásához. Legalábbis én így érzem, mert nekem nem szokott könnyen menni. A friss pontynak nagy rajongótábora van és fontos, hogy jó fehérbort igyunk hozzá. Ehhez a balatoni vagy tokaji száraz borok a legjobbak.

Pátzay Tégladomb (Szürkebarát)
Kvaszinger Hatalos Furmint Superior
Serpens Tokaj Dry

Gesztenyével töltött Pulyka

Ennél grandiózusabb ételt nehéz elképzelni, egy egész pulykát megsütni nem kis feladat, de ha elkészült és kirakjuk egészben az asztalra, akkor az tényleg üt. Gyönyörű és finom. A pulykához inkább könnyebb vöröset, rosét vagy akár fehéret ajánlanánk, de ha gesztenyével van töltve egyértelműen egy testesebb vöröset fogyasszunk hozzá.

Tiffán Lucia
Vesztergombi Turul

Töltött káposzta

Sokféleképpen készítik, de mindenféleképpen nagyon finom. Szabolcs egyes részein még édes káposztába is töltik, de úgy is izgalmas. A Kolozsvári, ami kolbásszal készül az egyik kedvencem, persze csak, ha jó a kolbász. Nehéz étel, amihez nagyon fontos a jó bor és esetleg egy pálinka sem árt utána. A titka szerintem a jó káposzta, ezért azt nagyon alaposan válasszuk ki. Ha túl savanyú, vagy nem eléggé, akkor az egész nem ér semmit. A túl savanyú töltött káposzta még a bort is megöli.

Vylyan Cabernet franc
Gróf Buttler Bikavér Superior

Bejgli

Megpróbálták ugyan tekercsre magyarítani a nevét, de valószínűleg soha senkitől nem hallottam még ezt a nevet. A bejgli nagyon régi étel, már a 14. században készítették. Sziléziából származik és neve a patkó alakból jön, mert eredetileg hajlított formában készítették. Hozzánk osztrák közvetítéssel jutott el a 19. század végén, de ennek ellenére nagyon magyar ételnek tartjuk. Igazi monarchiabeli hagyomány. Manapság már nem csak a hagyományos mákos és diós készül belőle, hanem gesztenyés vagy éppen meggyes, de láttam már pisztáciásat is. Nem is volt rossz.

Nem adhatunk hozzá mást, mint egy kellemes pohárka édes tokajit. (Melyek közül most jó pár akcióban van nálunk!)

Pajzos Hárslevelű késői szüret 
Serpens Tokaji 6 puttonyonyos Aszú

Extra karácsonyi italok

Van egy olasz vörösbor, aminek illatában karácsonyi fűszereket találunk, fahéjat, szegfűszeget, aminek hangulata nagyon illik az ünnephez. Ez a Primitivo fajta, ami meleg, nagytestű, imádnivaló bort ad. Nagyon sokan szeretik, de karácsonykor mindenképpen ajánlott.

Terrecarsiche Fanova Primitivo DOC

Már mindenféle nemzetközi szeszes italt is találtok nálunk. Whisky, Vodka, Gin és társai, vagy az általunk forgalmazott Cognac Lhéraud és Armagnac Lhéraud.

Pálinka választékunk pedig legendás, olyan díjnyertes termelőkkel, mint a Márton és Lányai.

Márton és Lányai Málna Párlat

Tartalomhoz tartozó címkék: ajandek Karácsony pezsgő ünnep