Persze közel sem mindegy ezeken a piros betűs ünnepeken milyen étel, és milyen minőségű nedű kerül az asztalra. Sokszor szinte mindegy mire is emlékszik vissza a család: a vicces történetre mikor előkerült a felső polcról a „Papa féltve őrzött bora”, amit már az Özönvíz óta gondosan tartogat a polc tetején ÁLLÍTVA, a jó meleg szobában-mert ugye vagy százszor mondta el neki a család, hogy „Papa, ez így pímpós lesz” , de ő mindezt lerendezte egy legyintéssel, avagy azokra az összejövetelekre, amikor egy igazán finom, különleges bort sikerült felbontani, ami szinte kivétel nélkül mindenkinek ízlett, és csak azt sajnálta az ember, hogy túl gyorsan fogyott el, mert sokan voltak egy palackra.
….na de miért is kerül bor az asztalra?
A borkészítés, és borfogyasztás kultúrája egészen 6-7 ezer évtizedre nyúlik vissza, így joggal mondhatjuk, hogy elődjeink már elég régen rájöttek arra, ha nem is tudatosan, hogy milyen jót lehet bor mellett mulatni, beszélgetni. A bor ma már státuszszimbólum, fogyasztjuk egyszerűen az íze miatt is, de azért is, hogy könnyebben elengedjük a szürke hétköznapokkal járó stresszt: az alkohol először az agy dopamintermelésére, pontosabban a jutalmazásért felelős részére hat. Az így felszabaduló dopamin miatt társítunk pozitív érzéseket az alkoholfogyasztáshoz. Extrovertáltabbak, nyitottabbak leszünk, csökken a feszültség, a fáradtság és a rosszkedv. Ehhez persze elég 1dl minőségi finom bor is, és semmiképp sem üvegek!!!
Nem mindegy mit iszunk!
Ahány ház-annyi szokás, és persze mindenki a pénztárcájához mérten keres magának megfelelő bort a neves eseményre, mégis vannak országunknak igazán említésre való különleges borait.
Vannak olyan tételek, amelyek már csak a korlátozott palackszámuk miatt is olyan különlegesek, minthogy az ember csak egyszer tölti be a 18.életévét.
Ilyen különleges pl. a Gere Kopár is!
A Villány és Nagyharsány közötti Kopár-dűlőn találhatóak az ország legdélebbi szőlőterületei. A Szársomlyó-hegy déli részén fekvő tőkékről kerül ki a Gere Pincészet csúcsborainak alapanyaga is. A szőlőtőkék kisebb, de ásványi anyagokban gazdagabb, koncentráltabb fürtöket nevelnek. Az itt szüretelt szőlő a többi területhez képest minden évben körülbelül két héttel korábban érik és tökéletes érettséget mutat. A Kopar egy klasszikus bordeaux-i házasítás, tehát cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot szőlőfajták alkotják. Az alapanyagokat külön szüretelik, erjesztik és érlelik, majd a 16 hónapos hordós érlelést követően kerülnek házasításra a kiválasztott tételek. Általában másfél, két hónapig is elhúzódik, mire összeállítják a Kopart. Minden hordót külön megkóstolnak, eldöntik, hogy belekerülhet-e a cuvéebe, majd a fajták arányaival is játsznanak.
A Gere Kopár ízével, és kevés palackszámával tehát tökéletes ajándék lehet egy neves eseményre, de ha felejthetetlen vacsorát akarunk adni, akkor sem hiányozhat a tételek közül!
Ha pedig magad szeretnéd megkóstolni először ezt a kiváló tételt, megteheted nálunk minden évben!